«Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου» Το πάρκο Φραγκοκλησιάς εκπέμπει SOS – Βοηθήστε μας να μην χαθεί!

Το πάρκο Φραγκοκλησιάς εκπέμπει SOS - Βοηθήστε μας να μην χαθεί!
Το πάρκο Φραγκοκλησιάς εκπέμπει SOS – Βοηθήστε μας να μην χαθεί!

Στις 5/12/2021 πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση του νέου διαδημοτικού  Πάρκου Φραγκοκλησιάς  μετά από  πρωτοβουλία  τριών Συλλόγων (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό  και Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Νέο Μαρούσι» )  και υιοθέτηση της πρότασης από τους Δήμους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Το πάρκο Φραγκοκλησιάς εκπέμπει SOS - Βοηθήστε μας να μην χαθεί!

Από τις 2/2/2022 με επιστολή τους προς τους Δήμους  οι τρεις σύλλογοι έθεσαν το θέμα της φροντίδας του νέου πάρκου (καθαρισμός και πότισμα) ως επείγον πριν την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τον Δήμο Αμαρουσίου και το τμήμα του Πάρκου που βρίσκεται εντός των ορίων του.  Έχουν ήδη ξεραθεί πολλά φυτά λόγω έλλειψης νερού αφού έχει ποτιστεί ένα τμήμα του μία μόνο φορά. Το μεγαλύτερο  δε τμήμα είναι ακαθάριστο,  γεμάτο με ψηλά ξερά χόρτα.

Το πάρκο Φραγκοκλησιάς εκπέμπει SOS - Βοηθήστε μας να μην χαθεί!

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Συλλόγου «Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου»

«Πριν από έξι  μήνες (5/12/2021) με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση του νέου διαδημοτικού  Πάρκου Φραγκοκλησιάς  μετά από  πρωτοβουλία  τριών Συλλόγων (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό  και Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Νέο Μαρούσι» )  και υιοθέτηση της πρότασης από τους Δήμους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Η δενδροφύτευση, η οποία έγινε με μαζική συμμετοχή κατοίκων που μας χαροποίησε όλους, ήταν γνωστό ότι θα απαιτούσε ιδιαίτερη φροντίδα, πότισμα και συντήρηση,  τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια ζωής των νέων φυτών. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί πολλές φορές στη συνεργασία των συλλόγων με τους φορείς των δύο Δήμων και είχαν αναφερθεί αρκετές προτάσεις. Ήδη, στο αίτημα  των Δήμων προς το Δασαρχείο για την άδεια της δενδροφύτευσης  διατυπώνεται η δέσμευσή τους για τη μετέπειτα φροντίδα του.

Από τις 2/2/2022 με επιστολή τους προς τους Δήμους  οι τρεις σύλλογοι έθεσαν το θέμα της φροντίδας του νέου πάρκου (καθαρισμός και πότισμα) ως επείγον πριν την άνοδο της θερμοκρασίας. Συνεπέστερος αποδείχθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος καθάρισε το δικό του τμήμα από τα χόρτα και ενέταξε το πότισμα  στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του (κάθε Δευτέρα). Ήδη φυτά που είχαν πρόβλημα λειψυδρίας  ανέκαμψαν και άρχισαν να αναπτύσσονται.  Υπήρξε ανταπόκριση από τις  Υπηρεσίες Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας  και Καθαριότητας  και η συνεργασία μας είναι καλή.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τον Δήμο Αμαρουσίου και το τμήμα του Πάρκου που βρίσκεται εντός των ορίων του.  Έχουν ήδη ξεραθεί πολλά φυτά λόγω έλλειψης νερού αφού έχει ποτιστεί ένα τμήμα του μία μόνο φορά. Το μεγαλύτερο  δε τμήμα είναι ακαθάριστο,  γεμάτο με ψηλά ξερά χόρτα.

Η ύπαρξη των ξερών χόρτων μαζί με πολλά υπολείμματα κλαδεμάτων στο χώρο, παρά την 20/2022 Εγκύκλιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τους καθαρισμούς των οικοπέδων και λοιπών (ιδιωτικών και κοινόχρηστων) χώρων από τους Δήμους μέχρι 30/4 και των σχετικών διευκρινίσεων  που δόθηκαν από το  Δασαρχείο   (https://dasarxeio.com/2022/05/30/112723/ )  δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το ΔΣ του συλλόγου μας λόγω αυτής της ολιγωρίας έστειλε εκ νέου στις 23/5  επιστολή στον κ. Δήμαρχο Αμαρουσίου ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση, μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες συνεννόησης με Αντιδημάρχους και Υπηρεσίες για το πότισμα κυρίως του χώρου.

Την Τρίτη 24/05/2022 με πρωτοβουλία της Προέδρου μας  και ανταπόκριση του ΣΠΑΠ (τον οποίο ευχαριστούμε) στάλθηκε άμεσα δικό του βυτίο και πότισε  ένα τμήμα της έκτασης του  Αμαρουσίου σε μια προσπάθεια να σωθεί ό,τι μπορεί, μέχρις ότου ο Δήμος αναλάβει τις ευθύνες του.

Την Τετάρτη 25/05/2022, μετά από  πιέσεις, ένα μικρό βυτίο του Δήμου Αμαρουσίου  καθάρισε και πότισε τμήμα των φυτών με εντολή Δημάρχου.

Οι τρείς σύλλογοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της προηγούμενης βδομάδας και της μη ανταπόκρισης των υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου,  αποφασίσαμε να πληρώσουμε από το περιορισμένο μας ταμείο  για τη μεταφορά νερού με βυτίο  25 κυβικών μέτρων, ιδιωτικής εταιρείας,  και να ποτίσουμε με   εθελοντική  εργασία των μελών μας  την Πέμπτη 26/05/2022 το απόγευμα σε μια προσπάθεια διατήρησης των φυτών και μη ολοκληρωτικής καταστροφής τους.

Ταυτόχρονα με το πότισμα οι εθελοντές των συλλόγων  διαμόρφωσαν τους λάκκους  και τοποθετήθηκαν  νέες σημάνσεις και στηρίγματα στα φυτά  για τη διευκόλυνση και την καλύτερη απόδοση των μελλοντικών ποτισμάτων.

Τα ΔΣ των συνεργαζόμενων Συλλόγων μέχρι σήμερα  κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια συνεννόησης με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Υπηρεσιακούς φορείς του Δήμου Αμαρουσίου χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 27/5 εκπρόσωποι των 3 συλλόγων έκαναν παράσταση στην Οικονομική Επιτροπή, τονίζοντας την αναγκαιότητα του προγραμματισμού συντήρησης και  ποτίσματος του πάρκου και  προγραμματίζουν  παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης /6.

Απαιτείται άμεσα και από το Δήμο Αμαρουσίου να σταθεί  στο ύψος των περιστάσεων  και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαφύλαξη του μελλοντικού πνεύμονα πρασίνου στο Πάρκο Φραγκοκλησιάς.

Οι δύο Δήμοι σε συνεργασία θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα συστηματικών ποτισμάτων και καθαρισμού του χώρου ώστε τα φυτά να μπορέσουν να μεγαλώσουν και να μας χαρίσουν αυτό που εκείνα ξέρουν. Η προστασία των φυτών που φύτεψαν εκατοντάδες εθελοντές, πρέπει να είναι πρωταρχικό τους μέλημα.

Ελπίζουμε ότι την Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου δεν θα γιορτάσουμε μόνο με λόγους, πανηγύρια και επικοινωνιακή πολιτική αλλά με αποτελέσματα. Ο Σύλλογός μας  θα καλέσει ακόμη μία φορά τα μέλη του να συμμετάσχουν σε μια δράση καθαρισμού και φροντίδας του Πάρκου Φραγκοκλησιάς. Δεν είναι όμως η αντικατάσταση θεσμικών λειτουργιών των Δήμων στους σκοπούς μας ή στις δυνατότητές μας.

Το πάρκο Φραγκοκλησιάς εκπέμπει SOS!! Βοηθήστε μας να μην χαθεί!»

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ30 Μαΐου 2022