Την δική του προσπάθεια για την καταδίκη της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάνει ο Ευρωβουλευτής ΕΛΚ Θεόδωρος Ζαγοράκης στις Βρυξέλλες

Ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Θεόδωρου  Ζαγοράκη από τις Βρυξέλλες  για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας. Ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την ημέρα της προσευχής όπως μεταδίδουν τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης . Ο  Θεόδωρος Ζαγοράκης Ευρωβουλευτής ΕΛΚ από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως : 

«Χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για την Αγιά Σοφιά»

Την δική του προσπάθεια για την καταδίκη της Τουρκίας σχετικά με την απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θ. Ζαγοράκης. Ο κ. Ζαγοράκης με σειρά πρωτοβουλιών σκοπεύει να βρει συμμάχους στις Βρυξέλλες για να πιέσουν όσο μπορούν την Κομισιόν και το Συμβούλιο να αναλάβει δράση κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν έρχεται να προστεθεί η σημερινή επιστολή του Ευρωβουλευτή προς την Επιτροπή Πολιτισμού (CULT) στο Ευρωκοινοβούλιο για να έρθει το ζήτημα προς συζήτηση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Θεόδωρου  Ζαγοράκη από τις Βρυξέλλες  για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο κ. Ζαγοράκης δήλωσε: Είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την Αγιά Σοφιά. Δεν αρκεί μόνο η καταδίκη της απόφασης και οι ανακοινώσεις. Η Κομισιόν, το Συμβούλιο και οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να δράσουν συντονισμένα και άμεσα. Τα εργαλεία για να ασκηθεί έντονη πίεση και αντίποινα προς την Τουρκία υπάρχουν. Ας χρησιμοποιήθουν. Σήμερα είναι η Αγιά Σοφιά, αν αύριο είναι το Πατριαρχείο μας ή η Παναγιά Σουμελά; Ποιος εμπιστεύεται την τουρκική ηγεσία; Η Ε.Ε. να φροντίσει αυτή η βαρβαρότητα να είναι η τελευταία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 14/7/2020 Ζαγοράκης Θεόδωρος Ευρωβουλευτής ΕΛΚ