«Κυκλοφοριακό Χάος» Το Μεγάλο Πρόβλημα στα Βόρεια Προάστια
Η Αθήνα βρίσκεται στην 16η θέση των ευρωπαϊκών πόλεων με μεγαλά κυκλοφοριακά προβλήματα, μάλιστα ξεχωριζει καθως εχει μέση ταχύτητα οχημάτων που δεν ξεπερνά τα 18 χιλιόμετρα την ώρα. Προς την ίδια κατεύθυνση, κυκλοφοριακό χάος υπάρχει και στα βόρεια προάστια της Αθήνας αν και μιλάμε για νεότερες περιοχές.
Τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με την απλή λογική θα έπρεπε να έχουμε μέτρα περιορισμού της χρήσης των ΙΧ, καλύτερη αστική συγκοινωνία και να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, και τέλος να μάθουμε να δρούμε συλλογικά. Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε μόνο εμείς αυτό το πρόβλημα. Και στο Παρίσι έχουν ζήτημα με την κίνηση στους δρόμους, παρόλο που διαθέτουν άριστη συγκοινωνία.
Το πρόβλημα οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο αυξημένος αριθμός οχημάτων. Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού και η εξάρτηση από το Ι.Χ. αυτοκίνητο οδηγούν σε κορεσμό του οδικού δικτύου. Όλα αυτά τα οχήματα μπαίνουν σε περιοχές με ανεπαρκείς υποδομές. Παρά τις βελτιώσεις, το οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές δεν έχει σχεδιαστεί για να ανταπεξέλθει στον σημερινό όγκο κυκλοφορίας. Σημεία συμφόρησης αποτελούν οι στενοί δρόμοι, η έλλειψη εναλλακτικών διαδρομών και οι περιορισμένες θέσεις στάθμευσης.
Τις Πρωινές αλλά και στις απογευματινές μετακινήσεις προς και από το κέντρο των περιοχών , καθώς και οι σχολικές και εργασιακές διαδρομές, δημιουργούν τεράστια συμφόρηση τις ώρες αιχμής. Αυτό οφείλετε στην έλλειψη αποτελεσματικών μέσων μαζικής μεταφοράς. Παρά την επέκταση του Μετρό και του Προαστιακού, σε πολλές περιοχές η κάλυψη δεν είναι επαρκής ή οι συνδέσεις δεν είναι βολικές, αναγκάζοντας τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο.
Αυτό σε συνδυασμό με την κακή οδηγική συμπεριφορά των οδηγών όπως η παραβίαση του Κ.Ο.Κ., το διπλοπαρκάρισμα και η επιθετική οδήγηση όπου επιδεινώνουν την κατάσταση. Ενώ από άλλη με ένα απλό τροχαία ατυχήματα παραλύει η κυκλοφορία για ώρες.
Διαφοροποίηση του Προβλήματος ανά Περιοχή
Περιοχές με εμπορική δραστηριότητα (π.χ., Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά): Αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο λόγω των καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των γραφείων. Η έλλειψη επαρκούς χώρου στάθμευσης οδηγεί συχνά σε διπλοπαρκαρίσματα και συμφόρηση στους κεντρικούς δρόμους. Η ύπαρξη μεγάλων κόμβων (π.χ., κόμβος Αττικής Οδού στο Μαρούσι) επιδεινώνει συχνά την κατάσταση.
Περιοχές κυρίως κατοικίες (π.χ., Μελίσσια, Νέα Ερυθραία, Δροσιά): Σε αυτές τις περιοχές, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ώρες αιχμής, καθώς οι κάτοικοι μετακινούνται προς και από τις δουλειές τους ή τα σχολεία. Οι στενοί δρόμοι και η έλλειψη περιφερειακών οδών μπορεί να δημιουργήσουν σημεία συμφόρησης ακόμα και σε σχετικά ήσυχους δρόμους.
Περιοχές με πρόσβαση σε μεγάλους οδικούς άξονες (π.χ., Λεωφόρος Κηφισίας, Εθνική Οδός): Οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος ή κοντά σε αυτούς τους άξονες (όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Μεταμόρφωση) επηρεάζονται άμεσα από τον αυξημένο όγκο κυκλοφορίας που διέρχεται από αυτούς. Για παραδειγνα η είσοδος και έξοδος από αυτούς τους δρόμους μπορεί να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις.
Περιοχές με κακή σύνδεση με τα ΜΜΜ: Όπου η πρόσβαση σε Μετρό ή Προαστιακό είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη (π.χ. Δροσιά, Σταμάτα, Άνοιξη, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη), οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν περισσότερο το Ι.Χ., επιβαρύνοντας το τοπικό οδικό δίκτυο.
Περιοχές με έντονο σχολικό φορτίο: Σε δήμους με πολλά σχολεία, οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από τις σχολικές μονάδες.
Παραδείγματα Ειδικών Συνθηκών που Επηρεάζουν το Κυκλοφοριακό σε Διάφορες Περιοχές:
Μαρούσι: Η Λεωφόρος Κηφισίας, η Διονύσου, η Αγίου Κωνσταντίνου και η παρουσία μεγάλων εμπορικών κέντρων και του Ο.Α.Κ.Α. οδηγούν σε καθημερινό μποτιλιάρισμα.
Κηφισιά: Η Λεωφόρος Κηφισίας, η πρόσβαση στην Αττική Οδό, η εμπορική της δραστηριότητα και οι στενοί δρόμοι στο κέντρο της δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
Νέα Ερυθραία: Η Εθνικής Αντιστάσεως και η παρουσία εμπορικών καταστημάτων, καθώς και η σύνδεση με την Εθνική Οδό, την καθιστούν συχνά μποτιλιαρισμένη.
Χαλάνδρι: Οι κεντρικές του οδικές αρτηρίες (π.χ., Πεντέλης, Κηφισίας) και η πυκνή δόμηση συνεισφέρουν στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ειδικά τις ώρες αιχμής.
Βριλήσσια/Πεύκη: Η στενότητα των δρόμων σε ορισμένα σημεία και η σύνδεση με τη Λεωφόρο Πεντέλης και την Εθνική Οδό, επηρεάζουν την κίνηση.
Λυκόβρυση/Μεταμόρφωση: Η γειτνίαση με την Εθνική Οδό και την Αττική Οδό, καθώς και οι βιομηχανικές ζώνες, δημιουργούν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο.
Διόνυσος/Άνοιξη/Σταμάτα/Ροδόπολη: Οι περιοχές αυτές, αν και πιο απομακρυσμένες, αντιμετωπίζουν κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως στις ώρες αιχμής λόγω της καθημερινής μετακίνησης προς την Αθήνα και της ανάγκης για χρήση του Ι.Χ. λόγω ανεπαρκών ΜΜΜ.
Ψυχικό/Φιλοθέη: Παρά την πιο αραιή δόμηση, οι κεντρικοί δρόμοι που συνδέουν με τη Λεωφόρο Κηφισίας και την Κατεχάκη αντιμετωπίζουν αυξημένο φόρτο.
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι μια μεγάλη λύση αν και βρισκόμαστε σε φάση αναμονής.
Στα βόρεια, σε φάση αναμονής είναι η πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού που αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη στην Λυκόβρυση. Παράλληλα οι μεγάλες επεκτάσεις της Αττικής Οδού η πρώτη, η σήραγγα Ηλιούπολης θεωρείται η πιο σημαντική οδική παρέμβαση στην πρωτεύουσα. Περιλαμβάνει και τις ανάγκες της ταχείας σύνδεσης του Ελληνικού με το Αεροδρόμιο με τα βόρεια προάστια της Αθήνας . Μαθαίνουμε πως υπάρχουν ακόμα δύο επεκτάσεις, προς Ραφήνα και Λαύριο. Με αυτές τις δύο επεκτάσεις θα καλυφθεί στο σύνολο της η Ανατολική Αττική και θα κλείσει για την επόμενη 20ετία, το κεφάλαιο ανάπτυξης της Αττικής Οδού.
Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση
Επέκταση και αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς: Δημιουργία νέων γραμμών, αύξηση της συχνότητας δρομολογίων και καλύτερη διασύνδεση. Θα πρέπει να ενισχυθεί και να προστατευτεί η προτεραιότητα κίνησης των λεωφορείων, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με μεγαλύτερη μέση ταχύτητα και μεγαλύτερες συχνότητες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επιπλέον επέκταση των ωραρίων λειτουργίας του Μετρό και των Λεωφορείων, ώστε η ανάγκη για χρήση του ΙΧ να μειωθεί συνολικά για τον κάτοικο της πόλης.
Επέκταση του Μετρό και του Προαστιακού στα βόρεια προάστια: Στα βόρεια προάστια έχουμε την επέκταση της γραμμής 4 από το Γουδί μέχρι το Μαρούσι και ακολούθως μέχρι την Αττική Οδό αλλά και την επέκταση της γραμμής 1 από την Κηφισιά μέχρι την Βαρυμπόμπη. Στα δυτικά έχουμε πέρα από την επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Νικόλαο (Ίλιον) στο σχεδιασμό υπάρχει και μια ακόμα μέχρι τα Άνω Λιόσια και ακολούθως μέχρι το Μενίδι.
Ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης: Προώθηση της ποδηλασίας, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενίσχυση της πεζοπορίας.
Έξυπνα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας: Έλεγχος φωτεινών σηματοδοτών, ενημέρωση οδηγών σε πραγματικό χρόνο.
Διαχείριση της στάθμευσης: Ελεγχόμενη στάθμευση, δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης.
Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς: Εκπαίδευση και αυστηρότερη επιβολή του Κ.Ο.Κ.
Το πρόβλημα είναι σύνθετο και η επίλυσή του απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επενδύσεις και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, πολίτες).