Τουρκία: Οι απότομες αλλαγές και οι εντάσεις βυθίζουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία

Τουρκία: Οι απότομες αλλαγές και οι εντάσεις βυθίζουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία

« Οι απότομες αλλαγές και οι εντάσεις βυθίζουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία»

Μετά τις δηλώσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις οποίες είχε καταφύγει το προηγούμενο διάστημα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας  (CBRT) υποστηρίζοντας το νόμισμα οι αγορές στην γείτονα χώρα κυλούσαν σχετικά ομαλά αν και όλοι  γνώριζαν την κακή δημοσιοοικονομική εικόνα  της χώρας . Ενδεικτικό είναι πως  οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα γνώρισαν μεγάλη αύξηση της τάξεως του 24% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020.

Τουρκία: Οι απότομες αλλαγές και οι εντάσεις βυθίζουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία

Ο επικεφαλής της Ένωσης Διανομέων Αυτοκινήτων Τουρκίας (ODD), Ali Bilaloğlu, σε συνέντευξή του είχε τονίσει πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας φέρνει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στις αγορές. Μάλιστα  επικαλέστηκε και αυτός   πως οι δηλώσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις οποίες είχε καταφύγει η Κεντρική Τράπεζα (CBRT) με τις αγορές. ήταν πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας  για την χώρα.

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν ριζικά αφού όπως είναι ευκολονόητο η ξαφνική  καρατόμηση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας και η ξαφνική υποτίμηση της λίρας έδειξε στις αγορές πως η οικονομία στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως πάνω από την οικονομία της  γείτονα χώρας τα μαύρα σύννεφα πύκνωσαν επικίνδυνα και αναμένεται καταιγίδα. Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για μια νέα μεγαλύτερη αυτή την φορά συναλλαγματική κρίση που θα κρατήσει πολύ.

Τουρκία: Οι απότομες αλλαγές και οι εντάσεις βυθίζουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία

Κανείς  δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την Τουρκική οικονομία καθώς οι απότομες αλλαγές στην πολιτική και ο κίνδυνος αναταραχών σημαίνουν πως οι προβλέψεις είναι σε μεγάλο βαθμό εικασίες. Αν υπάρχει πάντως  ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι αναλυτές είναι ότι η λίρα κινείται χαμηλότερα: Societe Generale, Commerzbank και Rabobank όλες βλέπουν το νόμισμα να πέφτει περίπου 20%.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να πληγεί άμεσα ο χώρος της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας και οι πωλήσεις να ξανά μειωθούν τραγικά. Οι πρώτες αντιδράσεις πανικού από τις αγορές ήρθαν αυτή την εβδομάδα από τις μεγάλες εταιρείες κολοσσούς που αντιλήφθηκαν την πραγματική όσο και δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας και  αναγκάστηκαν  να αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους από τις τελωνειακές πύλες της χώρας.

Αυτό έγινε γιατί οι εταιρείες είδαν πως με την υποτίμηση της λίρας οι Τούρκοι πολίτες γίνονται συνεχώς φτωχότεροι και από την άλλη οι δασμοί και οι φόροι στα  εισαγόμενα αυτοκίνητα στην Τουρκία υπολογίζονται βάσει της αξίας τους και του κυβισμού τους κάνοντας πλέον τις τιμές τους απλησίαστες για τον μέσο  Τούρκο, έτσι οι εταιρείες εκτιμούν πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα ξεπεράσουν τα ιστορικά χαμηλά.

Τουρκία: Οι απότομες αλλαγές και οι εντάσεις βυθίζουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία

Μετά  την υποτίμηση της Τουρκικής Λύρας όπως έγραψε η εφημερίδα Dünya, την περασμένη Τρίτη (23 Μαρτίου) οι Nissan, Peugeot και Skoda απέσυραν χιλιάδες αυτοκίνητά τους που βρίσκονταν στις τουρκικές τελωνειακές πύλες που περίμεναν να εισαχθούν.

Την Τετάρτη ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Κάβιογλου  όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ίδια  πολιτική και να διατηρήσει το τρέχον λειτουργικό πλαίσιο, για την σταθερότητα των τιμών στην χώρα  όμως  η αγορά  είναι πλέον δύσπιστη και πιστεύει πως θα ακολουθήσει τις επιθυμίες του Ερντογάν και θα μειώσει  ξαφνικά τα επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου η Τουρκική λίρα ήταν και πάλι αδύναμη μάλιστα πέρυσι η Τουρκία ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα αποθέματα για να στηρίξει το νόμισμα της.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκική οικονομία μπαίνει σε μια νέα δεινή οικονομική πραγματικότητα και οι πολίτες τις χώρας γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Έτσι οι εξελίξεις έφεραν ένα ντόμινο πανικού και οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα δημιουργώντας πανικό στις αγορές. Η κρίση γενικεύεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και έτσι αναμένουμε πολύ σύντομα εξελίξεις που από ότι φαίνεται θα είναι εξοντωτικές για την χώρα και τους πολίτες της.