Ηράκλειο Αττικής: Σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στις 31/8

Ηράκλειο Αττικής: Σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στις 31/8
Σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στις 31/8

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 έλαβε χώρα σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και υπηρεσιακούς παράγοντες με αντικείμενο την χρηματοδότηση για την απόκτηση και αξιοποίηση του κτήματος ΦΙΞ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, παρουσίασε το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου σχετικά με την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο Δήμος Ηρακλείου ολοκλήρωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτήματος ΦΙΞ υπέρ του Δήμου ενώ ταυτόχρονα πέτυχε να μειωθεί το αντίτιμο στα 5.000.000,00 €, από τα 13.000.000 € που είχε επιδικαστεί κατά την διαδικασία κήρυξης απαλλοτρίωσης υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Ηράκλειο Αττικής: Σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στις 31/8

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ανέλυσε στον Υπουργό ότι η εκφρασμένη πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αποτυπώνεται στις σχετικές αποφάσεις του, είναι να ικανοποιηθεί η απαίτηση των κατοίκων για άμεση και πλήρη απόδοση του κτήματος ΦΙΞ στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ως ένας χώρος πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, ψυχαγωγίας και πρασίνου.  Ο αγώνας των 40 χρόνων δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, να παραπεμφθεί στις καλένδες με διάφορα προσχήματα ή ακόμη και να «δικαιωθεί» με ψιλά γράμματα και αστερίσκους, όπως στην περίπτωση όπου ο Δήμος θα έχει μόνο την προσωρινή χρήση του ακινήτου και η κυριότητα θα ανήκει σε κάποιον άλλον δημόσιο φορέα.

Ο Δήμαρχος, διευκρίνισε ότι η κυριότητα του ακινήτου από τον Δήμο αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την διασφάλιση του χαρακτήρα του και την επίτευξη των στόχων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους με σκοπό την άμεση ανάπλαση και αξιοποίησή του.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφού διαπίστωσε την ωριμότητα και πληρότητα των ενεργειών του Δήμου και έχοντας πλήρη γνώση της ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας του κτήματος ΦΙΞ όχι μόνο για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την προοπτική απόδοσης του στους πολίτες και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου.  Παράλληλα, ζήτησε να εξετάσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τον σχετικό φάκελο προκειμένου να κρίνουν σε ποιο επίπεδο μπορεί να υπάρξει παρέμβαση.

Πράγματι, την επόμενη ημέρα κιόλας ο Υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο και απάντησε πως η χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την αγορά του Κτήματος Φιξ δεν μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε, αφενός να εξασφαλίζεται η κυριότητα του ακινήτου από τον Δήμο, αφετέρου να μην μπαίνει σε κίνδυνο το σύνολο της προσπάθειας απόκτησης λόγω περαιτέρω καθυστερήσεων.

Με δεδομένη, όμως, την ωριμότητα των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει και εκτιμώντας πως η απόκτηση του Κτήματος Φιξ υπερβαίνει μια υπουργική και μια δημαρχιακή θητεία, ο κ. Γεωργιάδης κρίνει πως το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία ανάπλασης του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, όπως αυτή εκκίνησε και συντελείται από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του πάνω σε ένα ζήτημα που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της πόλης και των πολιτών. Θα τα ξαναπούμε για να εξετάσουμε πως θα συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του ακινήτου ως έναν χώρο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας που πραγματικά αξίζει στην πόλη, στις σημερινές της γενιές αλλά και στις γενιές που θα έρθουν. Το Κτήμα Φιξ πρέπει να μείνει στον Δήμο και στην ιδιοκτησία των δημοτών ως παντοτινή κληρονομία. Εμείς συνεχίζουμε σοβαρά και αποφασιστικά την πορεία για να κάνουμε το Κτήμα δικό μας. Θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και εκείνοι που ήταν δύσπιστοι ως προς την ορθότητα της διαδικασίας της απόκτησης του Φιξ από τον Δήμο, μετά και την απάντηση του Υπουργού έχουν κατανοήσει ότι η διαδρομή που ακολουθούμε είναι η μοναδική λύση για να περάσει το Κτήμα στους δημότες», το σχόλιο του Νίκου Μπάμπαλου.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιεί με την κυβερνητική πλευρά ο Νίκος Μπάμπαλος για το θέμα του Κτήματος Φιξ μέσα σε λίγες ημέρες καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη στο Υπουργείο Πολιτισμού.