Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει να πρωτοπορεί στις δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης σε ένα μεγάλο εύρος ανακυκλώσιμων υλικών με κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Γ. Πατούλης: Θα συνεχίσω σταθερά να υποστηρίζω την προσπάθεια για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον

Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοπόρος στην ανακύκλωση συνεχίζει αδιάλειπτα μία πληθώρα δράσεων εναλλακτικής διαχείρισης σε μεγάλο εύρος ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία αποτελούν ένα πολύτιμο πόρο με κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.  Προϊόντα όπως, τα μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές –ηλεκτρονικές συσκευές, χαρτί, πλαστικά πώματα μεταχειρισμένα μαγειρικά έλαια, συλλέγονται καθημερινά από καθορισμένα σημεία και προωθούνται για ανακύκλωση από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός πιο υγιεινού και καθαρού περιβάλλοντος με κοινωνικά και οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:

  «Ο Δήμος Αμαρουσίου επενδύει και ενισχύει την ανακύκλωση με όλες του τις δυνάμεις. Σας διαβεβαιώνω ότι και από τον νέο ρόλο που πιστεύω θα μου αναθέσει η κοινωνία της Αττικής θα συνεχίσω σταθερά να υποστηρίζω την προσπάθεια για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

Ειδικότερα:

– Με τη συλλογή πλαστικών πωμάτων εξασφαλίζεται η αγορά ιατρικών ορθοπεδικών εξαρτημάτων ή αναπηρικού αμαξιδίου, με σκοπό την ανακούφιση ατόμων με προβλήματα αναπηρίας . Από την Απρίλιο του 2017 έως σήμερα έχουν παραδοθεί 4,920 kg σε εταιρεία ανακύκλωσης και τα έσοδα κατατίθενται στο “ Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου».

-Η περισυλλογή ανακυκλώσιμου έντυπου χαρτιού από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου(με νέα σύμβαση κατόπιν διαγωνισμού με την εταιρεία ΑΝΑΜΕΤ), στο πλαίσιο προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού εφαρμόζεται για τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου και σημειακά σε ορισμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν ευρέως έντυπο υλικό, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία διαλογής στην πηγή, η ανακύκλωση και η συνεπαγόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.                                                                                                                  Ειδικότερα, η ανακύκλωση χαρτιού έχει μεγάλη σημασία διότι:                         -1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα.                                                                                                                               -1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί τουλάχιστον 30.000 λίτρα νερού (30 κυβικά).                                                                                                                                -1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί 3.000 – 4.000 KWh ηλεκτρισμού (αρκετό για ένα σπίτι για ένα χρόνο).                                                                               -Για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.                                       -Η ανακύκλωση χαρτιού μειώνει δραστικά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.                             -Η ανακύκλωση χαρτιού συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της εξαφάνισης των αποθεµάτων των πρώτων υλών. Στην περίπτωση του χαρτιού, ως πρώτη ύλη θεωρείται το ξύλο και συνεπώς τα δέντρα, τα οποία είναι µια ανανεώσιµη πηγή πρώτων υλών.                                                                                                                -Εξοικονοµούνται χρήματα που δαπανώνται για την κατασκευή χώρων ταφής των αποβλήτων.

 -Συνεχίζεται η περισυλλογή  των ανακυκλώσιμων αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και λαμπτήρων φωτισμού στο Δήμο Αμαρουσίου( με νέα σύμβαση κατόπιν διαγωνισμού με την εταιρεία ΑΝΑΜΕΤ), η οποία είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ανακυκλώνοντας τις παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και τους λαμπτήρες φωτισμού, επιτυγχάνουμε τα ακόλουθα:

-Συνεισφέρουμε σημαντικά στη μείωση της εξόρυξης  των φυσικών πόρων και της επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος από τις παραγωγικές διαδικασίες.      -Συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω του περιορισμού των παραγωγικών διαδικασιών.

-Μειώνουμε την εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

-Μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων και περιορίζουμε τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες.

– Συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων (κατόπιν διαγωνισμού και νέας σύμβασης με την εταιρεία (REVIVE), η οποία είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς μπορούν να μετατραπούν με χημική επεξεργασία σε βιοντίζελ, ένα ανανεώσιμο βιοκαύσιμο με καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.                                                                                                   Ανακυκλώνοντας τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια συμβάλλουμε:

-Στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών και στην προστασία του περιβάλλοντος.                                                                          -Στο περιορισμό των εισαγομένων ορυκτών καυσίμων και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων.                                                                                                                -Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.                                            -Στην προστασία που πλανήτη και της διατροφικής αλυσίδας.

-Στη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στον παρακάτω «οδηγό» μπορείτε να ενημερωθείτε για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα και τους χώρους συλλογής, ώστε όλοι να γίνουμε συμμέτοχοι στην μεγάλη προσπάθεια για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων.

ΔΡΑΣΕΙΣ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

 

ΕΙΔΗ  ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

O Δήμος Αμαρουσίου προχώρησε στην εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, παπούτσια, πάνινα παιχνίδια, τσάντες, ζώνες, λευκά είδη κ.λ.π.) μέσω  ανάπτυξης δικτύου  ειδικών κάδων (κόκκινοι) συλλογής στα εξής σημεία :

 

ΚΕΝΤΡΟ

Γυμναστήριο  ‘ΣΠ. ΛΟΥΗΣ’             ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Νεκροταφείο Αμαρουσίου

Παιδική χαρά Μεσογείων & Αναπαύσεως

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σωκράτους – Χαιμαντά – Πλουτάρχου      ΚΑΡΠΑΘ.-ΗΠΕΙΡ/ΚΑ-ΔΩΔΩΝΗ

Οδός Διακογιάννη & Χρυσοχέρη (Π. Χαρά – Καρπαθίων)

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤ

Παιδική Χαρά Αμαλείο    ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Οδός Στουντίου (Έξωθεν από το Χαμόγελο του παιδιού)

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Οδός Θέμιδος & Μ. Αλεξάνδρου Ν. ΜΑΡΟΥΣΙ-ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

Οδός Κυπριών Αγωνιστών (στο σχολείο)

Πάρκο Κερκύρας (Παράλληλα Αττικής Οδού)

Παιδική χαρά Κερκύρας & Σαχτούρη

Ν. ΤΕΡΜΑ

Πλατεία Δωδεκανήσου (Είσοδος Π. Χαράς)            ΣΩΡΟΣ

Οδός Σωρού & Ζεκάκου

ΕΡΓΑΤ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Πλατεία Εργατικών Κατοικιών

Οδός Νερατζιώτισσης (Εκκλησία)

Οδός Ολυμπίας & Δραγατσανίου (Π. Χαρά)            ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Οδός Παραδείσου (Ιππικός Όμιλος)

¬ΨΑΛΛΙΔΙ-ΠΕΛΙΚΑ

Οδός Λάσκαρη (Δίπλα από το σχολείο)    ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Παιδική χαρά Φραγκοκλησσιάς

Παιδική χαρά Κορυτσάς

Παιδική Χαρά Ροδοδάφνης

ΑΓ. ΘΩΜΑΣ

Οδός Νερατζιώτισσης , Γέφυρα   ΝΕΑ ΛΕΣΒΟΣ

Οδός Στρατηγού Δαγκλή (Δίπλα στη στάση)

Οδός Αλκαίου (Π. Χαρά)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Ολυμπιακό Στάδιο ( Είσοδος Γηπέδων Skate  )      ΣΥΓΓΡ.-ΑΝΑΒΡΥΤΑ-ΒΟΡΡΕ

Οδός Σαράφη & Μανδηλαρά

Οδός Σοφοκλέους & Πυθαγόρα (Π. Χαρά)

Ν. ΦΙΛΟΘΕΗ

Πλατεία Νίκης (Νέα Φιλοθέη)

Πάρκο Νεαπόλεως ( Δίπλα από την εκκλησία)

 

Ηλεκτρικές – Ηλεκτρονικές Συσκευές

Για την περισυλλογή χρησιμοποιούμενων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι πολίτες μπορούν να έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, στα τηλέφωνα 210-8023729 και 210-8026762, ώστε να παραλαμβάνονται τα υλικά από το σημείο εναπόθεσής τους κατόπιν συνεννόησης.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να τα παραδώσουν μόνοι τους, μπορούν να προσέρχονται  από Δευτέρα έως Παρασκευή  τις ώρες από 07:00 έως 15:00, στο αμαξοστάσιο του Δήμου ( επί της οδού Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41).

Τέλος για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν κάδοι συλλογής στα εξής σημεία του Δήμου μας:

  • Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δημ. Μόσχα)
  • ΚΕΠ Κοκκινιάς ( Μεσογείων 82 )
  • ΚΑΠΗ Αμαρουσίου Κεντρικό (Περικλέους 22)

Ανακύκλωση Χαρτιού

 Ενημερώνουμε τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και σχολεία του Δήμου μας,  ότι μπορούν να έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας στα τηλέφωνα 210-8023729 και  210-8026762 προκειμένου να παραλαμβάνονται τα υλικά (βιβλία, εφημερίδες, λευκό χαρτί  και γενικά πάσης φύσεως καθαρό χαρτί) από το σημείο εναπόθεσής τους κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Επίσης, για όσους   ενδιαφέρονται να παραδώσουν τα υλικά  μόνοι τους ,μπορούν να προσέρχονται  στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου που βρίσκεται επί της οδού Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41 από Δευτέρα έως Παρασκευή (7.00 π.μ-15.00 μ.μ).

Συλλογή πλαστικών πωμάτων

 Σκοπός της δράσης μας αυτής είναι η αγορά ιατρικών ορθοπεδικών εξαρτημάτων ή αναπηρικού αμαξιδίου, με σκοπό την ανακούφιση ατόμων με προβλήματα αναπηρίας.

Τα υλικά θα συλλέγονται σε σακούλες απορριμμάτων και θα παραλαμβάνονται από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης την Υπηρεσία Καθαριότητας στα τηλέφωνα 210-8023729 και  210-8026762.

Παράλληλα είναι τοποθετημένο διαφανές κυτίο με το σχετικό λογότυπο στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Τηγανέλαια

Οι δημότες μπορούν να παραδίδουν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια  στα εξής σημεία:

 

  • Δημαρχείο Αμαρουσίου Υπόγειο Parking (-2) (Βασ. Σοφίας 9 και Δημ. Μόσχα)
  • ΚΑΠΗ Αμαρουσίου Κεντρικό (Περικλέους 22)
  • ΚΕΠ ΚΟΚΚΙΝΙΑ –    Μεσογείων 82
  • ΚΑΠΗ Πλατεία Εργατικών Πολυκατοικιών
  • Αμαξοστάσιο Δήμου Αμαρουσίου – Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41

 

       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 16 Απριλίου 2019

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα edisorama.gr , συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο