Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της 12χρονης κόρης της

Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της 12χρονης κόρης της
Στα δικαστήρια προσέφυγε μια μητέρα στο Ιράκ για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της 12χρονης κόρης της, που όπως η ίδια υποστηρίζει έπεσε θύμα βιασμού από τον ενήλικα γαμπρό.

Η  υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη χώρα αφού ακτιβίστριες και  γυναικείες οργανώσεις ζητούν επιτέλους να αλλάξει στο Ιράκ το νομικό πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς γάμους ανήλικων κοριτσιών .

Μάλιστα το ιρακινό δικαστήριο μετά την κατακραυγή ανέβαλε για τις 28 Νοεμβρίου, την ακροαματική διαδικασία που θα κρίνει αν θα επιτραπεί στον άνδρα να επισημοποιήσει τον θρησκευτικό γάμο του με την ανήλικη.

Ο δικηγόρος της μητέρας της ανήλικης, Μαρουάν Ομπέιντι, είπε ότι ζήτησε να μην επισημοποιηθεί ο γάμος, «επειδή η 12χρονη δεν μπορεί να παντρευτεί, λόγω του νεαρού της ηλικίας της».  Ταυτόχρονα έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10 ακτιβίστριες μιας γυναικείας οργάνωσης κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι στον γάμο ανηλίκων» και «Ο γάμος ανηλίκων συνιστά έγκλημα κατά των παιδιών».

Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της 12χρονης κόρης της

Δυο λόγια για το νομικό καθεστώς

Μετά από πολλούς αγώνες με το σκληρό κράτος οι γυναικείες οργανώσεις στην χώρα πέτυχαν να θεσμοθετήσουν ως νόμιμη ηλικία γάμου στο Ιράκ να είναι τα 18. Όμως με γονική συναίνεση ή με απόφαση δικαστηρίου επιτρέπονται και γάμοι από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση «Save the children». Έτσι αν και επίσημα οι θρησκευτικοί γάμοι δεν επιτρέπονται με ανήλικες κοπέλες, οι αρχές έχουν μια εξαίρεση, να τελούνται και να επισημοποιούνται αυτοί οι γάμοι  απλώς με την πληρωμή ενός προστίμου από τον ενήλικα γαμπρό. Μάλιστα  το άρθρο 398 του ποινικού κώδικα της χώρας επιτρέπει την ατιμωρησία ενός ενήλικου βιαστή εάν παντρευτεί το ανήλικο θύμα του. Ακριβώς όπως και στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Οργάνωση για την ελευθερία της γυναίκας στο Ιράκ (OWFI) τονίζει:

«Ένα κορίτσι 12 ετών δεν έχει τη νόμιμη ηλικία για να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του. Πολύ περισσότερο όταν στην χώρα τελούνται γάμοι ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών μέσω των εξαιρέσεων των νόμων. Ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 398 του ποινικού κώδικα που επιτρέπει την ατιμωρησία του βιαστή εάν παντρευτεί το θύμα του.»

Το υπουργείο Εσωτερικών και η  «κοινωνική αστυνομία» που ασχολείται με θέματα από βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών μέχρι εκβιασμούς μέσω του διαδικτύου τόνισε πως συναντήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου με τη 12χρονη, τον πατέρα της και τον σύζυγό της. Το κορίτσι «διαβεβαίωσε ότι ο γάμος έγινε με τη συναίνεσή της, χωρίς να την υποχρεώσει κανείς» .

Η μητέρα του κοριτσιού από την πλευρά της δηλώνει πως δεν έχει καμία επαφή με την κόρη της, την Ισράα και κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της για απαγωγή. Διαβεβαίωσε ότι το κορίτσι ήταν θύμα βιασμού.

Στις 28 Νοεμβρίου, θα επαναληφθεί η ακροαματική διαδικασία που θα κρίνει αν θα  επιτραπεί στον άνδρα να επισημοποιήσει τον θρησκευτικό γάμο του με την ανήλικη κοπέλα.