Άγνωστης προέλευσης μεγάλο κομμάτι πυραύλου στις 4/3 θα πέσει στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

Άγνωστης  προέλευσης μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» στις 4 Μαρτίου αναμένετε να πέσει στην αόρατη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού.

Η πρόσκρουση δεν θα είναι ορατή από τα τηλεσκόπια στη γη. Ίσως ο αμερικανικός σεληνιακός δορυφόρος της NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), πιθανώς μπορέσει σε εβδομάδες ή και μήνες να εντοπίσει τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί.

Άγνωστης  προέλευσης μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» στις 4 Μαρτίου αναμένετε να πέσει στην αόρατη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού.

Ο αμερικανικός σεληνιακός δορυφόρος LRO, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009  με αποστολή να την χαρτογραφήσει  αλλά και να  αναζητήσει πιθανές  περιοχές με νερό, έχει στο παρελθόν εντοπίσει διάφορα πράγματα πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια.  Όπως τα διάφορα σημεία προσελήνωσης των αμερικανικών αποστολών «Απόλλων» της περιόδου 1969-1972 ή το σημείο πρόσκρουσης ενός μέρους πυραύλου της αποστολής Apollo 16 τον Απρίλιο του 1972. Ίσως καταφέρει και τώρα να δει τουλάχιστον το σημείο που θα πέσει το πυραυλικό απομεινάρι.

Άγνωστη η προέλευση του μεγάλου διαστημικού «σκουπιδιού»

Η προέλευση του μεγάλου διαστημικού «σκουπιδιού» μέχρι στιγμής είναι άγνωστη . Φυσικά γίνονται έρευνες αλλά ως τώρα υπάρχουν μόνο ικεσίες.  Στην αρχή είχε θεωρηθεί ότι πρόκειται για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X, o οποίος είχε θέσει σε τροχιά έναν περιβαλλοντικό δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2015.

Μετέπειτα παρατηρήσεις, σύμφωνα με το Space.com, αδυνάτισαν αυτό το σενάριο και κατέστησαν πιο πιθανό ότι το πυραυλικό απομεινάρι προέρχεται από τον κινεζικό πύραυλο Chang’e 5-T1 που είχε εκτοξευθεί το 2014.

Όμως στις 21 Φεβρουαρίου η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι το ανώτερο τμήμα του συγκεκριμένου πυραύλου κάηκε πλήρως στη ατμόσφαιρα.