Τεχνολογία: Η επαναχρησιμοποιούμενη αυτοκαθαριζόμενη προστατευτική μάσκα

Τεχνολογία: Η επαναχρησιμοποιούμενη αυτοκαθαιρούμενη προστατευτική μάσκα

Εδώ και αρκετό καιρό εν μέσω πανδημίας ερευνητές από όλο τον κόσμο έψαχναν ένα τρόπο για να μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε τις  μάσκες μας να χωρίς να τις πετάμε και να  κάνουμε κακό στο περιβάλλον .

Στο Ισραήλ ερευνητές  από το Technion University  με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον καθηγητής Γιαΐρ Έιν-Ελί, δημιούργησαν κάτι πρωτοποριακό και προπαντός εύκολο στην χρήση του .

Την επαναχρησιμοποιούμενη προστατευτική μάσκα που μπορεί να εξουδετερώσει τον νέο κορονοϊό με την θερμότητα που παράγεται από την ενέργεια του φορτιστή του κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα όπως δηλώνουν η διαδικασία αποστείρωσης διαρκεί μόλις τα 30 λεπτά και οι χρήστες δεν θα πρέπει να φορούν την μάσκα όσο βρίσκεται στην πρίζα

Συγκεκριμένα η νέα μάσκα έχει πύλη USB που συνδέεται με έναν συνήθη φορτιστή κινητού τηλεφώνου που θερμαίνει ένα εσωτερικό στην μάσκα στρώμα ινών άνθρακα μέχρι τους 70 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετή για να σκοτώσει τους ιούς.

Η  πατέντα για την μάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του Μαρτίου και λένε ότι συζητούν την διάθεσή της στον ιδιωτικό τομέα. Η  μάσκα πωλείται πιθανόν 1 δολάριο ακριβότερα από την συνήθη μάσκα μίας χρήσης, λένε οι ερευνητές.