Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια και αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Υπουργείο Υγείας έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό  – Β. Κικίλιας  Πιθανόν να έχουμε κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες Τα νέα μέτρα είναι κυρίως προσλήψεις που θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για κάλυψη στα κενά όπου υπάρχουν στα  εργαστήρια  των  δημόσιων  νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

  Ο υπουργός Υγείας δήλωσε μετά τη σύσκεψη:

Πρώτον , προχωράμε στη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Δεύτερον, εξουσιοδοτούμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».

Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ο  υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες- λοιμωξιολόγους για τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να επικοινωνεί και να ενημερώνει το γιατρό του 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή η οποία θα ενημερώνεται και θα εξετάζει κάθε νέα περίπτωση «ύποπτου» ή πιθανού κρούσματος του νέου ιού που θα εντοπίζεται στη χώρα.

Αυτό που βγήκε από την  σύσκεψη είναι ότι ήδη στη χώρα μας έχουν εξετασθεί τουλάχιστον 29 δείγματα από κάθε περιοχή της χώρας αλλά  μόνο ένα από αυτά είχε λόγους να διερευνηθεί περαιτέρω, αυτό που αφορούσε ασθενή στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το οποίο τελικά ήταν αρνητικό στον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παίρνει μέρος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ) με αφορμή την προετοιμασία και θωράκιση της χώρας για τον νέο κοροναϊό, στο υπουργείο, Αθήνα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας:

«Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης. Λαμβάνονται πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας. Αλλά ένα περιστατικό που έχει χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 ημέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό.

 Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση».