“Γυμναστική και ανοσοποιητικό σύστημα” από την Καθηγήτρια φυσικής αγωγής Κωνσταντίνα Καραβά

Γυμναστική και ανοσοποιητικό σύστημα
Η γυμναστική αυξάνει την αντοχή σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα. Η καθημερινή άσκηση έχει σωρευτικό αποτέλεσμα και κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε από τους ερευνητές του National Cancer Institute των Η.Π.Α.,οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ η τακτική άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 23% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

«Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια του ο καθένας μας, για να περιορίσει τις αρρώστιες», δρ Ν. Νίμαν,  Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Β. Καρολίνας

Γυμναστική και ανοσοποιητικό σύστημα
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής Κωνσταντίνα Καραβά
Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσετε τις πιθανότητες κρυολογημάτων και γρίπης, οι επιστήμονες συστήνουν εκτός από γυμναστική και τα ακόλουθα:

1. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως,  άπαχη πρωτεΐνη, σκόρδο, μέλι

2.Πίνετε αρκετό νερό και αλκοόλ με μέτρο, καθώς η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να αποβεί τοξική για κάποια από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος

3.Καταπολεμήστε το στρες, το οποίο εκθέτει τον οργανισμό σε δυσάρεστες καταστάσεις, που υποβαθμίζουν το ανοσοποιητικό και κάνουν τον οργανισμό ευαίσθητο σε κρυολογήματα.

4.Να κοιμάστε καλά, καθώς με τον ύπνο τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ικανό να αντιστέκεται στις αρρώστιες.

5.Σε συνεννόηση με το γιατρό σας πάρτε, αν χρειάζεται, σκευάσματα βιταμινών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως, Α, C, Β και D.

6.Σβήστε το τσιγάρο για λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και φλεγμονές.

7.Τηρείτε τους απαραίτητους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών όταν επιστρέφετε στο σπίτι και ειδικά μετά από επαφή με νομίσματα και χαρτονομίσματα.

Ακόμη και οι μεμονωμένες, απομονωμένες περιόδοι άσκησης βοηθούν  το ανοσοποιητικό σύστημα να δυναμώσει και το σώμα να αισθάνεται και να αποδίδει καλύτερα. Η τακτική άσκηση ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να καταπολεμήσει τις βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις.

Γυμναστική και ανοσοποιητικό σύστημα
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής Κωνσταντίνα Καραβά

 Η τακτική άσκηση αλλάζει τους κυτταρικούς βιοδείκτες του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας ή καθυστερώντας τη διαδικασία γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρώντας τη λειτουργία του σε βιολογικά επίπεδα που είναι νεότερα από τη χρονολογική ηλικία του ατόμου. Επίσης εκτεταμένη έρευνα έδειξε ότι η άσκηση προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση. Οι δείκτες του αίματος της φλεγμονής συνδέονται στενά με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών (καρδιακά προβλήματα και ασθένειες που συνδέονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών). Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη αυτών των τύπων φλεγμονής που σημαίνει ότι δεν μας βοηθά μόνο να ζούμε περισσότερο, αλλά επίσης μας βοηθά να απολαμβάνουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουμε.

Αν σκεφτούμε την άσκηση ως κατανάλωση ενέργειας, τότε το φαγητό που τρώμε είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε αυτή την ενέργεια σε πρώτη φάση. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η διατροφή είναι επίσης ένα συστατικό που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Γυμναστική και ανοσοποιητικό σύστημα

https://www.facebook.com/karavakonstantina