Ελλάδα: Άγνωστοι έκοψαν με μαχαίρι τα πτερύγια δελφινιών

Ελλάδα: Άγνωστοι έκοψαν με μαχαίρι τα πτερύγια δελφινιών
Αποτροπιασμό προκαλούν οι δολοφονίες δελφινιών στο Αιγαίο από άγνωστους όπως αναφέρει ανακοίνωση του  Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Ελλάδα: Άγνωστοι έκοψαν με μαχαίρι τα πτερύγια δελφινιών

Συγκεκριμένα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο εντοπίστηκαν  3 νεκρά δελφίνια (ζωνοδέλφινα) με εμφανή σημάδια δολοφονίας.  Tα πτερύγια των δελφινιών είχαν κοπεί με μαχαίρι και  είχαν πεταχτεί στη θάλασσα ζωντανά για να πνιγούν.

Ελλάδα: Άγνωστοι έκοψαν με μαχαίρι τα πτερύγια δελφινιών

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για να μπορέσει  να προσδιορίσει ποιος θα μπορούσε ή είχε λόγο να είχε προχωρήσει σε μια τέτοια αποτρόπαιη πράξη μελέτησε τα θαλάσσια ρεύματα της ευρύτερης περιοχής . Έτσι τα νεκρά ζωνοδέλφινα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, προέρχονται από μία πολυμελή ομάδα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο και τη Σάμο, τα οποία παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με βαθιά νερά.

 

Ελλάδα: Άγνωστοι έκοψαν με μαχαίρι τα πτερύγια δελφινιών

 

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του διευθυντή του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρή Τσιμπίδη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Παρόλο που αυτό το είδος δελφινιού παλαιότερα δεν προσέγγιζε τα αλιευτικά εργαλεία, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, τα ζωνοδέλφινα προσεγγίζουν τις μηχανότρατες ολοένα και συχνότερα, λόγω της μείωσης της τροφής τους που έχει προκαλέσει η συνεχής υπεραλίευση. Εκτιμάμε λοιπόν ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια (και ποιος ξέρει πόσα άλλα) εγκλωβίστηκαν την ώρα που οι σάκοι των μηχανοτρατών ανέβαιναν γεμάτοι με ψάρια κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Με βάση τα τραύματα τους είναι ξεκάθαρο ότι τα δελφίνια βγήκαν ζωντανά στο κατάστρωμα των σκαφών και τα πέταξαν ζωντανά στη θάλασσα με κομμένα τα πτερύγια για να μην μπορούν να κολυμπήσουν, έχοντας τελικά ένα βασανιστικό θάνατο. Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν αυτή η δολοφονία προκλήθηκε από ελληνικό ή τουρκικό αλιευτικό σκάφος, καθώς σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δραστηριοποιούνται μηχανότρατες και από τις δύο χώρες. Με όλα αυτά τα πραγματικά προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, τη μυρωδιά από τα νεκρά θηλαστικά που προσπαθούμε να αποβάλουμε από πάνω μας, αλλά και τη ψυχολογική στήριξη που πρέπει να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας που ανταποκρίνονται σε αυτά τα δραματικά περιστατικά στο πεδίο, θα περιμέναμε τουλάχιστον από όσους ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, έστω και αυτή τη φορά να εκφράσουν την πραγματική τους ανησυχία. Εάν είμαστε ειλικρινείς όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι η προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα έχει αποτύχει, ενώ το μέλλον διαφαίνεται ακόμα χειρότερο. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή όπου και αν κοιτάξει κανείς».