Τουρκία: Μετά το ξεπέρασμα της κρίσης της λίρας ήρθαν και τα δημοσκοπικά κέρδη για τον Ερντογάν

Τουρκία: Μετά το ξεπέρασμα της κρίσης της λίρας ήρθαν και τα δημοσκοπικά κέρδη για τον Ερντογάν
Μετά το ξεπέρασμα της κρίσης της λίρας ήρθαν και τα δημοσκοπικά κέρδη για τον Ερντογάν

Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν  το ΑΚP μαζί με τους ακροδεξιούς συμμάχους του το κόμμα Εθνικιστικής Δάσης συγκεντρώνουν  το 5,44% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γκάλοπ της αξιόπιστης εταιρείας KONDA. Υπενθυμίζουμε πως οι προεδρικές εκλογές αργούν στην Τουρκία είναι το 2023 .

Τουρκία: Μετά το ξεπέρασμα της κρίσης της λίρας ήρθαν και τα δημοσκοπικά κέρδη για τον Ερντογάν

Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα σε οικονομικό επίπεδο κατάφερε με την  νομισματική πολιτική αλλά και  με την αύξηση των επιτοκίων να εξισορροπήσει  την ισοτιμία της τουρκικής λίρας . Αυτό της έδωσε  στον Ταγίπ Ερντογάν άλλο αέρα έναντι στους  αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές που ένοιωθαν όλο αυτό το διάστημα  πως είχε αρχίσει «η αρχή του τέλους» της παντοδυναμίας του.

Παράλληλα η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική  με την νέα προσπάθεια της προσέγγισης  προς στην Ενωμένη Ευρώπη, νιώθει πως αντιστρέφει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε το τελευταίο εξάμηνο . Αυτό δείχνουν  άλλωστε και οι πρόσφατες συναντήσεις της  με Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία . Το θετικό κλίμα αυτό ανέδειξε και ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ,  προβάλλοντας την Τουρκία ως …πρότυπο συνεργασίας με την Ένωση θυμίζοντας στην ουσία  πως είναι «υποψήφια χώρα».

Στο εσωτερικό της Τουρκίας όλα τα μέσα ενημέρωσης θεωρούν «θετικό βήμα» την πραγματοποίηση των διερευνητικών επαφών. Μάλιστα την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του AKP, Oμέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές και τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί να «ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν παρέλειψε όμως να μας θυμίσει πια είναι πραγματικά η Τουρκία  επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της εναντίον της χώρας μας , τονίζοντας πως θα πρέπει τα νησιά να είναι αποστρατικοποιημένα ενώ όπως τόνισε  χαρακτηριστικά λίγο αργότερα «τα δικαιώματα των Τούρκων» στη Δυτική Θράκη παραβιάζονται. Όλα αυτά την ίδια ώρα που «Εκδίδουν ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.