Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού η άσκηση αποτελεί ένα μέσο για να κρατηθούμε υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ωστόσο ο τρόπος που ασκούμαστε πλέον έχει αλλάξει αρκετά. Ο καθένας μόνος του, είτε στο σπίτι του είτε σε εξωτερικό χώρο, βρίσκει λίγο χρόνο ώστε να ασκηθεί.
Πόσο ασφαλές όμως είναι να γυμναζόμαστε χωρίς την επίβλεψη γυμναστή;
Η προσωπική προπόνηση (personal training) είναι η πιο ασφαλής μορφή άσκησης, καθώς ο καθηγητής φυσικής αγωγής προσαρμόζει το πρόγραμμα στις ανάγκες του εκάστοτε ασκούμενου και τον επιβλέπει συνεχώς για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.
Πέρα από την προσωπική προπόνηση υπάρχουν επίσης τα ομαδικά προγράμματα στα οποία ο γυμναστής φτιάχνει ένα γενικό πρόγραμμα (όχι εξατομικευμένο) εξακολουθώντας όμως να επιβλέπει τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων. Ο καθηγητής φυσικής αγωγής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την επίβλεψη ενός προγράμματος άσκησης ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς φυσικά τραυματισμούς. Μεταφέροντας όμως τα μαθήματα διαδικτυακά χωρίς τη φυσική παρουσία γυμναστή γίνεται κατανοητό πως ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται.
Λόγω της καραντίνας τα μαθήματα με φυσική παρουσία γυμναστή δεν είναι εφικτά όποτε αναγκαστικά πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε τις επιλογές μας.
Βίντεο στο YouTube – Ασκήσεις από άρθρα
Όταν επιλέγουμε να ασκηθούμε μέσα από ένα βίντεο στο YouTube ή να κάνουμε κάποιες ασκήσεις από ένα άρθρο που διαβάσαμε, δεν υπάρχει κάποιος να ελέγξει την τεχνική μας και είναι πιθανό να τραυματιστούμε. Επίσης το πρόγραμμα αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για το επίπεδό μας και να απευθύνεται είτε σε πιο προχωρημένους είτε σε πιο αρχάριους κάτι το οποίο δεν θα μας εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όμως, ακόμα και αν το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στο επίπεδό μας δεν θα είναι εξατομικευμένο και πιθανώς δεν θα γυμνάζει τους μύες τους οποίους έχουμε ανάγκη να γυμνάσουμε. Αν, για παράδειγμα, κάποιος κάθεται πολλές ώρες σε ένα γραφείο, έχει ανάγκη να γυμνάσει κυρίως στην πλάτη του και να διατείνει τους βραχυμένους μύες του στήθους ενώ αν έχει λόρδωση θα πρέπει να ενδυναμώσει τους γλουτούς και τους κοιλιακούς ώστε να φέρει τη λεκάνη του στην ουδέτερη θέση.
Τα live βίντεο με ομαδική άθληση υπάγονται επίσης στην ίδια κατηγορία γιατί και πάλι ο γυμναστής δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου της τεχνικής των ασκούμενων.
Online personal training ή mini group
Το online personal training μπορεί να γίνει live ή σε άλλο χρόνο.
Στην πρώτη περίπτωση ο γυμναστής δείχνει τις ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να εκτελεστούν, διορθώνοντας όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Εδώ εξαρτάται από τον εκάστοτε επαγγελματία το κατά πόσο μπορεί να ελέγξει την τεχνική των ασκούμενων μέσα από μία κάμερα χωρίς να έχει δυνατότητα επίβλεψης από διαφορετική οπτική γωνία.
Στη δεύτερη περίπτωση ο γυμναστής βγάζει το πρόγραμμα του ασκούμενου, ο οποίος το εκτελεί μόνος του σε δικό του χρόνο. Ο γυμναστής μαζί με το πρόγραμμα στέλνει και αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή τεχνική των ασκήσεων, χωρίς όμως να μπορεί να ελέγξει τον τρόπο εκτέλεσης. Στα θετικά αυτού του τρόπου εκγύμνασης είναι το ότι οι ασκήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου, ενώ παράλληλα υπάρχει συνεχής (συνήθως εβδομαδιαία) αναφορά για την εξέλιξη του προγράμματος με δυνατότητα αναπροσαρμογής.
Online συμβουλευτική
Τέλος ακόμα μία υπηρεσία, που βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στις δύο προηγούμενες, είναι η online συμβουλευτική. Μέσω αυτής της υπηρεσίας ο γυμναστής αξιολογεί τον ασκούμενο και τον κατευθύνει ώστε να δημιουργήσει τον εβδομαδιαίο του προγραμματισμό.
Επομένως η σωστή άσκηση από το σπίτι μέσω βίντεο δεν είναι και τόσο εύκολη. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες παράμετροι που αν τις λάβουμε υπόψη μπορούμε να ασκηθούμε στο σπίτι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε είναι ότι ο γυμναστής που παραδίδει τα μαθήματα είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ. Ένας καθηγητής φυσικής αγωγής είναι επιστημονικά καταρτισμένος σε τέτοιο επίπεδο ώστε μπορεί να οργανώσει ένα πρόγραμμα ασφαλές και βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα.
- Καλό είναι να ελέγξουμε το πρόγραμμα πριν το εκτελέσουμε ώστε να καταλάβουμε αν είναι κατάλληλο για το επίπεδό μας, αλλά και για το εάν απαιτείται αναπροσαρμογή του χώρου μας.
- Ακούμε και εκτελούμε την τεχνική που μας περιγράφει ο γυμναστής, δεν επιλέγουμε βίντεο που δεν γνωρίζουμε την γλώσσα, ενώ επιλέγουμε να εκτελούμε μπροστά σε ένα καθρέφτη για να βλέπουμε και να διορθώνουμε τη θέση μας.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό πάντα ελέγχουμε την κατάστασή του πριν ξεκινήσουμε.
- Σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για τη σωστή εκτέλεση της άσκησης ή αν πονάμε σταματάμε αμέσως! Καλύτερα η πρόοδος μας να καθυστερήσει παρά να τραυματιστούμε.
- Στέλνουμε μήνυμα στον δημιουργό του προγράμματος ώστε να απαντήσει σε τυχόν απορίες μας.
Σίγουρα η άσκηση από το σπίτι μέσω του υπολογιστή δεν είναι η ιδανική επιλογή είναι όμως η μοναδική επιλογή την περίοδο που διανύουμε. Δεν ξεχνάμε το παγκόσμιο κίνημα ”Η άσκηση είναι φάρμακο”. Ειδικά τώρα συνεχίζουμε την άθληση θωρακίζοντας τον οργανισμό μας.
Ευχαριστούμε πολύ την γυμνάστρια Έρικα Ναυπλιώτη για το υπέροχο και επιστημονικά καταρτισμένο άρθρο της .
Αποφοίτησε από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ το 2016 και ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα στο Ναυτικό αθλητικό όμιλο Παλαιάς Φώκαιας και την προσωπική προπόνηση. Βλέποντας πόσος κόσμος υποφέρει από μυοσκελετικούς πόνους και παθήσεις αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στην “Κλινική Άσκηση και τις Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Υγεία” στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από τις αρχές του 2020 δημιούργησε το FitnessProject και ξεκίνησε τη διαδικτυακή της παρουσία στο YouTube για να βοηθήσει όποιον επιθυμεί να παραμείνει δραστήριος κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Αυτήν τη στιγμή συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της διαδικτυακά μέσω του YouTube αλλά και μέσω προσωπικών προπονήσεων.
www.fitnessproject.gr
https://www.youtube.com/fitnessprojectgr – https://www.instagram.com/fitnessproject.gr/
https://www.facebook.com/fitnessproject.gr/