ΟΗΕ : Στοπ στις εξώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία

ΟΗΕ : Στοπ στις εξώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία
Το νέο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού έφερε όπως είναι γνωστό στην παγκοσμία κοινότητα μεγάλη οικονομική κρίση. Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό ήταν  το πόσο γρήγορα  αυτή η κρίση θα μετακυλούσε στις πλάτες των απλών ανθρώπων που καθημερινά αγωνίζονται για το μεροκάματο.

ΟΗΕ : Στοπ στις εξώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία

Έτσι τους τελευταίους μήνες δεν μιλάμε απλά για ανέχεια και για οικονομική δυσπραγία  αλλά για ένα μεγάλο παγκόσμιο κύμα εξώσεων από τα σπίτια των ανθρώπων του μόχθου.  Αυτό το κύμα ήταν τόσο μεγάλο που  οδήγησε τον ΟΗΕ να προσπαθήσει με παρέμβασή του να βάλει στοπ στις εξώσεις για όσο διαρκεί τουλάχιστον η πανδημία.

ΟΗΕ : Στοπ στις εξώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία

Έτσι ο  εμπειρογνώμονας  και  ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση  Μπαλακρίσναν Ρατζαγκόπαλ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να απαγορεύσουν τις εξώσεις για όσο διάστημα συνεχίζεται η πανδημία του κορωνοϊού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που μένουν στον δρόμο, εν μέσω της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μόνο στην  Κένυα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μέσα σε μία ημέρα τον Μάιο αλλά και στη Βραζιλία 2.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους εν μέσω της πανδημίας. Παράλληλα  περισσότερα από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εντός των επόμενων μηνών σύμφωνα με το Ινστιτούτο Άσπεν.

Οι προσωρινές απαγορεύσεις εξώσεων που είχαν ανακοινωθεί σε διάφορες χώρες έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν σύντομα και αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το τσουνάμι εξώσεων που θα ακολουθήσει.

ΟΗΕ : Στοπ στις εξώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία

Ο  Μπαλακρίσναν Ρατζαγκόπαλ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση δήλωσε:

«Το να χάνεις το σπίτι σου κατά τη διάρκεια αυτής πανδημίας μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσεις τη ζωή σου. Παρατηρούμε σήμερα ότι αυξάνονται οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις σπιτιών. Το δικαίωμα στη στέγαση είναι βασικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιτρέψουν να καταστούν άστεγοι οι άνθρωποι επειδή έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους δάνειο. Οι καταναγκαστικές εξώσεις συνιστούν σκανδαλώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων »