Πεντέλη: Μήνυμα της Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πεντέλη: Μήνυμα της Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Μήνυμα της Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Νατάσσα Κοσμοπούλου: «Αγαπητοί μου συμπολίτες, η ελληνική μας γλώσσα διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την αίγλη και την ομορφιά της. Η σπουδαιότητά της είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη για την εθνική μας ταυτότητα αλλά και για τα θεμέλια του πολιτισμού διεθνώς. Ας την τιμούμε πάντοτε με σεβασμό.»

Σας παραθέτουμε το μήνυμα :

«Αγαπητές και αγαπητοί διευθυντές και μαθητές των σχολείων μας,

Αγαπητές και αγαπητοί μου συμπολίτες,

Η σημερινή ημέραεορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 με έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και αδελφοτήτων της Ιταλίας, ενώ τα κλασικά Λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας πρωτοστάτησαν στη διεθνή κινητοποίηση αποδεικνύοντας πως ανέκαθεν οι θεματοφύλακες της παιδείας, τα σχολεία και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, φυλάττουν με θέρμη τα σπουδαιότερα νοήματα και αξίες μας.

Το αρχικό σχέδιο Νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» τελικά με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας το 2017 θεσμοθέτησε την 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Αποτυπώνει την αδιάρρηκτη σημασία της ελληνικής γλώσσας για τον παγκόσμιο πολιτισμό της ανθρωπότητας, καθώς για περισσότερα από 3000 χρόνια αποτελεί την πιο πολύτιμη κιβωτό των όρων και εννοιών της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης με την οικουμενικότητά της να αναγνωρίζεται και να επιβεβαιώνεται διαχρονικά.

Σημειώνει η Γαλλίδα κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί «Όλοι πρέπει να μάθουν να μιλούν ελληνικά, γιατί μόνο μέσω των ελληνικών θα μπορέσει ο καθένας μας να κατανοήσει τη γλώσσα του».

Αγαπητοί μου συμπολίτες, η ελληνική μας γλώσσα διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την αίγλη και την ομορφιά της. Η σπουδαιότητά της είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη για την εθνική μας ταυτότητα αλλά και για τα θεμέλια του πολιτισμού διεθνώς. Ας την τιμούμε πάντοτε με σεβασμό.»

Η Δήμαρχος Πεντέλης

Αναστασία Κοσμοπούλου