O Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στη σύσκεψη του  Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες (την 1ηΜαΐου).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε από το Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αντώνη Παλπατζή, απολογισμός της χειμερινής περιόδου που πέρασε και προγραμματισμός για τα μέτρα που λαμβάνονται από το Δήμο εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Πιστικίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Αντώνης Παλπατζής, η Υπεύθυνη για θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου ΤζωρτζίναΛεγάκη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Λιμενικού, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων και Συλλόγων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου είναι εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλή. Στο ξεκίνημα και της νέας αντιπυρικής περιόδου, είμαι βέβαιος ότι και πάλι θα συνεργαστούμε κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που ενδεχομένως προκύψουν. Ο Σύνδεσμος όπως κάθε χρόνο θα συνδράμει και φέτος το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου κατά τη διάρκεια των χορτοκοπών, διαθέτοντας προσωπικό που θα πραγματοποιήσειχορτοκοπές σε σημεία που θα έχουν καθοριστεί από το Δήμο.

Έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα των ΚΑΠ Πυρασφαλείας προς τους Συνδέσμους.Κρίνουμε ότι θα προκύψουν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια κατά τη διαδικασία χορήγησής τους, εξαιτίας της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών να δοθούν τα χρήματα πρώτα στους Δήμους και εκείνοι στη συνέχεια να τα αποδώσουν στους Συνδέσμους.  Επισημαίνω και πάλι ότι η τυχόν μη έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων αυτών, θα έχει ως άμεση επίπτωση την αδυναμία των Συνδέσμων να προσλάβουν εργαζομένους για  την στελέχωση των πυροφυλακίων, την αποψίλωση των χόρτων, να μισθώσουν μηχανήματα για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, καθώς και να προμηθευτούν καύσιμα για τα οχήματα συνδέσμων, δήμων και εθελοντών.

Ζητάμε την άμεση αποδέσμευση των πόρων για την πυρασφάλεια, κατά τον τρόπο που γινόταν τόσα χρόνια, ώστε να λειτουργήσουμε σωστά και την εφετινή περίοδο, διότι σε διαφορετική περίπτωση,τα δάση της Αττικής θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο.  Παράλληλα θεωρώ κατεπείγουσα την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των δασαρχείων ώστε να επιτελέσουν πιο σωστά την αποστολή τους.  Επίσης ζητάμε για άλλη μία χρονιά την μετατροπή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας.

Επαναλαμβάνω τέλος,την άμεση ανάγκη για θέσπιση Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία με οκτάμηνη διάρκεια. Επιπροσθέτως πρέπει επιτέλους να εξαιρεθούν οι συμβασιούχοι στην Πολιτική Προστασία από την ανάγκη για παρέλευση δωδεκαμήνου, έως τη νέα τους πρόσληψη.

Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την οδήγηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει άμεση ανάγκη για τροποποίηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα αξιοποίησης των εθελοντών και των μηχανημάτων πολιτικής προστασίας.

Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, θα είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να είμαστε και φέτος σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Δασαρχεία και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό.  Παράλληλα θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό των Δήμων-Μελών του στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για τον συντονισμό και τον έλεγχο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού ότι συμβάν προκύψει».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πεντέλη, 16 Απριλίου 2019