Πεντέλη: Ένωση Γονέων – Συναντήσεις Εργασίας και Απαντήσεις επί της Ουσίας

Πεντέλη: Ένωση Γονέων Δήμου- Συναντήσεις Εργασίας και Απαντήσεις επί της Ουσίας
Την Πέμπτη 30/7  η Ένωση Γονέων Δήμου συνάντησε τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών  Άγγελο Παλαιοδήμο και την εντεταλμένη σύμβουλο αθλητισμού κ. Ντίνα Λαζή.  Ενώ από  την Ένωση Γονέων παρόντες ήταν ο πρόεδρος Κ. Χριστόπουλος, η γραμματέας Μ. Τουγουντζόγλου και ο Ν. Γαλάτης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν  η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, το σχεδιασμό εκδηλώσεων του Δήμου και τη συμμετοχή της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων.

Η ανάρτηση της Ένωσης Γονέων του Δήμου μετά την συνάντηση :

«Την εβδομάδα 16-22/9 στις τρεις δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας, σχεδιάζονται εκδηλώσεις με κορύφωση το Σαββατοκύριακο όπου πιθανότατα θα “πεζοδρομηθούν” προσωρινά για λίγες ώρες δρόμοι πέριξ κεντρικών πλατειών και θα διεξαχθούν εκδηλώσεις με ποδήλατα, τρέξιμο, πατίνια κλπ. με άξονα την βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Όπως μας ανέφερε και η κ. Λαζή, οι ιδέες και κυρίως η ενεργή συμμετοχή παιδιών και γονέων είναι παραπάνω από καλοδεχούμενες οπότε αρχές Σεπτέμβρη θα δούμε όλοι μαζί τις λεπτομέρειες.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, αν και δεν ήταν το θέμα της συνάντησης, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε δια ζώσης τα εύλογα ερωτήματα των Συλλόγων και γονέων γύρω από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, καθώς μέχρι σήμερα κανείς άλλος εκ της διοίκησης δεν μας έκανε την τιμή να παραστεί ή έστω να απαντήσει στις επιστολές μας.

Ο κ. Παλαιοδήμος λοιπόν πρόθυμα μας άκουσε και μας έδωσε κάποιες διαφωτιστικές απαντήσεις.

Μας πληροφόρησε ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια υπήρξε όντως καθυστέρηση στην πολιτική βούληση για τις σχετικές προετοιμασίες αλλά μεσολάβησαν και αλλαγές στη διοίκηση τόσο του δήμου όσο και των υπουργείων με τη γνωστή επίδραση αδράνειας.

Επίσης υπήρχαν μέχρι πολύ πρόσφατα και νομικά αναχώματα τόσο σε σχέση με τις προϋποθέσεις χρήσης γης, όσο και με την ελάχιστη χωρητικότητα νέων αιθουσών που άλλαξαν νομοθετικά  μόλις στα μέσα Ιουνίου 2020.

Το πρόβλημα είναι μεν συνολικό του Δήμου αλλά σε κάθε δημοτική κοινότητα διαφορετικό.

Στη Νέα Πεντέλη δηλαδή είναι εντονότερο καθώς δεν υπάρχουν οι εναλλακτικές που υπάρχουν στα Μελίσσια και στην Πεντέλη. Όπως και να έχει μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα νήπια θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία και η τελευταία εναλλακτική είναι πάντα να μετατραπούν αίθουσες δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ωστόσο ακόμα κι αυτό δεν είναι παντού εύκολο καθώς τόσο ο παιδικός σταθμός της Νέας Πεντέλης όσο και αυτός της Πεντέλης έχουν ζητήματα τυπικής καταλληλότητας σε αντίθεση με τους Παιδικούς σταθμούς των Μελισσίων.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι η λύση στην Πεντέλη με την μετατροπή δύο αιθουσών του Κρυσταλλείου δημοτικού σε αίθουσες νηπιαγωγείου θα είναι προσωρινή και μόνο για ένα έτος, ξεκινώντας άμεσα τις απαραίτητες, εδώ και χρόνια, ενέργειες για να γίνουν αίθουσες νηπιαγωγείου στο οικόπεδο δίπλα στο υφιστάμενο 1ο νηπιαγωγείο, όπως άλλωστε προβλέπεται.

Μας ενημέρωσε ακόμη για τον προγραμματισμό να γίνουν 3 αίθουσες στο κτίριο του Ακτινολογικού στην πτέρυγα Μπόμπολα. Την επόμενη μέρα μάλιστα, ανακοινώθηκε από τη δήμαρχο η σχετική απόφαση παραχώρησης από τον ΕΦΚΑ προς το δήμο.

Εκκρεμούν ωστόσο αρκετές ενέργειες για να είναι έτοιμες αίθουσες σε 40 μέρες.

Επιπρόσθετα, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα και ανησυχίες από Συλλόγους και γονείς για την καταλληλότητα αυτού του κτιρίου (ακτινοβολίες επί χρόνια) και εφόσον έχουν γίνει όπως μάθαμε μετρήσεις από τεχνικό κλιμάκιο του “Δημοκρίτου” θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες για τα όρια καταλληλότητας, τις μετρήσεις που έγιναν και εν γένει, σαφή δέσμευση του δήμου ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας για την υγεία των παιδιών μας.

Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για παραχώρηση αλλά για 12ετή μίσθωση και μάλιστα με αρκετά υψηλό τίμημα – σχεδόν 17000 ευρώ μηνιαίως – οπότε ακόμα και με τον όρο τα μισθώματα των 5 πρώτων ετών (980.000 ευρώ) να συμψηφιστούν με εργασίες ανακαίνισης κλπ., προκύπτει αβίαστα το ερώτημα αν με 2,5 εκ. ευρώ εκ μέρους του δήμου για 12 χρόνια μίσθωση, θα μπορούσαν να χτιστούν 3 ή και περισσότερες ιδιόκτητες αίθουσες.

Όπως και να έχει, η στέγαση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι σε καθυστέρηση αν όχι σε εκκρεμότητα. Ευελπιστούμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε στις 7 Σεπτέμβρη το κουδούνι να βρει όλα τα παιδιά σε τάξεις κατάλληλες και ασφαλείς».