Νέα Ιωνία:  Μήνυμα της Δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Νέα Ιωνία:  Μήνυμα της Δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με αφορμή την Εθνική επέτειο του έπους της 28ης Οκτομβριου του 1940 η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινας Θωμαΐδου απευθύνει μήνυμα.

Το μήνυμα της Δημάρχου Νέας Ιωνίας Δέσποινας Θωμαΐδου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

«Σήμερα συμπληρώνονται 81 χρόνια από εκείνο το ξημέρωμα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου του 1940, τότε που ο ελληνικός λαός βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο σταυροδρόμι της ιστορίας και αναμετρήθηκε με την τυραννία, το σκοτάδι, τη μισαλλοδοξία, το μίσος και την ιδεοληψία.

Εκείνο το πρωί σύσσωμος ο λαός μας και κυρίως τα νέα παιδιά με αυτοθυσία αρνήθηκαν να υποταχθούν στη φασιστική Ιταλία, αρνήθηκαν  να υποκύψουν  στους ωμούς εκβιασμούς της, αψηφώντας τον φόβο και την απειλή.

Δεν μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Ο τόπος μας από παλιά έχει ζυμωθεί με το αίμα και τη θυσία.  Οι πρόγονοί μας τράβηξαν την ανηφόρα και έγραψαν ιστορία στο Αλβανικό μέτωπο.

Σήκωσε ο λαός μας το ανάστημά του για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Γιατί αυτά γεννήθηκαν εδώ σε αυτόν τον τόπο, εδώ δικαιώθηκαν στην πρώτη τους εφαρμογή και εδώ τα αναζητούν όλοι.

Η επέτειος του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα παραμείνει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας, ενός μικρού λαού που κοίταξε κατάματα την ιταλική εισβολή και την γερμανική κατοχή.

Θέλει αντοχή και ανεξάντλητα αποθέματα θάρρους, τόλμης και αφτιασίδωτης θέας του θανάτου σε κάθε εποχή ο άνθρωπος να πεί το ΟΧΙ στην ισοπέδωση, τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις και τα προσωπικά πείσματα.

Η ενότητα και η ομοψυχία του λαού μας, εξακολουθεί να είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ακόμη και σήμερα για την πρόοδο, την ευημερία και την προκοπή στον τόπο μας.

Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον και δίνοντας τα εφόδια στις νέες γενιές για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι μια ευκαιρία για να βγάλουμε τα απαραίτητα ιστορικά συμπεράσματα και διδάγματα που θα μας καθοδηγούν στο δρόμο μας.

Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις πολλές.  Είναι η ώρα της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, της συλλογικότητας και της ομοψυχίας του Ελληνικού λαού.

Η άσβηστη, η ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς, που καίει μέσα σε κάθε ελληνική ψυχή, έδωσε το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη σε απλούς ανθρώπους να γίνουν ήρωες. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.

Ας αποδείξουμε ότι οι θυσίες για μια ελεύθερη Ελλάδα δεν πήγαν χαμένες.

Ας σταθούμε λοιπόν σήμερα με ισχυρό αίσθημα ευθύνης αντάξιοι της ιστορίας μας.

Ας διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και ας τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τα μηνύματα της θυσίας των προγόνων μας.

Η ιστορική μνήμη μιας φυλής, ενός έθνους, ενός λαού είναι το ανάχωμα ενάντια στον ρατσισμό, στη μισαλλοδοξία, στην κοινωνική αδικία και στις διακρίσεις. Και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη των ηρώων του ‘40 που έχυσαν το αίμα τους για μια ελεύθερη Ελλάδα. Γιατί ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό, πιστέψτε με. Το έπος του 1940 γεννήθηκε από τα διδάγματα και τους αγώνες του λαού μας στα 1821 όταν και τότε όρθωσε το ανάστημά του σε υπέρτερες δυνάμεις, θυσιάστηκε και νίκησε. Σε αυτή την ιστορική του πορεία ο Ελληνισμός απαντά και στα 1821 και στα 1940 με το προσκλητήριο του Άγγελου Σικελιανού

«Ομπρός  βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα  ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!»

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας!

Χρόνια Πολλά Νέα Ιωνία μας!

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους!»