Παπάγου Χολαργός: Η πόλη πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρωτόγνωρες

Παπάγου Χολαργός: Η πόλη πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρωτόγνωρες
Η πόλη πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρωτόγνωρες

Ηλίας Αποστολόπουλος: «Τώρα που η κατάσταση στον Δήμο μας ομαλοποιήθηκε, θα ήθελα να σας εκφράσω μια  ειλικρινή συγγνώμη»

Παπάγου Χολαργός: Η πόλη πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρωτόγνωρες

Μετά τις δύσκολες στιγμές των τελευταίων ημερών και τώρα που η κατάσταση στον Δήμο μας ομαλοποιήθηκε, θα ήθελα να σας εκφράσω μια  ειλικρινή συγγνώμη κατανοώντας απόλυτα τη δυσαρέσκεια ορισμένων από εσάς.

Η πόλη μας πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρωτόγνωρες.

Σίγουρα όλοι μας περιμέναμε καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και σαφώς καλύτερη λειτουργία όλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Από το κράτος, την περιφέρεια και φυσικά από τον Δήμο μας.

Σαν Δήμος ήμασταν όσο προετοιμασμένοι θα μπορούσαμε να είμαστε με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε.  Έχουμε 3 μηχανήματα εκχιονισμού, ενώ ενισχύσαμε τον εξοπλισμό μας με άλλα 5 – από την πρώτη στιγμή που αυτά ήταν διαθέσιμα – και εξασφαλίσαμε 2 ακόμα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από όσο φάνηκε όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση ενός τόσο έντονου καιρικού φαινομένου.

Η περσινή επιτυχημένη διαχείριση της «Μήδειας» είχε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και ενδεχομένως και εμείς να υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας.

Δυστυχώς η χιονοκαταιγίδα «ΕΛΠΙΣ» είχε πολύ πιο μεγάλη ένταση και ιδιαίτερα ο Δήμος μας ήταν ανάμεσα σε αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο (χιονόπτωση 50-60 εκ.)

Προσωπικά έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ουδέποτε κρύφτηκα, ουδέποτε ήμουν απών.

Από την πρώτη στιγμή του φαινομένου ήμουν στο Δημαρχείο, στο κέντρο συντονισμού των επιχειρησιακών δράσεων και παρέμεινα εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια.

Όλες αυτές τις  ημέρες δέχτηκα κριτική, κάποιες φορές δίκαιη, αλλά και κάποιες φορές άδικη.

Σε συνέντευξή μου σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερα πως εγκλωβίστηκαν αρκετά αυτοκίνητα – κάτι το οποίο μας δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην κυκλοφορία – και η δήλωσή μου αυτή παρερμηνεύτηκε ότι κατηγόρησα τους πολίτες για την αποτυχία διαχείρισης του φαινομένου.

Παπάγου Χολαργός: Η πόλη πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρωτόγνωρες

Οφείλω λοιπόν να είμαι τελείως ξεκάθαρος, ώστε να μην υπάρχει καμία περαιτέρω παράφραση:

Οι πολίτες μας δεν φέρουν κανένα μερίδιο ευθύνης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία μιας τόσο ακραίας χιονόπτωσης στο παρελθόν.

Και παρόλο που οι συνθήκες ήταν το ίδιο πρωτόγνωρες για όλους μας, δικαίως το μερίδιο ευθύνης πέφτει σε εμάς που οφείλουμε να διαχειριστούμε σωστά καταστάσεις κρίσης. Στο κράτος, στην περιφέρεια και στους δήμους, στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας.

Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού, του εντοπισμού οποιονδήποτε παραλείψεων και ενδεχομένως λαθών που έγιναν.

Τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις και αναδιοργάνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και οργάνωσης μας, να διορθώσουμε ότι δεν έγινε σωστά. Να τροποποιήσουμε το σχέδιό μας και να διεκδικήσουμε εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς είναι όλο και πιο συχνά. Η κλιματική Κρίση είναι εδώ και όπως φαίνεται αυτή είναι μόνο η αρχή όσων θα ακολουθήσουν.

Κλείνοντας, θέλω να προσθέσω ότι σίγουρα έγιναν λάθη και παραλείψεις. Όμως από την πρώτη στιγμή ήμασταν στη θέση μας εγώ, οι συνεργάτες μου, το προσωπικό του δήμου, η Δασοπροστασία Παπάγου – Χολαργού και εθελοντές, πολεμώντας με όλες μας τις δυνάμεις σε έναν άνισο αγώνα με ένα πρωτοφανές για την πόλη μας φαινόμενο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου το προσωπικό του δήμου μας, τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές, που πραγματικά έδωσαν μια σκληρή μάχη με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης, καθαρίζοντας τους δρόμους, επεμβαίνοντας σε πτώσεις δέντρων και παρέχοντας βοήθεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Και φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την υπομονή και την κατανόησή σας.