Η Νορβηγία κλείνει όλες τις φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα

Η Νορβηγία κλείνει όλες τις φάρμες εκτροφής ζώων για γη γούνα
Το σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης για τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025,  σήμαινε την αρχή του τέλους για την γούνα. Ενώ παράλληλα ικανοποίησε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων ανά την γη .

Χαρακτηρίζεται ως το τελικό χτύπημα, η αρχή του τέλους, αφού ακόμα και η  χώρα που ήταν και είναι από τις  πρώτες  χώρες στην  παραγωγή γούνας αλεπούς παγκοσμίως ,με χιλιάδες εκτροφεία ,  προχωρά σε σταδιακή κατάργησή τους.

Η Νορβηγία κλείνει όλες τις φάρμες εκτροφής ζώων για γη γούνα

Ιστορικό

 Η εκτροφή της αλεπούς για τη γούνα της κορυφώθηκε στη Νορβηγία το 1939, μόλις πριν από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η σκανδιναβική χώρα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως με σχεδόν 20.000 φάρμες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Το 2013, αντίθετα, η Νορβηγία παρήγαγε περίπου το 3% των 7,3 εκατομμυρίων γουνών αλεπούς παγκοσμίως σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η Κίνα με ποσοστό 69% και ακολουθεί η Φινλανδία. Την ίδια χρονιά η Νορβηγία παρήγαγε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής μινκ που ήταν 72,6 εκατομμύρια γούνες, σε μια αγορά όπου επικρατεί πάλι η Κίνα.

Η Νορβηγία κλείνει όλες τις φάρμες εκτροφής ζώων για γη γούνα

Το χρονικό και τα αίτια της Νορβηγικής απόφασης

 Η κυβέρνηση μειοψηφίας της συντηρητικής πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, στην οποία μετέχει και το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου, δέχτηκε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής αλεπούς και μινκ που παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο γούνες ετησίως, στο πλαίσιο της συμφωνίας την Κυριακή με τον νέο εταίρο της, το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Liberal, που τάσσεται κατά του εμπορίου της γούνας.  Με την ένταξη του τρίτου εταίρου στους κόλπους της, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πιο οικολογικό πρόγραμμα με την προστασία των φυσικών περιοχών τις οποίες ορέγεται η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η Νορβηγία κλείνει όλες τις φάρμες εκτροφής ζώων για γη γούνα

Αντιδράσεις και απόψεις

 Ο Γκούρι Βόρμνταλ της Νορβηγικής Ένωσης εκτροφέων γουνοφόρων ζώων:

«Έχουμε συγκλονιστεί βαθιά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 200 εκτροφεία στη χώρα που τηρούν αυστηρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων και απασχολούν 400 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 350 εκ. και 500 εκ. κορωνών Νορβηγίας (44 – 63 εκ. δολάρια).

Η  επικεφαλής της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Noah, κτηνίατρος Σίρι Μάρτινσεν  δήλωσε:

 «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», η επικεφαλής της οργάνωσης, κτηνίατρος Σίρι Μάρτινσεν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Η οργάνωση χαιρέτισε την απόφαση ως μια αλλαγή στην ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση της γούνας μετά και τη συρρικνούμενη ζήτηση από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές μόδας.

 Ο ειδικός αναλυτής της Menon Business Economics ο Σβέινουνγκ Φιόσε ειπε πως :

«Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση στη Νορβηγία. Δεν θα πλήξει σοβαρά τη νορβηγική οικονομία το σταδιακό κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών».

Η Humane Society International, οργάνωση που μάχεται κατά του εμπορίου γούνας δήλωσε:

Η  Νορβηγία είναι η 14η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί σταδιακά το εμπόριο αυτό, «ελευθερώνοντας ζώα τα οποία διαφορετικά θα περνούσαν τη ζωή τους στοιβαγμένα μέσα σε κλουβιά».

Ενώ μόλις πέρυσι, ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci ανακοίνωσε:

 Ο οίκος μόδας Gucci σταματά να χρησιμοποιεί γούνα στα ρούχα του, ακολουθώντας το παράδειγμα ολοένα και περισσότερων οίκων μόδας που αναζητούν εναλλακτικά υλικά μετά την πίεση των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων και την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Η Νορβηγία κλείνει όλες τις φάρμες εκτροφής ζώων για γη γούνα