Πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου – Βασικά Βήματα

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπάρχει μια λογική σειρά στο πώς θα ξεκινήσετε την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και θα μπείτε στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν και η δημιουργία ενός πραγματικού ηλεκτρονικού καταστήματος θα έπαιρνε πιθανώς κάποιες μέρες, η έρευνα,  η προώθηση και η ανάπτυξη μιας κερδοφόρας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορα βήματα και αποφάσεις.

Αυτό βέβαια ισχύει τόσο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις λιανικού – χονδρικού εμπορίου που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και για νέους επιχειρηματίες που βλέπουν ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Επιλογή και προμήθεια προϊόντων

Το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου είναι να αποφασίσετε ποια προϊόντα πρόκειται να πουλήσετε. Η εύρεση μιας κερδοφόρας ιδέας μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή και να απαιτεί αρκετή δουλειά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε προϊόντα με υγιή περιθώρια  κέρδους που θα σας επιτρέψουν να μεγαλώσετε την επιχείρηση σας στο μέλλον. Μόλις ξέρετε ακριβώς τι θέλετε να πουλήσετε, θα πρέπει να αποφασίσετε το πώς και από πού θα προμηθευτείτε τα προϊόντα σας.

Διεξαγωγή έρευνας και σχεδιασμού

Η ιδέα του προϊόντος σας θα υπαγορεύσει ποιες πτυχές της αγοράς θα πρέπει να ερευνήσετε. Μερικοί από τους σημαντικότερους τομείς που πρέπει να επικεντρωθείτε είναι ο ανταγωνισμός σας και η στρατηγική τιμολόγησης. Σε αυτό το σημείο, είναι επίσης μια καλή ιδέα να συντάξετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να απεικονίσετε τη στρατηγική ανάπτυξής σας και να εντοπίσει τυχόν απειλές ή εμπόδια.

Κατασκευή e-shop

Εμπορικό Σήμα

Τώρα που έχετε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα των προϊόντων και μια σαφή εικόνα της αγοράς, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματός σας. Πριν την έναρξη της διαδικασίας για την κατασκευή ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου κάποια από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ερευνήσετε είναι:

  • το εμπορικό σήμα σας
  • το όνομα χώρου (Domain Name) στο οποίο θα βασιστεί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ( υπάρχουν πολλές διαθέσιμες καταλήξεις όπως .gr , .com , .net που μπορείτε να επιλέξετε)
  • τις κατευθυντήριες γραμμές της επωνυμίας σας και το λογότυπό σας.

Ένα πετυχημένο εμπορικό σήμα μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά και κυρίως στην αρχή. Πριν στρέψετε την προσοχή σας στην κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος, θα πρέπει να ξοδέψετε κάποιο χρόνο μελετώντας τα βασικά σημεία του SEO (Search Engine Optimization).

Αποφασίζοντας το πως θα πουλήσετε

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, είναι το ήμισυ του παντός. Η σωστή επιλογή μιας εταιρείας που κατασκευάζει ποιοτικά και σύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι σημαντική. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα πρέπει να λειτουργούν σε όλες τις συσκευές. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να λειτουργούν σωστά σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Laptop, Tablet και κινητά τηλέφωνα. Το Responsive Design μιας ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου κυριαρχεί στις μέρες μας. Και αυτό ισχύει διότι ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης προσαρμόζεται η θύρα προβολής. Έτσι το ηλεκτρονικό σας κατάστημα θα μπορεί να λειτουργεί και σε μικρές και σε μεγάλες οθόνες.

Εύκολη διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος

Η διαχείριση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος πρέπει να είναι εύκολη και να μην απαιτεί ειδικές τεχνικές γνώσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει με μεγάλη ευκολία να μπορείτε εσείς οι ίδιοι να διαχειρίζεστε:

  • Τα προϊόντα του καταστήματός σας (εισαγωγή νέου προϊόντος, αλλαγή, διαγραφή)
  • Την αποθήκης σας (διαθεσιμότητα προϊόντων, υπόλοιπα αποθήκης)
  • Τις τιμές πώλησης των προϊόντων (αλλαγή τιμών, προσφορές)
  • Τις παραγγελίες των πελατών
  • Τους τρόπους πληρωμής
  • Την παράδοση των παραγγελιών στους πελάτες
  • Το κόστος αποστολής των προϊόντων (μεταφορικά)

Τεχνική Υποστήριξη ηλεκτρονικού καταστήματος

Το ηλεκτρονικό κατάστημα σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτεί εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και τεχνικής υποστήριξης. Θα πρέπει να έχετε μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που θα συνεργάζεστε, και θα σας προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα χωρίς προβλήματα 24/7/365.

seo

Διαφήμιση Ιστοσελίδας

Η διαφήμιση ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια της επιτυχίας τους.  Με τη διαφήμιση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος μπορείτε να πετύχετε αύξηση της επισκεψιμότητας που θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεών σας. Οι κυριότεροι τρόποι διαφήμισης μιας ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου είναι:

  • Διαφήμιση με Google Ads
  • Διαφήμιση στα Social Media
  • Διαφημιστικά Banner
  • Pop Up
  • Video
  • Emai Marketing
  • Mobile Διαφημίσεις σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων

Καλή επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: allagiannis.eu