Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» Ενημερωτική Δράση της Περιφέρειας

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» Ενημερωτική Δράση της Περιφέρειας
Ενημερωτική Δράση της Περιφέρειας Αττικής με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών «ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ…ΜΙΛΑ!»-Γραμμή υποστήριξης και βοήθειας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο 1110 της Περιφέρειας

Γ. Πατούλης: « Στηρίζουμε και είμαστε ΕΔΩ για τα θύματα. Καμία γυναίκα μόνη της»

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» Ενημερωτική Δράση της Περιφέρειας

Πενθήμερη ενημερωτική Δράση σε Δήμους της Αττικής με το σύνθημα «ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ…ΜΙΛΑ», με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας  του Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα θα διανεμηθούν περίπου 150.000 φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος πέσει  θύμα ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής βίας και παράλληλα θα ενημερώνουν για την τηλεφωνική γραμμή 1110 υποστήριξης και βοήθειας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Η Έναρξη της Δράσης έγινε σήμερα στον Πεζόδρομο της Ερμού όπου από  το πρωί διανέμονται ενημερωτικά έντυπα και προβάλλονται σχετικά μηνύματα.

Παρόντες στην Δράση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής και  η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για  θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Πολυτίμη Λεονάρδου, η οποία ήταν και η συντονίστρια της Δράσης.

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» Ενημερωτική Δράση της Περιφέρειας

Σε όλη τη διάρκεια της Δράσης, τα φυλλάδια θα διανεμηθούν σε πολυσύχναστα σημεία, όπως έξω από εμπορικά πολυκαταστήματα, Σταθμούς ΜΕΤΡΟ -ΗΣΑΠ και Λαϊκές Αγορές των εξής Δήμων: Αθηναίων, Πειραιώς, Καλλιθέας, Γλυφάδας, Περιστερίου, Αγ. Παρασκευής, Ν. Σμύρνης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Αγ. Δημητρίου και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά:

«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ας αποτελέσει μια αφορμή για να ενώσουμε ακόμη μια φορά τη φωνή μας απέναντι σε κάθε μορφή βίας που δηλητηριάζει κάθε ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.

Οφείλουμε όλοι μας ως αιρετοί, ως ενεργοί πολίτες και πρώτα από όλα ως άνθρωποι να υπερασπιζόμαστε ως ιερό, αυτονόητο και απαράγραπτο, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του με ασφάλεια, χωρίς να υφίσταται βίαιη μεταχείριση με πρόφαση το φύλο, την καταγωγή, την κοινωνική τάξη και τη σεξουαλική επιλογή του.

Δυστυχώς, αν και το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών αποτελούσε μια διαχρονική και πολλές φορές σιωπηρή παθογένεια, το τελευταίο διάστημα πυροδοτήθηκε και ενισχύθηκε  από την πανδημία και τις συνέπειές της, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται μια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων βίας στη χώρα μας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αλλεπάλληλες γυναικοτονίες που συγκλονίζουν με τη βιαιότητά τους την κοινή γνώμη.

Απέναντι σε αυτή τη δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη, χρέος όλων μας είναι μέσα από τις πράξεις μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε στην κατάκτηση της πλήρους ισότητας των φύλων, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, την ανάπτυξη υγιών προτύπων στους πολίτες και την ενθάρρυνση υγιών κοινωνικών συμπεριφορών.

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» Ενημερωτική Δράση της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Αττικής μέσα από συντονισμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και  συνεργασίες με θεσμικούς φορείς και οργανώσεις, συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων με στόχο την προστασία, καθοδήγηση και υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του κατ οίκον εγκλεισμού των πολιτών λόγω της πανδημίας, μέσω της τηλεφωνικής γραμμή 1110,  η χρηματοδότηση με  περίπου 9 εκ. ευρώ των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων, μέσω του ΠΕΠ Αττική «2014-2020», η από συλλογικού δράση με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και άλλους φορείς με την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας», το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, η συνεργασία με το CSI Institute για την πρώτη οργανωμένη εκστρατεία κατά της βίας στην Ελλάδα, αποτελούν μόνο κάποιες από τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Για την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί δέσμευση έναντι ενός υψηλού καθήκοντος να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δράσεις για την προστασία και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για το δικαίωμα ύπαρξης σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Καμία Γυναίκα Μόνη, Θα είμαστε δίπλα τους».

 

     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ25/11/2022