Ένας Αμερικανός λάτρης των φιδιών έκανε ενέσεις στον εαυτό του με δηλητήριο φιδιού σήμερα όπως οι επιστήμονες λένε είναι η ελπίδα για τον σχεδιασμό ενός αντιδότου για την προστασία από θανατηφόρα δαγκώματα φιδιών
Μια πολύ ενθαρρυντική μελέτη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 2 Μαΐου στο περιοδικό Cell βασισμένη στον Tim Friede που με το πάθος του για τα φίδια έχει απασχολήσει πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι πως επί 18 χρόνια έκανε ενέσεις δηλητηρίου στον εαυτό του. Ο απολογισμός όλων αυτών των χρόνων είναι διακόσια δαγκώματα και περισσότερες από 700 ενέσεις δηλητηρίου από κόμπρες, κροταλίες, ταϊμάν και μάμπες τού έχουν δώσει μια μορφή ανοσίας σε ορισμένες νευροτοξίνες που υπάρχουν στο δηλητήριο των φιδιών.
Αυτό ακριβώς το γεγονός τράβηξε την προσοχή του Jacob Glanville, ανοσολόγου στο επάγγελμα, ο οποίος γοητεύτηκε από το «ακατέργαστο διαμάντι» που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ο Tim Friede για την έρευνά του, παρά κάποια «μάλλον φανταχτερά» άρθρα στον Τύπο, που πουλούσαν αυτόν τον ενθουσιώδη τύπο ως «έναν τρελό που τον δάγκωναν φίδια».
Ο Jacob Glanville τηλεφώνησε ο ίδιος στον Tim Friede. «Ξέρω ότι είναι ντροπιαστικό, αλλά θα ήθελα πραγματικά να δω λίγο από το αίμα σας» θυμάται ότι του είπε, όπως αναφέρει το CNN. Η απάντηση του Tim Friede; «Επιτέλους, περίμενα αυτό το τηλεφώνημα». Ο Tim Friede δέχτηκε με χαρά να προσφέρει ένα δείγμα αίματος 40 ml. Πέρασαν οκτώ χρόνια απραξίας. Ή, τουλάχιστον, ο Friede δεν είχε κανένα νέο.
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, που ο Jacob Glanville βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα μετά από πολλά χρόνια εργασίας. Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, σε συνεργασία με τον Peter Kwong, καθηγητή ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δημοσίευσε μια μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς ένα αντίδοτο ικανό να προστατεύει από το δάγκωμα 19 ειδών δηλητηριωδών φιδιών.
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι η εύρεση ενός καθολικού εμβολίου έγινε «στόχος ζωής» μετά τη συνάντηση με τον Τιμ: «Συνέχισα να πιέζω και να πιέζω και να πιέζω όσο πιο πολύ μπορούσα για τους ανθρώπους που ζουν 12.000 χιλιόμετρα μακριά από εμένα και πεθαίνουν από δαγκώματα φιδιών»
Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του ανακάτεψαν αντισώματα που εξήχθησαν από το αίμα του Τιμ Φρίντε με ένα μόριο, το varespladib, ικανό να αναστέλλει ένα ένζυμο που υπάρχει στο 95% των δαγκωμάτων φιδιών.
Σε αυτό το στάδιο, το αντίδοτο είναι ικανό να προστατεύσει τα ζώα που δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο -ποντίκια- από αυτό το ευρύ φάσμα δαγκωμάτων.
Στη μελέτη, ο Jacob Glanville παρουσιάζει ορισμένα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την έρευνα, καθώς το αντίδοτο επέτρεψε στα ποντίκια να προστατευτούν πλήρως από τα δαγκώματα 13 ειδών δηλητηριωδών φιδιών. Προστατεύτηκαν επίσης μερικώς -μεταξύ 20% και 40%- από έξι άλλα δηλητήρια που δοκιμάστηκαν.
Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πηγή ελπίδας για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά του δαγκώματος φιδιών.
Προς το παρόν, τα αντιβιοτικά πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στο είδος του δηλητηριώδους φιδιού που προκαλεί το δάγκωμα.
Σύμφωνα με το BBC, τα δαγκώματα φιδιών σκοτώνουν κατά μέσο όρο 140.000 ανθρώπους ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι ακρωτηριασμοί και οι αναπηρίες που προκαλούνται από το δηλητήριο στους επιζώντες.