Υγεία: Έλαιο από ήπαρ καρχαρία σκουαλένιο κατά του καρκίνου και του (Covid-19)

Υγεία: Έλαιο από ήπαρ καρχαρία σκουαλένιο
Τι είναι το σκουαλένιο

Το σκουαλένιο είναι μια ουσία που οφείλει το όνομά της στο λατινικό όνομα του καρχαρία (squalus) γιατί ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο συκώτι του καρχαρία. Το έλαιο εξάγεται από καρχαρίες που έχουν ήδη αλιευτεί και προορίζονται για τροφή και που ζουν στα βαθιά παγωμένα νερά των ωκεανών. Έχει χρησιμοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης ως παραδοσιακό ιατρικό για εκατοντάδες χρόνια, για τη θεραπεία πληγών και σε ασθένειες του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος. Το έλαιο παράχθηκε πρώτη φορά για εμπορικούς σκοπούς τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, διατίθεται στις αγορές ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη θεραπεία μολύνσεων και ως συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο και τις παρενέργειες από τη θεραπευτική αγωγή του, αλλά και ως κύριο συστατικό (σε πειραματικό στάδιο μέχρι στιγμής)για την παράγωγη εμβόλιου κατά του (Covid-19).

 

Υγεία: Έλαιο από ήπαρ καρχαρία σκουαλένιο

Τι ευεργετικές ιδιότητες έχει

Το λάδι ήπατος καρχαρία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση και ανασταλτική δράση. Βοηθά στην διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, καταπραΰνει τους πόνους των αρθρώσεων, διατηρεί υγιές το δέρμα και σωστό το επίπεδο χοληστερόλης ενώ προστατεύει το σώμα από τη ζημιά των ελεύθερων ριζών. Ιδιαίτερα ωφέλιμο, επίσης, στην ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, το άσθμα, η βρογχίτιδα, η αρθρίτιδα. Θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό στο ανοσοποιητικό σύστημα δεδομένου ότι είναι πλούσιο σε alkoxyglycerols που υποστηρίζουν την παραγωγή των λευκών αιμοκυττάρων στο σώμα μας.

Βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Το γεγονός ότι ο καρχαρίας δεν αναπτύσσει καρκινικούς όγκους προβλημάτισε από καιρό τους επιστήμονες που προσπαθούν να συνδέσουν το σκουαλένιο με τη μοναδική ανθεκτικότητά του στον καρκίνο, την οποία κανένα άλλο ζώο δεν έχει. Τα τελευταία χρόνια το σκουαλένιο διαφημίζεται ότι δρα προφυλακτικά εναντίον του καρκίνου στον άνθρωπο, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κλινική τεκμηρίωση.

Υγεία: Έλαιο από ήπαρ καρχαρία σκουαλένιο

Η συσχέτισή του με την αναχαίτιση των καρκινικών όγκων ξεκίνησε το 1950, όταν ένας Σουηδός γιατρός υποστήριξε ότι το εκχύλισμα του μυελού των οστών μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της ανάκτησης των λευκών αιμοσφαιρίων των παιδιών με λευχαιμία που ανάρρωναν από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το βασικό συστατικό του μυελού των οστών που ευθυνόταν για αυτή τη λειτουργία ήταν οι alkylglycerols. Το έλαιο από το συκώτι του καρχαρία θεωρείται η καλύτερη πηγή alkylglycerols μέχρι τώρα. Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν πως χάρη στις alkylglycerols η χρήση του μπορεί να ενισχύσει την κυτταρική μεμβράνη προστατεύοντας από τις ζημιές της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας.

Η χρήση του σκουαλένιο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Covid-19)

Η μεγάλη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Covid-19) οδήγησε τους ερευνητές σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα με ουσίες που θεωρητικά ενισχύουν την  αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μια τέτοια ουσία είναι και το έλαιο σκουαλένιο που σε πειραματικό μέχρι στιγμής  στάδιο είναι το βασικό συστατικό σε αρκετά σκευάσματα για την καταπολεμηση του Covid-19.

Υγεία: Έλαιο από ήπαρ καρχαρία σκουαλένιο

Μια  βρετανική φαρμακευτική το χρησιμοποιεί ακόμα και στα εμβόλια κατά της γρίπης και πιστεύει πως είναι το βασικό συστατικό για το εμβόλιο του κορονοϊού που ετοιμάζει.  Η εταιρία αυτή μάλιστα δήλωσε  πως σε λίγο θα είναι έτοιμη  να φτιάξει 1 δισ. δόσεις του ανοσοενισχυτικού για πιθανή χρήση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Όποτε οι καρχαρίες που έχουν αλιευτεί για τροφή δεν φτάνουν για την παραγωγή της ποσότητας του ελαίου που θα χρειαστεί η εταιρεία. Ίσως να στραφούν στην αλιεία καρχαριών μόνο για το συκώτι τους , κάτι που ήδη οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες .  Ενδεικτικά αναφέρουμε πως χρειαζόμαστε περίπου 3.000 καρχαρίες για 1 τόνο σκουαλενίου.

Έτσι οι  ερευνητές έχουν αρχίσει ένα αγώνα δρόμου και  πειραματίζονται με συνθετικές εκδοχές του σκουαλενίου από ζαχαροκάλαμα ακόμα και από τις ελιές και το ελαιόλαδο ώστε να μην απειληθεί ο πληθυσμός του καρχαρία  στους ωκεανούς .