Για μια ουσία που παράγει ο καρχαρίας στο συκώτι κινδυνεύουν να θανατωθούν μισό εκατομμύριο καρχαρίες για το εμβόλιο του (Covid-19)

Μισό εκατομμύριο καρχαρίες κινδυνεύουν να θανατωθούν για το… εμβόλιο του κορονοϊο

Η μεγάλη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Covid-19) οδήγησε τους ερευνητές σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα με ουσίες που θεωρητικά ενισχύουν την  αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Μια τέτοια ουσία είναι και το σκουαλένιο, μια οργανική χημική ένωση που παράγει ο καρχαρίας στο συκώτι (το έλαιο του ήπατός τους). Μάλιστα μαθαίνουμε πως είναι το βασικό συστατικό σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα για την Covid-19.

Η βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline το χρησιμοποιεί ακόμα και στα εμβόλια κατά της γρίπης και πιστεύει πως είναι το βασικό συστατικό για το εμβόλιο του κορονοϊού που ετοιμάζει.  Η εταιρία είχε δηλώσει από τον Μάιο πως προτίθεται να φτιάξει 1 δισ. δόσεις του ανοσοενισχυτικού για πιθανή χρήση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως χρειαζόμαστε περίπου 3.000 καρχαρίες για 1 τόνο σκουαλενίου.

Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Το παρατηρητήριο άγριας ζωής από την Καλιφόρνια, Shark Allies, σημειώνει ωστόσο πως θα χρειαστούν κάπου 250.000 καρχαρίες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν μάλιστα το εμβόλιο χρειαστεί δύο δόσεις, τότε μιλάμε για μισό εκατομμύριο καρχαρίες.

Μάλιστα ερευνητές έχουν αρχίσει και  πειραματίζονται με συνθετικές εκδοχές του σκουαλενίου (από ζαχαροκάλαμα), ώστε να μην απειληθεί ο πληθυσμός του καρχαρία  στους ωκεανούς .