Αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων – Κακούργημα η ποινή για εμπρησμό δάσους

Αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων - Κακούργημα η ποινή για εμπρησμό δάσους

Τις τελευταίες ημέρες η χωρά βρέθηκε σε ένα πύρινο κλειώ με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν χιλιάδες στρέμματα δάσους , σπιτιών και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές .

Αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων - Κακούργημα η ποινή για εμπρησμό δάσους

Η Κυβέρνηση μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποφάσισε να ξαναγίνει κακούργημα ο εμπρησμός δάσους. Άλλωστε είναι γνωστό πως έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Συμφώνα με πληροφορίας η κυβέρνηση θα θέση σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο την  νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους.

Συμφώνα πάντα με Κυβερνητικές πηγές είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  αφού ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή,  αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων - Κακούργημα η ποινή για εμπρησμό δάσους

Ένα μικρό ιστορικό «συμφώνα πάντα με Κυβερνητικές πηγές»

Συγκεκριμένα «συμφώνα πάντα με Κυβερνητικές πηγές» που σημειώνουν ότι με τις περιβόητες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα  στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Έτσι με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό  όφελος ο εμπρηστής,. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.