Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του προγράμματος καθαρισμού των γειτονιών του Αμαρουσίου που έχουμε ορίσει ως Δημοτική Αρχή, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικές εργασίες με ευθύνη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Επαμεινώνδα Κατσιγιάννη στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων (Γράμμου, Μεγ. Αλεξάνδρου, τρίγωνο Πλαταιών & Ήβης) και στο κέντρο της πόλης (πλ. Αγίας Λαύρας).

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Επισημαίνω πως ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου είναι το λειτουργικό εργαλείο το οποίο σκοπό έχει να κάνει το έργο της αρμόδιας δνσης του Δήμου περισσότερο παραγωγικό αλλά και να υπενθυμίσει στους κατοίκους τη δική τους υποχρέωση  στον κρίσιμο τομέα της ευταξίας της πόλης.

Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι υπόθεση όλων μας. Ο Δήμος μας, με κάθε διαθέσιμο μέσο αλλά και προγραμματισμό, οργώνει κυριολεκτικά όλες τις γειτονιές και σε συνεργασία με τους κατοίκους προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού και συντήρησης του πρασίνου. Δεν φτάνει όμως αυτό. Οι δημότες πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό καθαριότητας και να τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες όσο αφορά την εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων και ειδικών αποβλήτων  στις προβλεπόμενες θέσεις και ώρες. Η συμπεριφορά μας σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, μας χαρακτηρίζει όλους και αποτελεί τον καθρέφτη του πολιτισμού μας. Με τη συμμετοχή όλων, το Μαρούσι θα είναι πιο όμορφο και πιο καθαρό.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Επισυνάπτεται παρακάτω ο συνοπτικός  Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου:
Περισυλλογή Απορριμμάτων

 Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει εξοπλισμό με οχήματα – μηχανήματα έργου και προσωπικό κατάλληλα για την αποκομιδή και την απομάκρυνση των διαφορετικών ρευμάτων απορριμμάτων που παράγονται εντός των ορίων του.

Το αρμόδιο Τμήμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι το Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

 και Ανακυκλώσιμα Απορρίμματα

Η αποκομιδή των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων γίνεται καθημερινά με ξεχωριστά οχήματα. Τα σύμμεικτα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους και τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δ/σης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Ογκώδη απορρίμματα

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να απομακρύνουν ογκώδη απορρίμματα (στρώματα, έπιπλα, κ.λπ.), οφείλουν να τα εναποθέτουν σε σημεία τα οποία δεν  δυσχεραίνουν τηδιέλευσηπεζών και οχημάτων, καθώς και την πρόσβαση των οχημάτων του Δήμουγια την περισυλλογή τους.

Το σημείο εναπόθεσής τους θα βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μπροστά από την ιδιοκτησία του κατοίκου (ή στην περίπτωση πεζοδρόμου, στο όριο της οικοδομικής γραμμής μπροστά από την ιδιοκτησία) ή δίπλα στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων, σε περίπτωση που δυσχεραίνεται σημαντικά η διέλευση πεζών και οχημάτων.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Η αποκομιδή ογκωδών σε εβδομαδιαία βάση γίνεται σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΔΕΥΤΕΡΑ : ΝΕΟ ΤΕΡΜΑ – ΨΑΛΙΔΙ – ΚΟΚΚΙΝΙΑ –  ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ – ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΤΡΙΤΗ : AΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΚΑΤ- ΣΥΓΓΡΟΥ – ΑΝΑΒΡΥΤΑ – ΒΟΡΡΕ –  ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ : ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ – ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΑΓ.ΘΩΜΑΣ – ΝΕΑ ΛΕΣΒΟΣ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ – ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΠΕΜΠΤΗ : ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ  –  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ – ΣΩΡΟΣ –  ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : ΝΕΟ ΤΕΡΜΑ – ΨΑΛΙΔΙ – ΚΟΚΚΙΝΙΑ – ΛΑΚΚΑ ΚΟΤΤΟΥ

Οι δημότες οφείλουν να ακολουθούν το ως άνω εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής των περιοχών και να βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματα την προηγούμενη ημέρα από αυτήν που ορίζεται στο πρόγραμμα προκειμένου τα αντικείμενα να μην παραμένουν στους κοινόχρηστους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να διατηρείται καθαρή η πόλη του Αμαρουσίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη Γραμμή Δημότη στο 15321.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που ο όγκος των απορριμμάτων είναι μεγάλος, ο δημότης θα επικοινωνεί απευθείας με τη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στα τηλέφωνα 210 80 26 762 και 210 80 23 729 προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και να οριστεί η μέρα και η ώρα που θα πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των υλικών.

Η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου ΔΩΡΕΑΝ.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Πράσινα απορρίμματα

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να απομακρύνουν πράσινα απορρίμματα (κλαδιά, γκαζόν, φύλλα, χόρτα κ.λπ.), οφείλουν να τα εναποθέτουν σε σημεία τα οποία δεν  δυσχεραίνουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και την πρόσβαση των οχημάτων του Δήμου για την περισυλλογή τους.

Ειδικότερα, τα υπολείμματα από τον καθαρισμό των κήπων (γκαζόν, φύλλα,χόρτα) πρέπει να συσκευάζονται μέσα σε ειδικές πλαστικές ανθεκτικές σακούλες και να τοποθετούνται πλησίον των κάδων απορριμμάτων και όχι εντός αυτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσον αφορά τα κλαδιά, αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία και να μην αναμειγνύονται με άλλα υλικά, καθώς η απομάκρυνση και η μεταφορά τους από την Υπηρεσία Καθαριότητας αποτελεί ξεχωριστό ρεύμα, το οποίο αποστέλλεται στο ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης), ώστε να μην δυσχεραίνεται η περαιτέρω διαχείρισή τους.

Η αποκομιδή των πράσινων απορριμμάτων γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου ΔΩΡΕΑΝ.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

 Αδρανή υλικά (μπάζα)

Σύμφωνα με τον ΚανονισμόΚαθαριότηταςτου Δήμου Αμαρουσίου, τα υλικά που προκύπτουν από οικοδομικές εργασίες (µπάζα και άλλα άχρηστα αδρανή υλικά) είναι υποχρεωμένος να τα απομακρύνει και να τα μεταφέρει ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος των εκτελουμένων εργασιών.

Τα αδρανή υλικά τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους (κοντέινερ) μετά από την χορήγηση σχετικής άδειας από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων και απομακρύνονται με ευθύνη του εκάστοτε παραγωγού αυτών.

Στην περίπτωση παραγωγής περιορισμένων ποσοτήτων από τα υλικά αυτά, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα τοποθετούν σε σάκους οικοδομικών υλικών και να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Υπηρεσία Καθαριότητας πριν την εναπόθεσή τους σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, σε σημεία τα οποία δεν  δυσχεραίνουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και την πρόσβαση των οχημάτων του Δήμου για την περισυλλογή τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Δήμος αναλαμβάνει την απομάκρυνση μέχρι 5 σάκων αδρανών υλικών.

Απορρίμματα από Λαϊκές Αγορές

Η Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι αρμόδια για την καθαριότητα των οδών μετά το τέλος κάθε Λαϊκής Αγοράς και την απομάκρυνση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά είτε την καθαριότητα της οδού μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Αγοράς είτε την απομάκρυνση των απορριμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν  να απευθύνονται στο Τμήμα Ειδικών Συνεργείων Καθαριότητας ή στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών αντίστοιχα.

 Βιοαπόβλητα

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει εγκαταστήσει καφέ κάδους  για τη συλλογή των βιοαποβλήτων ή οργανικών απορριμμάτων (απόβλητα κουζίνας και ορισμένα απόβλητα κήπων) στις οδούς των Λαϊκών Αγορών, που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του.

Ειδικότερα, οι καφέ κάδοι είναι τοποθετημένοι επί των οδών Σισμανογλείου, Αθανασίου Διάκου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κριεζή και Ακακιών, όπου λαμβάνουν χώρα οι Λαϊκές Αγορές.

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Τα υλικά που συλλέγονται στον καφέ κάδο είναι:

Απόβλητα κουζίνας

Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού

Υπολείμματα λαχανικών – Φρούτα

Δημητριακά – ψωμί

Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)

Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης

Υπολείμματα καφέ και τσάι

Χαρτί (από ακατέργαστο χαρτοπολτό) όπως αυγοθήκες, κύλινδροι ρολών χαρτιού κουζίνας ή τουαλέτας, χαρτοσακούλες μανάβικων, χαρτοκιβώτια

Αυγά (το τσόφλι)

 Απόβλητα κήπου

Υπολείμματα κηποτεχνίας ( φύλλα, κομμένο γκαζόν ή χόρτα ξεβοτανίσματος)

Γκαζόν

Πριονίδι και ροκανίδι

Οργανικά λιπάσματα (φυλλόχωμα, καστανόχωμα)

Καρποί

Κουκούτσι ελιάς

Στάχτη

  Στον καφέ κάδο δ ε ν συλλέγονται:

Απόβλητα που καταλήγουν στον πράσινο κάδο σύμμεικτων απορριμμάτων

Κόκκαλα – ψάρια

Ποτά – χυμοί

Περιττώματα ζώων

Χαρτομάντηλα –πάνες-βαμβάκι

Απόβλητα που καταλήγουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης

Τηγανέλαια

Μπαταρίες

Ηλεκτρικές συσκευές – Λάμπες

Υλικά συσκευασίας (γυαλί-χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο)

Οικοδομικά υλικά

Υφάσματα

Μαρούσι: Η καθαριότητα σε μία πόλη είναι ο καθρέφτης πολιτισμού των κατοίκων της.

Οι καφέ κάδοι διαθέτουν κλειδί – πασπαρτού προκειμένου να διασφαλίζεται η καθαρότητα τόσο του συλλεγόμενου προϊόντος, όσο και του γύρω από τον κάδο χώρου. Στους κάδους αυτούς θα μπορούν να εναποτίθενται τόσο τα απόβλητα από τις Λαϊκές Αγορές κατά τις ημέρες λειτουργίας τους υπό την εποπτεία του Δήμου, όσο και τα υπολείμματα  κουζίνας και λοιπά οργανικά απορρίμματα που παράγουν οι δημότες – κάτοικοι επί των οδών αυτών.

Τα βιοαπόβλητα θα τοποθετούνται σε μία σακούλα (κατά προτίμηση βιοδιασπώμενη), θα απορρίπτονται στον καφέ κάδο και ο κάδος θα κλειδώνεται εκ νέου με μέριμνα του κάθε δημότη – χρήστη.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν κλειδί, θα πρέπει να απευθύνονται στη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Επισημαίνεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο «ρυπαίνων» πληρώνει.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου: www.maroussi.gr

Η συμμετοχή κάθε κατοίκου και επαγγελματία στην προσπάθεια για ένα Καθαρό Μαρούσι είναι απαραίτητη.

Για οποιοδήποτε αίτημα ή πρόβλημα αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς μπορούν να απευθύνονται στην Γραμμή Δημότη 15321, καθώς και στην Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41), στα τηλέφωνα 210 80 26 762 και 210 80 23 729.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα edisorama.gr , συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο