ΣΠΑΠ: Μήνυμα του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023

ΣΠΑΠ: Μήνυμα του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023
Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Αντιδημάρχου Πεντέλης, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (WorldWaterDay) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992 και ορίστηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

Φέτος το επικοινωνιακό μήνυμα «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» είναι αφιερωμένο στο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν, καταναλώνουν και διαχειρίζονται το νερό και να επιταχύνουν αυτή την αλλαγή στην καθημερινή τους συμπεριφορά.

ΣΠΑΠ: Μήνυμα του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.

Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.

Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.

Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.

Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.

700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδροςτης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίουτης ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, απευθύνει το δικό του μήνυμα για τη σημερινή μέρα:

«Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού αφορά στην επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και δράσεων για την επίλυση της κρίσης νερού και της υγιεινής. Και επειδή το νερό μας επηρεάζει όλους, είναι ανάγκη όλοι μας να αναλάβουμε δράση.Η λελογισμένη χρήση του νερού, ξεκινά από το κύτταρο της κοινωνίας (οικογένεια και σπίτι), το σχολείο, τον Δήμο,το εργασιακό περιβάλλον και όλες τις εκφάνσεις του βίου μας. Η αλλαγή μπορεί να γίνει με τη συμμετοχική δράση όλων στον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό για τις καθημερινές μας ανάγκες.

Η σπουδαιότητα του νερού ως το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής είναι αδιαμφισβήτητη. Η ανάγκη ορθολογιστικής διαχείρισης και καθημερινής εξοικονόμησής του, αποτελούν σήμερα όσο ποτέ, μια πραγματικότητα που απαιτεί την προσοχή όλων. Όλοι εμείς, η οικογένειά μας, το σχολείο, η κοινότητα, η πόλη, η χώρα μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό στη ζωή μας. Χρειαζόμαστε όλοι να αναλάβουμε δράση».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πεντέλη, 22 Μαρτίου 2023