Αυστρία: Για πρώτη φορά στο Γκρατς εκλέχτηκε Κομμουνίστρια Δήμαρχος

Αυστρία: Για πρώτη φορά στο Γκρατς εκλέχτηκε Κομμουνίστρια Δήμαρχος

Για πρώτη φορά στο Γκρατς της Αυστρίας, στην συντηρητική αυτή χώρα, εκλέχτηκε Κομμουνίστρια Δήμαρχος. Πρόκειται για την  αριστερή πολιτικό, Έλκε Καρ,  που έγινε δημοφιλής  όταν διέθεσε πέρσι μαζί με δύο στενούς της συνεργάτες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPÖ) τα δύο τρίτα του μισθού της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το Γκρατς είναι η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό της Αυστρίας με σχεδόν 300.000 κατοίκους και σε αυτές τις εκλογές το μεγαλύτερο μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για πρώτη φορά στην ιστορία είναι εκπρόσωποι από τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αυστρία: Για πρώτη φορά στο Γκρατς εκλέχτηκε Κομμουνίστρια Δήμαρχος

Ο πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Όσλο Μανές Βαϊσκίρχερ ο οποίος μελέτησε την άνοδο του κόμματος στο Γκρατς τονίζει πως  δεν έγινε τυχαία:

«Πρόκειται για την κορύφωση μιας επιτυχημένης πορείας τριών δεκαετιών. Το κόμμα συνειδητοποίησε εδώ και καιρό πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η σημερινή Αριστερά αναλώνεται συχνά σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ διανοουμένων περιορίζετε μόνο σε ξύλινα και βαρύγδουπα συνθήματα και δεν τολμά να ασχοληθεί με καθημερινά ζητήματα, όπως οι νόμοι προστασίας ενοικιαστών. Το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι εντυπωσιακές αφίσες και οι επιτυχημένες προεκλογικές εκστρατείες, αλλά και η αξιοπιστία σε βάθος χρόνου».

Η αριστερή πολιτικός, Έλκε Καρ,  έγινε δημοφιλής  όταν διέθεσε πέρσι μαζί με δύο στενούς της συνεργάτες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPÖ) τα δύο τρίτα του μισθού της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με τα συνολικά 168.000 ευρώ  που συγκέντρωσαν στηρίχθηκαν 1.577 συμπολίτες της, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν πια το ενοίκιο.

Πρότυπο για τους αυστριακούς κομμουνιστές υπήρξαν πριν από περίπου 30 χρόνια οι σύντροφοι και συντρόφισσες στη πόλη της Λιλ, οι οποίοι επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στο ζήτημα της στέγασης. Στη συνέχεια οι αυστριακοί κομμουνιστές προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, δημιουργώντας μια γραμμή επικοινωνίας για ενοικιαστές σε δεινή θέση, διεκδικώντας την αγορά ακινήτων από τη δημοτική αρχή, ενισχύοντας οικονομικά ενοικιαστές σε δικαστικές διαμάχες και γενικά αφουγκραζόμενοι πάντα τους συνανθρώπους τους.

Τα φιλόδοξα σχέδια Έλκε Καρ της  νέας Δήμαρχου, για το Γκρατς:

Το νέο δημοτικό συμβούλιο Κομμουνιστών, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για το Γκρατς. Μεταξύ άλλων θέλει να χαρίσει ένα ποδήλατο σε κάθε παιδί της πόλης μοιράζοντας στις οικογένειες δωροεπιταγές. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ύψος της. Εκτός αυτού θέλουν να κατασκευάσουν ακίνητα για λογαριασμό του δήμου και να μειώσουν την οικονομική συμβολή των οικογενειών στα δημοτικά νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τη νέα δήμαρχο ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι η αναστολή των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη στο ύψος του πληθωρισμού για το 2020 με στόχο να ανακουφιστούν οι ενοικιαστές. Παράλληλα σχεδιάζουν να αυξήσουν τα μαθήματα εκμάθησης γερμανικών για μετανάστες.

Η νέα δήμαρχος Γκρατς πάντως καθιστά σαφές ότι δεν θα αλλάξει τρόπο επαφής με τους πολίτες. Υπόσχεται ότι θα παραμείνει προσηνής τόσο έναντι των δημοτών όσο και των πολιτικών της αντιπάλων.