Περιφέρεια Αττικής: Ξενάγηση του Περιφερειάρχη στο έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Περιφέρεια Αττικής: Ξενάγηση του Περιφερειάρχη στο έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Τον ΧΑΔΑ  Σχιστού, αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια, όπου ο ΠΕΣΥΔΑΠ ολοκληρώνει με αυτεπιστασία τις εργασίες αποκατάστασης του, επισκέφτηκε  ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, την εντεταλμένη σύμβουλο Τεχνικών Έργων και υπηρεσιακά στελέχη.

Ο περιφερειάρχης ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλη ο οποίος ανέλυσε τις τεχνικές προδιαγραφές και τις στοχεύσεις του δύσκολου αυτού έργου.

Ο  περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει   την πρόοδο των εργασιών, ενώ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου και για μία σειρά ιδεών για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου, όταν το έργο θα έχει  ολοκληρωθεί, με δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου είτε και με δημιουργία πρότυπου θεματικού πάρκου άγριας ζωής.

Περιφέρεια Αττικής: Ξενάγηση του Περιφερειάρχη στο έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Υπενθυμίζεται ότι:

Η Δ΄ και τελευταία φάση των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού που εκτελείται με αυτεπιστασία, έγινε δυνατή με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, οπότε και εξασφαλίστηκαν 1.000. 000 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Η «ραδιενεργή» έκταση των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ στο Σχιστό είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979 – 1999, όταν 10.000.000 (10 εκατομμύρια) τόνοι φωσφογύψου με αυξημένη ραδιενέργεια απορρίφθηκαν ανεξέλεγκτα από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Ως βέλτιστη λύση επιλέχτηκε η ισόβια και ασφαλής ταφή των   αποβλήτων σε συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η απόπειρα μεταφοράς τους σε άλλο χώρο κρίθηκε επικίνδυνη περιβαλλοντικά και ασύμφορη οικονομικά.

O πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη Αττικής ότι το κυρίως έργο που αφορά στην ασφάλιση του χώρου που ξεκίνησε τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και τον ευχαρίστησε για το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη συνεργασία του.

Περιφέρεια Αττικής: Ξενάγηση του Περιφερειάρχη στο έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ  Γρ. Γουρδομιχάλη σημείωσε:

«Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας κοινής προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού, να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, μέσα σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές, φιλικό και ανθρώπινο».

Εντυπωσιασμένος από την ξενάγηση ο Γ.  Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την πορεία υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού έργου υποδομής που βάζει τέλος σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας.  Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης θα συζητήσουμε με τον ΠΕΣΥΔΑΠ για την ανάπτυξη στο χώρο θετικών δράσεων όπως φωτοβολταϊκού πάρκου ή και θεματικού πάρκου άγριας ζωής».

                        Δελτίο Τύπου ΠεΣυΔΑΠ