Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας δύο προϊόντων τα οποία παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους, προχώρησαν οι πορτογαλικές αρχές.

Πρόκειται για τα προϊόντα Diet slim και PowerFite και δεν αποκλείεται να έχουν διατεθεί στη χώρα μας, ειδικά μέσω Διαδικτύου, προειδοποιεί ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε από την Αρμόδια Αρχή της Πορτογαλίας, τα προϊόντα περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες φουροσεμίδη, φλουοξετίνη, βουπροπιόνη, σιβουτραμίνη, χωρίς αυτές να δηλώνονται στην επισήμανση. Συνεπώς, κατά τη χρήση των ανωτέρω μη εγκεκριμένων προϊόντων ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη, τονίζει ο ΕΟΦ.

Η σιβουτραμίνη, μάλιστα, σε προϊόντα για την απώλεια βάρους έχει συσχετιστεί με αυξημένα καρδιαγγειακά περιστατικά. Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, το 2010, είχε συστήσει την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας και την απόσυρση από όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προϊόντων αυτών.

 

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα Diet slim και PowerFite, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

 

Πηγή : newsbomb.gr