Ελλάδα: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση

Ελλάδα: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αποκάλυψε μερικά από τα βασικά σημεία του εκλογικού νομού που θα ισχύσει στις ερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Ελλάδα: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αποκάλυψε μερικά από τα βασικά σημεία του εκλογικού νομού που θα ισχύσει στις ερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Σας παραθέτουμε τις αλλαγές και τα βασικά σημεία του εκλογικού νομού όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: -Για το νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών στον α΄ γύρο δεν θα απαιτείται πλέον, το 50%+1 αλλά, όπως τόνισε ένα ποσοστό «πολύ χαμηλότερο από το 50%», που ισχύει σήμερα. -Επιστρέφει το πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με ποσοστό το 3% . -Ο νικητής των εκλογών είτε στον α΄γύρο είτε στον β΄ γύρο, θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Διαφοροποίηση, θα υπάρχει για όσους Δημάρχους λαμβάνουν πάνω από 60%. -Θα καταργηθεί η τέταρτη κάλπη, δηλαδή, τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τα Τοπικά Συμβούλια. Τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών. O κ. Βορίδης δεν θέλησε να δώσει ακριβές ποσοστά ή άλλες πληροφορίες παραπέμποντας σε σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα σήμερα στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ συμμετείχε  ο Υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΣ, Στέλιος Πέτσας.

Σας παραθέτουμε τις αλλαγές και τα βασικά σημεία του εκλογικού νομού όπως εξήγησε  ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης:

-Για το νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών στον α΄ γύρο δεν θα απαιτείται πλέον, το 50%+1 αλλά, όπως τόνισε ένα ποσοστό «πολύ χαμηλότερο από το 50%», που ισχύει σήμερα.

-Επιστρέφει το πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με ποσοστό το 3% .

-Ο νικητής των εκλογών είτε στον α΄γύρο είτε στον β΄ γύρο, θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Διαφοροποίηση, θα υπάρχει για όσους Δημάρχους λαμβάνουν πάνω από 60%.

-Θα καταργηθεί η τέταρτη κάλπη, δηλαδή, τα ξεχωριστά  ψηφοδέλτια για τα Τοπικά Συμβούλια. Τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

O κ. Βορίδης δεν θέλησε να δώσει ακριβές ποσοστά ή άλλες πληροφορίες παραπέμποντας σε σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρης Παπαστεργίου  στο τέλος της συνεδρίασης τόνισε:

 «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου μαζί με την αλλαγή των αρμοδιοτήτων, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και στην ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, προς όφελος των πολιτών».

Ελλάδα: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση
Ελλάδα: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση