Μεταναστευτικό Πεντέλη : Σκοπός μας είναι να διατηρηθεί η κοινωνική ηρεμία της πόλης

Σκοπός μας είναι να διατηρηθεί η κοινωνική ηρεμία της πόλης
Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των Επικεφαλής των Συνδυασμών εξακολουθούν να ισχύουν

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, συγκάλεσε την Τρίτη 14/1/2020 σύσκεψη των επικεφαλής  των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα της εγκατάστασης ασυνόδευτων προσφύγων/μεταναστών στο κτήριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος Πεντέλης.

Συζητήθηκαν τα δεδομένα που έχουν προκύψει έπειτα από την συμφωνία των ιδιοκτητών του κτηρίου του πρώην Α.Τ. Πεντέλης με ΜΚΟ, η οποία θα διαχειρισθεί τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων/μεταναστών σε αυτό.

Η Δήμαρχος ενημέρωσε για τις ενέργειες του Δήμου, που σχετίζονται με την καταλληλότητα του χώρου. Ενημέρωσε για τις σχετικές ενέργειες που ήδη έχει κάνει ο Δήμος, προς τους αρμόδιους φορείς, μετά τα προβλήματα που φαίνεται να παρουσιάζει η χρήση του χώρου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Δήμητρα Κεχαγιά, επανέλαβε την πάγια θέση του Δήμου για το θέμα της φιλοξενίας μεταναστών που είναι:

 

  1. Η απαίτηση να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για το θέμα.
  2. Η συνεργασία, στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, με την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι αιφνιδιασμός της, ώστε οι Δήμοι να υποδείξουν οι ίδιοι χώρους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
  3. Η ύπαρξη πλήρους ενημέρωσης για το χρονικό διάστημα φιλοξενίας των προσφύγων σε κάθε περιοχή.
  4. Η συμμετοχή του Δήμου στο βαθμό που του αναλογεί, στη φιλοξενία αυτή όταν ικανοποιηθούν οι ανωτέρω τρεις βασικές προϋποθέσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν ικανοποιηθεί.
  5. Η όποια φιλοξενία, θα πρέπει να γίνει σε μικρές δομές και όχι σε μεγάλες που αποτελούν νέα γκέτο. Μάλιστα οι δομές φιλοξενίας που θα λειτουργούν με βάση τις διεθνείς και εθνικές προδιαγραφές, θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και να εποπτεύονται αποτελεσματικά από την πολιτεία μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής.
Μετά το τέλος της σύσκεψης η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:

«Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό και τις συνέπειες που μπορεί να φέρει στην πόλη μας, με σοβαρότητα και ψυχραιμία, αλλά κυρίως με διάλογο, συναίνεση και προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις.

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των Επικεφαλής των Συνδυασμών εξακολουθούν να ισχύουν. Ζητάμε σαφή, συνεχή και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούμε με ευαισθησία και υπευθυνότητα, προκειμένου να μην υπάρξει διχασμός στην πόλη.  Για μία ακόμη φορά έχουμε ως κύριο μέλημα την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος με τρόπο που θα ικανοποιεί μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, που δικαιολογημένα ανησυχούν.  Τελικός μας σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί το ανθρώπινο, αλλά πάνω από όλα το νόμιμο, με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες, χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική ηρεμία της πόλης.

Για το λόγο αυτό, ήδη αντιδράσαμε με νομικά και διοικητικά μέτρα, προσβάλλοντας αρμοδίως ό,τι κρίνουμε ότι είναι παράνομο και εκτός των χωροταξικών και των πολεοδομικών κανόνων της πόλης μας.

Αυτό διασφαλίζει πρώτα και πάνω από όλα, όσους θα φιλοξενηθούν σε τέτοιες δομές.  Καταστούμε όμως σαφές, για άλλη μία φορά, ότι δε θα επιτρέψουμε αυθαιρεσίες εν αγνοία της πόλης μας και των συμπολιτών μας και είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μελίσσια, 15Ιανουαρίου 2020