Έρευνα: Άνοια -Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Έρευνα: Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο
Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στη Γαλλία, με  επικεφαλής την ερευνήτρια επιδημιολογίας Cecilia Samieri έδειξε πως εάν η διατροφή σας αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα ζωικά παράγωγα, αμυλούχες τροφές και σνακ με ζάχαρη, κινδυνεύετε περισσότερο από άνοια.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και κράτησε περίπου  12 χρόνια, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 78 ετών. Η  Samieri και οι συνεργάτες της εξέτασαν 209 ανθρώπους με άνοια και 418 χωρίς άνοια ενώ παράλληλα είχαν  απαντήσει σε διατροφικό ερωτηματολόγιο πέντε χρόνια πριν την τελευταία εξέταση.

Έρευνα: Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα ευρήματα η άνοια ήταν συχνότερη σε ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή κυρίως με επεξεργασμένα κρέατα όπως ζαμπόν και λουκάνικα, αλκοόλ, άμυλο  όπως πατάτες και σνακ με ζάχαρη όπως μπισκότα και κέικ.  Αντίθετα τα άτομα που δεν εμφάνιζαν άνοια ήταν πιθανότερο να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και πουλερικά. Δηλαδή  ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τον εγκέφαλο.

Έρευνα: Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Παρότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ενοχοποιούν  συγκεκριμένες τροφές για την αύξηση του κινδύνου της άνοιας, εκτιμάτε όμως ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με τον συνδυασμό τροφίμων  που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ, άμυλο και γενικά τροφές που έχουν  επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με καρδιακή νόσο, παχυσαρκία και διαβήτη.