Περιφέρεια Αττικής: Διαδικτυακή Ημερίδα για τη σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο από την Περιφέρεια

Περιφέρεια Αττικής: Διαδικτυακή Ημερίδα για τη σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο από την Περιφέρεια
Διαδικτυακή Ημερίδα για τη σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο από την Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: «Τιμούμε τους ηρωικούς Σαλαμινομάχους οι οποίοι  υπερασπίστηκαν πανανθρώπινα ιδανικά που αποτέλεσαν τη βάση γι’ αυτό που αποκαλούμε σήμερα σύγχρονο δυτικό πολιτισμό»

Τους λόγους για τους οποίους, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε φέτος τη διεθνοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων «Σαλαμίνια 2022», σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον ισχυρό συμβολισμό της μεγάλης θυσίας των Σαλαμινομάχων, προσδιόρισε ο Γ. Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Σαλαμίνας, με θέμα τη σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας για το Δυτικό Κόσμο.

Στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπ. Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Σαλαμίνια 2022 χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη -Θεοδωρακοπούλου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς και ο Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, π. Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σ. Γερουλάνος. Στην Ημερίδα την οποία συντόνισε το μέλος Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής «Σαλαμίνια 2022» Α. Πολυδώρου, συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρο; του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμις και μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020” Κ. Μαριδάκης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η ημερίδα αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς τους ελεύθερους πολίτες, που αποτέλεσαν το διαχρονικό παράδειγμα για κάθε αγωνιστή της ελευθερίας σε κάθε ιστορική περίοδο, αποδεικνύοντας ότι κάθε θυσία είναι μικρή μπροστά στην υπεράσπιση των αρχών του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

Θα άξιζε τον κόπο να αναλογιστούμε έστω και φευγαλέα, ποια θα ήταν η πορεία του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και όλων των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν μετέπειτα στη Δύση, εάν οι Πέρσες είχαν αλώσει τον ελληνικό χώρο και επεκτείνονταν προς δυσμάς. Θα είχε αναπτυχθεί η υψηλή πνευματική παραγωγή και ο υλικός πολιτισμός των Ελλήνων, που  ακόμα και σήμερα μας έχει κληροδοτήσει μνημεία ανυπέρβλητης αξίας; Θα είχαν ριζώσει στη Δύση υψηλές έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο ανθρωπισμός και η αξιοπρέπεια;

Εκεί ακριβώς εδράζεται και η μεγάλη αξία της θυσίας των Σαλαμινομάχων, οι οποίοι  πολέμησαν ηρωικά για να υπερασπιστούν όχι μόνο την πατρίδα, αλλά και τα πανανθρώπινα ιδανικά της κοσμοθεωρίας τους, που αποτέλεσαν τη βάση γι’ αυτό που αποκαλούμε σήμερα σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, με τους εξ ανατολών γείτονές μας να γίνονται ολοένα πιο επιθετικοί και προκλητικοί, αλλά και τα σκοταδιστικά καθεστώτα που επικρατούν σε χώρες της Ανατολής να απειλούν ευθέως το νεωτερικό πνεύμα ελευθερίας, οι αθάνατοι νικητές της Σαλαμίνας μάς δείχνουν τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος

Υπό αυτό το πρίσμα, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε φέτος τη διεθνοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων «Σαλαμίνια 2022», σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας. Είναι για εμάς μεγάλη χαρά και τιμή, το γεγονός ότι τις φετινές εκδηλώσεις, υπό την οργανωτική αρωγή της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής, έχουν «αγκαλιάσει» οι πόλεις – κράτη, σημερινοί Δήμοι, που συμμετείχαν στη ναυμαχία, αλλά και δεκάδες Πρεσβείες ξένων κρατών, μια κίνηση που αποδεικνύει εμπράκτως τον υπερχρονικό και υπερτοπικό χαρακτήρα του θριάμβου των  ένδοξων προγόνων μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη χαιρετίζοντας την ημερίδα ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την έμπρακτη στήριξη του στη διοργάνωση των Σαλαμινίων με συγκεκριμένες δράσεις αλλά και αύξηση των σχετικών πόρων κατά τη θητεία του και πρόσθεσε μεταξύ άλλων : «Εκτός όμως από τη συνδιοργάνωση σημαντικών δράσεων, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την Σαλαμίνα μας έμπρακτα και με έργα και υποδομές. Ένα από τα πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα αποτελεί το έργο της Βιβλιοθήκης των Αμπελακίων, αξίας 415.000 ευρώ. Ένα έργο που αντιμετώπιζε σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα πλέον έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η παράδοση του στο Δήμο Σαλαμίνας.

Φυσικά δεν θα γινόταν να μην  αναφερθούμε στο έργο του ψηφιακού μουσείου που θα προβάλλει τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, ένα έργο του οποίου η μελέτη και η υλοποίηση χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από τη Περιφέρεια Αττικής η συνολική αξία του αγγίζει τα  920.000 ευρώ».

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ20/09/2022