ΣΠΑΠ: «Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας 2023» Μήνυμα του Προέδρου

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας 2023
 «Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας 2023» Μήνυμα Προέδρου του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμου

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Αντιδημάρχου Πεντέλης, Αντιπροέδρουτης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας 2023.

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO) θέλοντας να τονίσει και να υπενθυμίσει ότι: «οποιαδήποτε ημέρα μπορεί να συμβεί μια φυσική καταστροφήή ατύχημα». Στην Ελλάδα το 1995, καθιερώθηκε θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 δημιουργήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Πολιτική Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους και ατυχημάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης αλλά και του ανθρώπινου παράγοντα. Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών, κινδύνων και ατυχημάτων που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας 2023

Σύμφωνα με την ICDO, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:

Να υπενθυμίζει τη ζωτική σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας για την κοινωνική λειτουργία.

Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.

Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας 2023, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδροςτης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίουτης ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας αλλά δυστυχώς σήμερα είναι μέρα θλίψης και βαθιάς οδύνης μετα το  τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής αυτής αφήνοντας πίσωδεκάδες νεκρούς και περισσότερους τραυματίες. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται σε όλους εκείνους που σήμερα θρηνούν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση και περαστικά στους τραυματίες.

Στη σημερινή εποχή ο ρόλος της Παγκόσμιας Ημέρας της Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ισορροπία, δεδομένου ότι κύριος σκοπός και επιδίωξη της Πολιτικής Προστασίας είναι η μείωση αυτών ακριβώς των δυσμενών επιπτώσεων που μπορούν να διαταράξουν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική λειτουργία.

Ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά στον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, των ανθρώπων που, είτε στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα, την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής προσφέρουν με αυταπάρνηση το ανθρωπίνως δυνατόν.

Για το λόγο αυτό με την ευκαιρία της Ημέρας Πολιτικής Προστασίας θα ήθελα να απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια προς τους εθελοντές που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια σε βάρος του προσωπικού και οικογενειακού τους διαθέσιμου χρόνου, συνεισφέρουν στις δύσκολες στιγμές φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, όπως επίσης και προς τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ κ.λπ. για την αίσθηση καθήκοντος που τους διακρίνει κατά την καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος, υπό δύσκολες συνθήκες όπως το σημερινό τραγικό ατύχημα, που προσφέρουν στην κοινωνία».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πεντέλη, 1 Μαρτίου 2023