Κορονοϊός: Κινεζική έρευνα έδειξε πως η διάρροια είναι Σύμπτωμα-κλειδί της νόσου

Κορονοϊός: Κινεζική έρευνα έδειξε πως η διάρροια είναι Σύμπτωμα-κλειδί της νοσου
Σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική μελέτη  όπως μετέδωσε το ΑΠΕ πέρα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τον πυρετό, τον βήχα και τη δύσπνοια, η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα της νόσου Covid-19,.

Η διαπίστωση αυτή θα βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και στην πιο αποτελεσματική απομόνωση κρουσμάτων, που λόγω της έλλειψης αναπνευστικών συμπτωμάτων αργούσαν να διαγνωστούν.

Κορονοϊός: Κινεζική έρευνα έδειξε πως η διάρροια είναι Σύμπτωμα-κλειδί της νοσου

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Κίνα οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα, περίπου ο ένας στους πέντε εμφανίζει διάρροια, εμετούς ή πόνους στην κοιλιά, τα στοιχεία έχουν  δημοσιευθεί στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας «American Journal of Gastroenterology».

Η κινεζική έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως η διάρροια πρέπει να γεννάει υποψίες για λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανιστεί τα πιο αναμενόμενα αναπνευστικά συμπτώματα. Επίσης συμπεραίνει ότι οι ασθενείς με πεπτικά συμπτώματα έχουν χειρότερη κλινική εξέλιξη και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια συμπτώματα.

Κορονοϊός: Κινεζική έρευνα έδειξε πως η διάρροια είναι Σύμπτωμα-κλειδί της νοσου

Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με Covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία της Γουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημα τους. Από αυτούς, οι 41 (ποσοστό 20% ή ο ένας στους πέντε) είχαν σαφές πεπτικό πρόβλημα, συγκεκριμένα οι 29 είχαν διάρροια, οι οκτώ εμετούς και οι τέσσερις πόνους στην κοιλιά.

Μάλιστα επτά ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά και καθόλου αναπνευστικά συμπτώματα.