Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εννέα στα δέκα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην ελάχιστη ποσότητα τροφής ενώ δύο στα πέντε δεν έχουν τακτικά γεύματα στην Ήπειρο της Αφρικής. Μέχρι το 2050 η Αφρική θα έχει ένα δισεκατομμύριο υποσιτισμένα και πεινασμένα παιδιά υπολογίζοντας με τους σημερινούς ρυθμούς . Αν και η Αφρική παράγει περισσότερη τροφή από ποτέ, δεν έχει εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών σε καλύτερη διατροφή.
«Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα πείνα»
Πρέπει να τονίσουμε πώς τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής εφαρμόζουν προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης και μείωσης του υποσιτισμού. Έτσι περίπου οι μισές χώρες είναι πολύ κοντά στο να πληρούν τους στόχους τους για τη διατροφική ασφάλεια, ενώ μόνο εννέα χώρες θα κατορθώσουν να μειώσουν το ποσοστό των παιδιών που πεινούν στο 40%.
Το 2017, περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια παιδιά στην Αιθιοπία, πέντε εκατομμύρια στο Μαλάουι, τέσσερα στη Ζιμπάμπουε και τρία εκατομμύρια στην Κένυα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης τροφής, η οποία σχετίζεται τόσο με τις εμφύλιες συγκρούσεις όσο και την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια, ο όγκος της βροχής είναι πολύ μικρότερος από τον μέσο όρο στις περιοχές αυτές της Αφρικής έτσι η συγκομιδή στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ μικρή . Κατά συνέπεια οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονται όποτε και οι κάτοικοι πρέπει να μειώνουν την τροφή τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά κυρίως να εκτίθενται στην πείνα και τις ασθένειες.
«Ένα στα τρία παιδιά στην Αφρική κινδυνεύει να πεθάνει ή πεθαίνει από πείνα»
Όπως τονίζετε στην έκθεσή του το Φόρουμ, που έχει την έδρα του στην Αντίς Αμπέμπα, περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά στερούνται το φαγητό και ένα στα τρία παιδιά στην Αφρική κινδυνεύει να πεθάνει ή πεθαίνει από πείνα.
Πέρα από την πείνα υπάρχουν και άλλες αιτίες για τους αδίκους θανάτους των παιδιών στην Αφρική που σχετίζονται με τις ανύπαρκτες ή ελλιπείς υποδομές . Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι κύριες αιτίες θανάτων των παιδιών είναι, μεταξύ άλλων, επιπλοκές πριν και κατά τη γέννα, πνευμονία, διάρροια , ελονοσία κ.α.
Εν κατακλείδι ο υποσιτισμός των παιδιών οφείλεται στην ακραία φτώχεια, την ανισομερή και άνιση οικονομική ανάπτυξη, στην ανισότητα μεταξύ των φύλων και το διαλυμένο σύστημα διανομής τροφής.