Μαρούσι: «OTA AWARDS 2023» Τετραπλή βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία σε κρίσιμους τομείς

Μαρούσι: «OTA AWARDS 2023» Τετραπλή βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία σε κρίσιμους τομείς
Τετραπλή βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία σε κρίσιμους τομείς, στην απονομή των βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023

Στα βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023διακρίθηκεο Δήμος Αμαρουσίου με την τιμητική απονομή τεσσάρων βραβείων για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία στις ενότητες: «Απασχόληση-Επαγγελματική Κατάρτιση», «Πολιτική Προστασία & Ασφάλεια» και «Περιβάλλον /Κλιματική Αλλαγή».

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019 -2023, η οποίαπραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου,εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου παρέστησαν οΔήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητα Ζωής κ. Ιωάννης Ιωαννίδηςκαιη Γενική Γραμματέας του Δήμουκα Μαίρη Γαλαζούλα,στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Μαρούσι: «OTA AWARDS 2023» Τετραπλή βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία σε κρίσιμους τομείς

Ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου κατά την παραλαβή των βραβείων  εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τις σημαντικές αυτές διακρίσεις που απονεμήθηκαν στο Δήμο Αμαρουσίου, συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά τουστην Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναπληρώτρια Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στη σύνθεση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχανΑκαδημαϊκοί και Καθηγητές,καθώς και άνθρωποι από τον Επιχειρηματικό και Πολιτικό χώρο και τονιδιωτικό τομέα, με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου αναφέρει:

«Τα βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 είναι μία σημαντικήδιοργάνωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λειτουργούν ως ένα μέσο αναγνώρισης και περαιτέρω ενθάρρυνσης των Δήμων που διακρίνονται, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάληψη ανάλογων πρακτικών και σε άλλους Δήμους.

Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, άλλωστε, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη προσαρμοστικότητας για τις πόλεις μας.

Στο Δήμο Αμαρουσίου είμαστε περήφανοι για την πολιτική που εφαρμόζουμε και θα συνεχίσουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο να παρέχουμε καινοτόμες υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.» «4 στα 5 για τον Δήμο Αμαρουσίου»

Ειδικότερα,ο Δήμος Αμαρουσίου κατέθεσε προς αξιολόγηση πέντε προτάσεις, εκ των οποίων στις εξής τέσσερεις απονεμήθηκαν βραβεία για τις δράσεις:

Μαρούσι: «OTA AWARDS 2023» Τετραπλή βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία σε κρίσιμους τομείς

«Ίδρυση νέας Δημοτικής Ακαδημίας «Maroussi DigitalAcademy»

Στην ενότητα «Απασχόληση-Επαγγελματική Κατάρτιση» και στη κατηγορία «Προγράμματα εκπαίδευσης ψηφιακής δεξιότητας (άνεργοι, δημοτικοί υπάλληλοι, τρίτη ηλικία κλπ)»,απονομή 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για την ίδρυση της νέας Δημοτικής Ακαδημίας «MaroussiDigitalAcademy”,που αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και Νέας Τεχνολογίας, μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος προσέλευσης χορηγικών πόρων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο μέσω τεχνολογίας

Στην ενότητα «Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια», στην κατηγορία«Πρόληψη, παρακολούθηση, και προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης/ φυσικές καταστροφές»,απονομή 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για το έργο «Εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο μέσω τεχνολογίας».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα που κάνει μια πρώτη είσοδο στο διαδίκτυο των πραγμάτων.

Μέσω του έργου τοποθετήθηκαν υπερσύγχρονοι αισθητήρεςσε έξι σημεία από τη WINDΕΛΛΑΣ, που μετρούν θερμοκρασία, παροχή ύδατος, στάθμη ύδατος, ταχύτητα ροής, όγκου ύδατος και πληρότητα αγωγού. Έτσι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει στη διάθεσή του ένα επικουρικό εργαλείο προγραμματισμού έργων και καταγραφής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που συμβάλλει αποφασιστικά στη μελέτη και αντιμετώπιση έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών γεγονότων.

Δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFEGRIN

Στην ενότητα «Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή», στην κατηγορία «Προγράμματα για τη προστασία του κλίματος και ενέργειες μείωσης του άνθρακα του μονοξειδίου και των αερίων του θερμοκηπίου», απονομή 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για το έργο«Δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE GRIN»,σε έκταση 15 στρεμμάτων, στο τμήμα του καλυμμένου ρέματος Σαπφούς στην περιοχή του Αγίου Θωμά (οδός Πρωταγόρα).

Στόχος του έργου, η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και η μετατροπή τους σε πολύτιμους πόρους για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και το μετριασμό των επιπτώσεων της.

Πρωτοποριακό έργο έρευνας και καινοτομίας«Η2020SocioBee»

Στην ενότητα «Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή» ο Δήμος Αμαρουσίου πήρε 2ο βραβείο και για την κατηγορία «Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δημοτών και επιχειρήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος»,με την απονομή του 3ου ΒΡΑΒΕΙΟΥγια το έργο «Η2020 SocioBee».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο έρευνας και καινοτομίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή πολιτών σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στη διοργάνωση περισσότεροι από 100 Δήμοι και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη τη χώρα δήλωσαν συμμετοχή παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν την τετραετία 2019-2023, σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, υποδομές, παιδεία, αστικός σχεδιασμός,καθαριότητα, περιβάλλον, πολιτική προστασία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, κ.α.

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων παρέστησαν επίσης μέλη της κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 20 Σεπτεμβρίου 2023