Πεντέλη: Αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης για το Πεντελικό

Πεντέλη: Αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης για το Πεντελικό
Αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης για το Πεντελικό από 16 δημοτικούς σύμβουλους

Αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης για το Πεντελικό με πρωτοβουλία του Υποψηφίου Δημάρχου Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου  και τεσσάρων επικεφαλής παρατάξεων: (Α. Φειδοπιάστης, Λ. Κοντουλάκος, Σ. Κωνσταντάς, Γ. Κατσικογιάννης)

Συγκεκριμένα πέντε επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και 16 δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν με  κοινή επιστολή τους προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Μαρτίου ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση του για ενέργειες που γίνονται από το ΣΠΑΠ και τη Δημοτική Αρχή ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ τονίζουν πως  νομικές ακροβασίες για υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, επιχειρούνται με πρακτικές απόλυτης αδιαφάνειας και  fast track  διαδικασίες, κατακερματισμένες απ’ ευθείας αναθέσεις ύψους 1.608.500 ευρώ για έργα στο Πεντελικό Όρος.

Την προγραμματική σύμβαση αυτή μεταξύ των:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ (ΣΠΑΠ)

Σας παραθέτουμε την κοινή επιστολή των 16 δημοτικών σύμβουλων που αιτούνται  έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Πεντέλης για να:

“Σήμερα 14 Μαρτίου 2023, 16 δημοτικοί σύμβουλοι αιτηθήκαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Πεντέλης προκειμένου να ενημερωθούμε για ποιο λόγο συνέβη το παράδοξο να πληροφορούμαστε  (κατά τύχη και από δική μας εγρήγορση ) για ένα τόσο μεγάλο έργο που αφορά τον Δήμο Πεντέλης και το Πεντελικό Όρος, δια μέσου εισήγησης σε Σύνδεσμο ο οποίος επιπροσθέτως συμμετέχει στην προγραμματική αυτή σύμβαση και λαμβάνει δεσμεύσεις για το Δήμο Πεντέλης, επίσης, εν αγνοία μας.

Για ποιο λόγο ο Δήμος Πεντέλης δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρμοδιότητα του οποίου είναι η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν το Δήμο, πως αιτιολογείται η παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου με by pass, τι σκοπιμότητες κρύβονται στην δημιουργία της εν λόγω προτεινόμενης Προγραμματικής Σύμβασης, εφόσον μνημονεύεται  σε αυτή συχνά ο Δήμος, κάτι το οποίο καταμαρτυρά από μόνο του τον καθοριστικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει.

Αν ο Δήμος Πεντέλης έχει συμμετάσχει ενεργά στην διαμόρφωση και σύνταξη αυτής της προγραμματικής σύμβασης, για ποιο λόγο δεν έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης, ώστε να υπάρξει συμμετοχή και διαφάνεια στην κατάρτιση αυτής.

Η πραγματοποίηση μιας μελέτης ανάδειξης του Πεντελικού Όρους (Master Plan- 2021), η οποία μνημονεύεται και στην εν λόγω σύμβαση, σε ουδεμία περίπτωση δεν δεσμεύει ή υποχρεώνει σε μια τέτοια συνέχεια τον Δήμο Πεντέλης. Αντιθέτως, έπρεπε να χρήζει μιας αντάξιας συνέχειας της πολιτιστικής ταυτότητας του Πεντελικού Όρους και των δημοκρατικών αξιών των προγόνων μας. Η Δήμαρχος και η δημοτική αρχή της κυρίας Κεχαγιά ούτε νομιμοποιούνται να κρυφτούν πίσω από μια τέτοια μελέτη, αλλά επιπλέον αποτελεί πρόκληση προς την κοινωνία αυτός ο τρόπος διοίκησης.

Είναι αδύνατο να συζητάμε για Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Αναβάθμιση Πεντελικού Όρους, όταν όχι μόνο δεν αναβαθμίζουμε, αλλά υποβαθμίζουμε και ταπεινώνουμε με τέτοιο αλαζονικό τρόπο θεσμούς και πολίτες!

Είναι αδύνατο να συζητάμε για χρηστή οικονομική διαχείριση, όταν έργα ύψους 1.608.500 ευρώ τα κατακερματίζουμε σε μια αυτοσχέδια προγραμματική σύμβαση σε επί μέρους έργα ΟΛΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ.

Είμαστε ΚΑΤΑ οποιουδήποτε αδιαφανή και ενορχηστρωμένου τρόπου που απαξιώνει διαδικασίες και ανθρώπους.

Είμαστε ΚΑΤΑ σκανδαλωδών απ΄ευθείας αναθέσεων με προθεσμία μάλιστα τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Είμαστε σαφώς ΥΠΕΡ των έργων. Όχι, όμως, κατά αυτό τον προκλητικό και ανομολόγητο τρόπο και ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας.

Είμαστε ΥΠΕΡ της προστασίας του Πεντελικού Όρους και των δημόσιων χώρων.

Αιτούμαστε άμεσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης.

Αιτούμαστε άμεσα να λάβουν όλοι οι αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση και η Δήμαρχος να μας ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα παραπάνω και για ποιο λόγο έφερε  το Δημοτικό Συμβούλιο της Πεντέλης σε αυτή την θέση. Είναι αδύνατο να μην θυμηθούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση σκανδαλώδους απ’ ευθείας ανάθεσης επί  διοίκησης 2007-2010.  Αναπόφευκτα, επομένως, αναρωτιόμαστε και για τις ομοιότητες στον τρόπο διοίκησης!

Υ.Γ. Το ότι χθες έπειτα από κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών συλλόγων, πολιτών και αυτοδιοικητικών αναβλήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ, η λήψη απόφασης μαρτυρά την πίεση που δέχτηκαν από την αντίδραση της κοινωνίας , που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψη.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ και το πρόεδρο του κ. Β. Σιώμο, που ο Δήμος Πεντέλης τον έστειλε εκεί να περιοριστούν σε ότι τους αφορά ως  ΣΠΑΠ.

Διαφορετικά ….»