Θέατρο Άβατον:  Ramiro Torres de Miguel Ελευθερία Κινήσεων Μετάφραση – Ερμηνεία Luis Gomezbeck

Θέατρο Άβατον:  Ramiro Torres de Miguel Ελευθερία Κινήσεων Μετάφραση – Ερμηνεία Luis Gomezbeck
Θέατρο Άβατον:  Ramiro Torres de Miguel Ελευθερία Κινήσεων Μετάφραση – Ερμηνεία Luis Gomezbeck – Παγκόσμια πρεμιέρα Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου21:00 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 19:00 Για τρεις μόνο παραστάσεις

Πώς είναι να γεννιέσαι σε μία χώρα και να μεταναστεύεις σε μία άλλη; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας μετανάστης; Τι συνεπάγεται η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα χώρα, μια νέα γλώσσα και μια νέα πραγματικότητα όπου είσαι ξένος;

Θέατρο Άβατον:  Ramiro Torres de Miguel Ελευθερία Κινήσεων Μετάφραση – Ερμηνεία Luis Gomezbeck
Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα «Η πόλις», Κ.Π. Καβάφης

Η «Ελευθερία Κινήσεων» το νέο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ramiro Torres de Miguel ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Αθήνα) για 3 μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 19:00, σε σκηνοθεσία του ιδίου καιμετάφραση – ερμηνεία Luis Gomezbeck.

Ο Luis Gomezbeck υποδύεται τον μετανάστη, ο οποίος μόνος τουμπροστά στο κοινό, αναλογίζεται πώς είναι να γεννιέσαι σε μια χώρα και ναμεταναστεύεις σε μια άλλη. Μιλά σε πρώτο πρόσωπο και με παρρησία ξεδιπλώνει τηνιστορία όλης της ανθρωπότητας ανεξαρτήτως εποχής με τους στίχους του Καβάφη ναπαρεμβάλλονται σε καίρια σημεία.

Το δίδυμο Torres de Miguel – Gόmezbeck δεν είναι άγνωστο στοαθηναϊκό κοινό, αφού έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα ταέργα «Serengeti» και «Narita Airport» Η φιλία και η συνεργασία τους μετρά τουλάχιστον 25 χρόνια (στο Μεξικό, την Αργεντινή και την Ελλάδα). Και οι δύοκαλλιτέχνες υπήρξαν κάτοικοι διαφορετικών χωρών και κράτησαν επαφή όλα αυτά ταχρόνια. Στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει τα έργα «Serengeti», «Narita Airport», «Puerto Madryn» και «Διέλευση προς τον… Θάνατο»  σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνεςΔέσποινα Σαραφείδου, Χάρη Χιώτη, Ναταλί Τσάβες, Κωνσταντίνο Θεμελή, Χάρη Μπότσηκ.ά.

Το έργο «Ελευθερία Κινήσεων» είναι η νέα παραγωγή της ΣΑΪΤΑ εταρείας πολιτισμού ΑΜΚΕ, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού,

Θέατρο Άβατον:  Ramiro Torres de Miguel Ελευθερία Κινήσεων Μετάφραση – Ερμηνεία Luis Gomezbeck

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Το έργο “Ελευθερία Κινήσεων” είναι ένας μονόλογος που έγραψα βασισμένος σε μαρτυρίες μεταναστών. Είναι ιστορίες μετανάστευσης, δηλαδή, που ναι μεν είχαν μια δύσκολη πορεία, αλλά είχαν και ένα αίσιο τέλος. Το κείμενο αναλύει με παρρησία, το φαινόμενο της μετανάστευσης από τη σκοπιά των ίδιων των μεταναστών και των εμπειριών τους μέσα από την καθημερινότητα, την προσαρμογή και την ενσωμάτωσή τους. Δηλαδή, την εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας, την εύρεση εργασίας, την τακτοποίηση εγγράφων και αδειών και κυρίως τη μετατροπή της ατομικής υπόστασης σε ξένο στοιχείο.

Επίσης, συνέλαβα την ιδέα του έργου, όταν συνειδητοποίησα πως η μετανάστευση, την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε ένα περιττό κακό και για πολλούς είναι η αιτία όλων των δεινών της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Όμως, στην πραγματικότητα η μετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και κατά κάποιον τρόπο, όλοι είμαστε απόγονοιμεταναστών.

Σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να διηγηθώ αυτές τις ιστορίεςμε τη βοήθεια του καρδιακού μου φίλου και ηθοποιού Λούις Γκόμεζμπεκ. Η συμμετοχή του στην παράσταση είναι για ‘μένα ιδιαίτερα σημαντική, διότι γνωριζόμαστε πάνω από 25 χρόνια, προτού καν και οι δύο μεταναστεύσουμε. Αμφότεροι, έχουμε ζήσει πάνω από τη μισή μας ζωή εκτός Μεξικό και έχουμε να διηγηθούμε πολλά.

Τέλος, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το έργο μου να κάνει την παγκόσμιαπρεμιέρα του στην Αθήνα, στον τόπο που χάρισε απλόχερα το θέατρο στηνανθρωπότητα.

Θέατρο Άβατον:  Ramiro Torres de Miguel Ελευθερία Κινήσεων Μετάφραση – Ερμηνεία Luis Gomezbeck

Ramiro Torres de Miguel

Η ταυτότητατης παράστασης

«Ελευθερία Κινήσεων»

Είδος: Μονόλογος, κοινωνικό

Διάρκεια: 60λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ramiro Torres de Miguel

Μετάφραση -Ερμηνεία: Luis Gόmezbeck

Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Βιργινία Μιχαήλ

Ενδυματολόγος: Ελένη Εξάρχου

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ψυχράμης

Γραφιστικά: Iván Riegwlen

Φωτογραφίες:Υπατία Κορνάρου

ΓραφείοΤύπου – Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

(ran.papadopoulou@gmail.com)

Παραγωγή: Σαΐτα Εταιρεία Πολιτισμού ΑΜΚΕ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παγκόσμια πρεμιέρα

Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 21:00

Κυριακή 1Οκτωβρίου 19:00

Για τρεις μόνο παραστάσεις

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15€

Προσφορά προπώλησης: 12€ (για αγορές έως 20/9)

Κρατήσεις –Αγορά εισιτηρίων:

Στο ταμείο του θεάτρου και στο τηλέφωνο: 2103412689

Στο τηλέφωνο της ΣΑΪΤΑ εταιρείας πολιτισμού: 6973021866

Θέατρο Άβατον – Ευπατριδών 3, Αθήνα 118 54  – https://shorturl.at/emuLR – Tηλέφωνο: 2103412689

Δελτίο τύπου