ΣΠΑΠ:  Μήνυμα του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2023

ΣΠΑΠ:  Μήνυμα του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2023
 Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2023

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Αντιδημάρχου Πεντέλης, Αντιπροέδρου του Εποπτικου Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2023.

Ο φετινός εορτασμός που συμπληρώνει πενήντα ένα (52) χρόνια από την ανακήρυξη τουείναιαφιερωμένος στη διατήρηση και τη βιώσιμηχρήση των δασώνδηλαδή δύοβασικών και αναγκαίωνπαραδοχών, για την προστασία του ίδιου του πλανήτηαλλά και της ζωής που αναπτύσσεται σε αυτόν.

Ο στόχος για «υγιή και σταθερά δάση»συνδέεται με την ανάγκηδιασφάλισης των μέσωνδιαβίωσης και διατροφής του ανθρώπου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών και τη σταθερότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του κλίματος.

ΣΠΑΠ:  Μήνυμα του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2023

Τον Νοέμβριο του 1971, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Γεωργίας, οι κυβερνήσεις των κρατών του FAO ανακήρυξαν την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών.Η μέρα αυτή συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική κρίση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας 2023, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να μνημονεύεται σε ένα περιβαλλοντικό και φυσικό δίπολο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και ως πρώτη ημέρα της Άνοιξης.Τα δάση αποτελούν ζωτική πηγή θρεπτικών τροφών, φαρμάκων και βιοποριστικών μέσων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς αλλά και στις τοπικές αγροτικές και αστικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Τα υγιή δάση μειώνουν τον κίνδυνο την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

O Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) έχοντας κατανοήσει την εξέχουσα σημασία της μύησης της νέας γενιάς στην προστασία του δάσους και της φύσης, δίνοντας διαρκώς το παρόν, διοργανώνει εδώ και χρόνια μαζί με σχολεία αναδασώσεις, ποτίσματα, καθαρισμούς, περιπάτους στο βουνό και στο δάσος, καθώς και σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με έμπρακτες-βιωματικές δραστηριότητεςπου απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων. Σκοπός μας είναι η Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση να αποτελέσει το μέσο της  ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για την προστασία του Περιβάλλοντος από τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού από την ίδρυση του έως σήμερα καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια για την προφύλαξη του δάσους από πυρκαγιές, για την αναδάσωση του, για τη φύλαξή του από την παράνομη υλοτομία και την παράνομη βόσκηση. Συνεχίζουμεμε αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας, σε απόλυτη συνεργασία με τους Δήμους Μέλη μας, τους εργαζομένους και τους εθελοντές του ΣΠΑΠ, ώστε να συνεχίσει και το δάσος που μας περιβάλλει να αποτελεί το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού μας Περιβάλλοντος».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Δελτίο Τύπου Νέα Πεντέλη, 21 Μαρτίου 2023