Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας» Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας» Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής

Γιώργος Πατούλης: «Ο ιατρικός τουρισμός δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται»

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή διαπρεπών ομιλητών και ομιλητριών πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2023.

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας» Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

Στην σημαντική αυτή επιστημονική συνάντηση, ειδικοί επιστήμονες, παράγοντες του Τουρισμού της Υγείας από την Ελλάδα, το εξωτερικό και εκπρόσωποι της Ομογένειας και των απανταχού Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων, ένωσαν με επιτυχία τις σκέψεις και την τεχνογνωσία τους για την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος  του ΙΣΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργος Πατούλης αφιέρωσε το συνέδριο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, με στόχο να αναδείξει την χώρα μας ως κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως.

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας» Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

“Ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται” τόνισε ο Δρ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε τις επιτυχίες που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στον Τουρισμό Γονιμότητας μέσα από το έργο των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στον συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και σε άλλους τομείς, που σχεδιάζει σύντομα να αναδείξει η ΕΛΙΤΟΥΡ.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε εκτενώς και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, επισημαίνοντας ότι ο Τουρισµός Γονιµότητας, ως κεφαλαιώδες τμήμα του Ελληνικού Τουρισµού Υγείας, προσελκύει δυνητικούς επενδυτές από κάθε γωνιά του κόσµου: “Σε μια χρονιά που παγκοσμίως ο Τουρισµός Υγείας εκτινάσσεται µετά την υγειονοµική δοκιµασία της πανδηµίας, το Ελληνικό Συµβούλιο Τουρισµού Υγείας συστρατεύει τις δυνάµεις της χώρας και του αποδήµου ιατρικού κόσµου για την επιτυχή ανάδειξη του Ελληνικού Τουρισµού Υγείας στον παγκόσµιο χάρτη, προτάσσοντας τον τοµέα της Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής” είπε χαρακτηριστικά.

Ο τουρισμός υγείας ως εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, σε τουρίστες που θα την επιλέξουν ως προορισμό για την παροχή σύγχρονης, εξελιγμένης ιατρικής φροντίδας, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ταχύτατα εξελισσόμενης Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας» Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Η Υφυπουργός Τουρισμού  Έλενα Ράπτη, η οποία υπήρξε και εισηγήτρια της νομοθεσίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ανέλυσε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, ενώ υπογράμμισε ότι η επιστημονική υπεροχή της Ελλάδας στον τομέα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού ζευγαριών από το εξωτερικό: “ Έχουμε διαμορφώσει το πλέον ανταγωνιστικό πλαίσιο, που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν όχι παγκοσμίως. Με αύξηση ορίου ηλικίας στα 54 έτη και μια σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν στην επέκταση της παρένθετης μητρότητας, μπορούμε να συζητούμε για τον τουρισμό υγείας, με οργανωμένες ροές και όχι για την τυχαία αντιμετώπιση της έκτακτης ιατρικής ανάγκης»

Ο   πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος μίλησε για τις πολιτικές Υγείας σε διεθνές επίπεδο και τόνισε την επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης της IVF σε έρευνα και τεχνολογία, σε ένα κόσμο που ο πληθυσμός συνεχώς γηράσκει, ενώ η διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού Παναγιώτα  Διονυσοπούλου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του υπουργείου για τον τουρισμό υγείας και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος παρουσίασε τα προγράμματα της σχολής, με έμφαση στο αγγλόφωνο τμήμα που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια, και την συμβολή της ως διεθνή πλέον κόμβο για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Κωσταντίνος Πάντος τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις του Τουρισμού Γονιμότητας της Ελλάδας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο cluster που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα μετά από πρωτοβουλία του  Προέδρου του ΙΣΑ δρ. Γιώργου Πατούλη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, δεκάδες διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες από έγκριτα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα όλου του κόσμου, καθώς και ξένοι συνάδελφοί τους, παρουσίασαν μέσα από τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων IVF στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την οργάνωση των υπηρεσιών τουρισμού υγείας γύρω από αυτόν τον κλάδο, αλλά και τις μοναδικές αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από αυτόν.

Χαρακτηριστική ήταν σε αυτή την κατεύθυνση η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΕΕΑ Σταύρου Μονεμβασιώτη για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς, ενώ ο Καθηγητής Νίκος Βραχνής, το μέλος ΔΣ  της ΕΛΙΤΟΥΡ Γεώργιος Κακουλίδης και ο διευθυντής προγραμμάτων χρηματοδότησης  Βασίλης Ζύμνης μίλησαν σχετικά με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στο συνέδριο μετείχαν επίσης, μέσα από την συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI), εκπρόσωποι των Ομογενειακών Κοινοτήτων και ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι από τις ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού: ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Μελβούρνη Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο καθηγητής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College της Μ. Βρετανίας Βασίλειος Παπαλόης, η Πρόεδρος των Ελλήνων ιατρών στο Ην. Βασίλειο (He.Di.D.A) Δρ. Αθηνά Αγγελοπούλου  η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Μεγάλη Βρετανία Δρ. Κυριακή Σονίδου, ο  Πρόεδρος των Ελλήνων και Κυπρίων Ελλήνων ιατρών Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας ¨Γένεσις¨ Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Δρ. Κωνσταντίνος Γούσιας.

Τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διατύπωσαν μέσα από τις ομιλίες τους οι: Ιπποκράτης Σαρρής (Kings College Λονδίνο), Jijun Chu  (Πανεπιστήμιο Anhui, Κίνα), Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος (Πανεπιστήμιο Offenbach Γερμανία), Νικόλαος Λολατζής (Μελβούρνη), Δρ. Γεώργιος Πατρίκιος (Ναυτικό Νοσοκοµείο Αθηνών), Κωνσταντίνος Νικολέττος (Κέντρο Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, Αλεξανδρούπολη), καθηγητής Χαράλαµπος Συριστατίδης (Αρεταίειο), καθηγητής Ιωάννης Γεωργίου (Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων), Μαρίνος Τσιριγώτης (ΙΑΣΩ), Δρ. Κώστας Σφακιανούδης (Κλινική Γένεσις), Δρ. Βασίλης Κελάρης (Υγεία IVF Εµβρυογένεσις), Δρ. Νίκος Κανακάς (Κέντρο Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής Embryoland), Δρ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος (Μονάδα Γονιµότητας & Εξωσωµατικής Γονιµοποίησης Νοσοκομείου ΡΕΑ), Δρ. Ηλίας Τσάκος (Embryoclinic Θεσσαλονίκης), Δρ.Κωνσταντίνος Αντωνίου (IVF κεντρο), Δρ. Ιωάννης Δουγιώτης (IVF Serum Λυκόβρυσης), Θέμης Μαντζαβίνος Αν. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και οι γυναικολόγοι – μαιευτήρες Δρ. Νικόλαος Πετρογιάννης, Δρ. Ματθαίος Φραϊδάκης, Δρ Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, Δρ Νικόλαος Μπαθρέλος και Δρ Λεωνίδας Μαμάς.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και σχολιασμοί έγιναν από τους συμμετέχοντες μαιευτήρες γυναικολόγους Κωνσταντίνο Ζηκόπουλο, Αγνή Πάντου, Αλέξανδρο Ζερβάκη, Αγγελική Γερεντέ, Κωνσταντίνο ∆ηµητρούλη, Βασίλη Κοντόπουλο, Γιάννη Ιωαννίδη και ∆ηµήτρη Μάζη και την εμβρυοκαρδιολόγο, Λέκτορα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Βικτωρία Πολυδώρου

Περιφέρεια Αττικής: «Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας» Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Τις θεματικές ενότητες συντόνισαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, ο Καθηγητής Δερματολογίας και Β’ Αντιπρόεδρος του GHDI Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΙΤΟΥΡ Πέτρος Μαµαλάκης, ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης, ο Πρόεδρος του Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω Καθηγητής Νίκος Παπαντωνίου, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Νίκος Νικολέττος, ο Καθηγητής Παναγιώτης Μανώλας, ο Αν. Καθηγητής Ανατομίας ∆ηµήτρης Φιλίππου, ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βραχνής και οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι Νικόλαος Κανακάς, Γεώργιος Λάµπος, Ευάγγελος Μακράκης,  Γιώργος Γαλάζιος,  Νικόλαος Παπαριστείδης, Κωνσταντίνος Σαµαράς και ∆ηµήτρης Γιάνναρης.

Του συνεδρίου προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Παγκόσµιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών ∆ρ. Γιώργος Πατούλης. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής,  Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών και Πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού Δρ. Αντώνης  Πολυδώρου, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του πρώτου Cluster ιατρών που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ17/12/2023

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα edisorama.gr , συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο