Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020

Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020
Την Παρασκευή 3/1/2020   υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το Σχέδιο Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Πεντέλης για την τρέχουσα χρονιά σε ειδική συνεδρίαση. Πρέπει να πούμε εδώ πως ήταν η δεύτερη φορά που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού η προηγούμενη ειδική συνεδρίαση, στις  30/12/2019, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλείψει απαρτίας, μιας και έλειπε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020

Οι ψήφοι των συμβούλων ήταν ισόπαλοι 16-16  λόγο της απουσίας μιας συμβούλου της αντιπολίτευσης της Ελένης Γκρέτσα της παράταξης  Μπροστά Μαζί. Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρουμε  πως  οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Μπούρας, Δημήτρης Αποστολάκος και Ηλίας Τσουχνικάς τάχτηκαν με την Διοίκηση .

Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020

Εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού

Ο νέος νομός δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να φέρει αν επιθυμεί και άλλη πρόταση προϋπολογισμού, εναλλακτική και να τεθεί και αυτή  σε ψηφοφορία, κάτι που έγινε. Για αυτή την πρόταση συνεργάστηκαν  οι παρατάξεις Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Μπροστά Μαζί και Πεντέληθεν. Όπως μάλιστα λέχτηκε και στην διάρκεια του συμβουλίου ήταν κατά το 80-90%  παρόμοια με της διοίκησης όμως διαφοροποιούνταν κυρίως στο ότι περιελάμβανε δωρεάν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, απέκλειε τα ιδιωτικά συνεργεία στην καθαριότητα, μείωνε τα χρήματα για μελέτες και μείωνε τα χρήματα για ΚΑΠΗ και πολιτιστικές δράσεις και άλλα.

Η πρόταση αυτή δεν πέρασε αφού έλαβε 15 θετικές ψήφους, έναντι 17 αρνητικών με την  Λαϊκή Συσπείρωση και τον Σπύρο Κονσταντά να την  καταψηφίζει.

Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020

Επιστολή της Ένωσης Γονέων

Στην αρχή της συνεδρίασης διαβάστηκε επιστολή  της Ένωσης  Γονέων που ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει τα δωρεάν τροφεία για τους παιδικούς Σταθμούς λέγοντας πως είναι απαραίτητο στις δυσκολίες οικονομικά εποχές που ζούμε .

Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020

Σκληρές αντιπαραθέσεις.

Χαρακτηριστικό ήταν πως για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε χάος στην αίθουσα του συμβουλίου όταν άνοιξε το θέμα για το ειδικό περιβαλλοντολογικό τέλος του 0,50.  Όμως οι Διοίκηση και η Δήμαρχος δεσμεύθηκαν  πως θα φέρει το θέμα αυτό  σε μια από τις επόμενες  τακτικές συνεδριάσεις. Το ίδιο έγινε όταν συζητήθηκε ο κωδικός στον προϋπολογισμό της Διοίκησης που αφορούσε τις μελέτες.  Η αντιπολίτευση τον χαρακτήρισε ως   «βιομηχανία απευθείας μελετών». Από πλευράς της Διοίκησης απάντησε η Δήμαρχος λέγοντας χαρακτηριστικά … μακάρι να είχαμε βρει μελέτες στον Δήμο και να μην χρειαζόταν να προγραμματίσουμε να κάνουμε τόσες πολλές.

Δήμος Πεντέλης: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Διοίκησης για το έτος 2020

 

Κατά την συζήτηση…

Η εισήγηση της Δήμαρχου Δήμητρα Κεχαγιά

Σας καλώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό που έχουμε καταθέσει γιατί υλοποιεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας. Άλλωστε είναι ότι ακριβώς είχαμε αναφέρει στον κόσμο μέσω του προγράμματος μας και  μας ψήφισε. Είναι ισοσκελισμένος, διασφαλίζει τα έσοδα από το 0,50, εξυγιαίνει τον αθλητικό χώρο, και κινείται προς την κατεύθυνση άσκησης μιας πληρέστερης κοινωνικής πολιτικής. Σας λέω ότι  εάν στην πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού η αντιπολίτευση έχει  να προσθέσει κάποια στοιχεία που θα κριθούν από το σώμα ως απαραίτητα, τότε η διοίκηση  θα τα αποδεχθεί με πνεύμα συναίνεσης.

Η εισήγηση της Εναλλακτικής πρότασης από τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως η Διοίκηση δεν είχε πρόθεση να δείξει συναίνεση . Αν το είχε κάνει τώρα θα είχαμε ένα κοινό από όλους προϋπολογισμό προς ψήφιση και θα ήταν σίγουρα ομόφωνος. Πρότεινε  μάλιστα στο Σώμα να υιοθετήσει τις προτάσεις του εναλλακτικού προϋπολογισμού και κάλεσε την Διοίκηση έστω και την έσχατη στιγμή όπως είπε , να υιοθετήσει στάση συναίνεσης. Δηλαδή  για τα μηδενικά τροφεία και δωρεάν υπηρεσίες στους αθλητικούς χώρους του Δήμου και μύωση του ποσού που αφορά τις μελέτες .

 Ο Αντώνης Φειδοπιάστης επικεφαλής της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή είπε πως τα μηδενικά τροφεία που ζητάμε  δεν έχουν  να κάνουν  μόνο με μια πολιτική πρόταση αλλά το ζητεί η ίδια η κοινωνία, αφού η Ένωση Γονέων έστειλε επιστολή υπέρ αυτού.  Ενώ όσο αφορά τις μελέτες είπε πως 6-7 μελέτες έχουν το ίδιο αντικείμενο, για αυτό και προτείνουμε να κοπούν. Παράλληλα έκανε λόγο  για πρόβλεψη από πλευράς της Διοίκησης  ποσών για ανάθεση σε ιδιώτες τμημάτων της καθαριότητας, σε αντίθεση με το πρόσφατο ψήφισμα που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Λευτέρης Κοντουλάκος επικεφαλής της παράταξης Μπροστά Μαζί είπε πως η Διοίκηση εξαναγκάζει  δικούς της συμβούλους να ψηφίσουν αντίθετα με αυτά που πιστεύουν, για παράδειγμα  τα μηδενικά τροφεία, αλλά και της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες. Ενώ από την άλλη θέλει να δώσει χρήματα σε άχρηστες μελέτες. Και συνέχισε … έχουμε δυο προϋπολογισμούς δεν θέλουμε να πάμε κόντρα , όμως η διοίκηση είχε πει πως με την κατάργηση των νομικών προσώπων θα εξασφάλιζε 500 χιλιάδες, να τα πάρει και να εξασφαλίσει δωρεάν τροφεία.

Ο Σπύρος Κωνσταντάς επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε πως και οι  δύο προτεινόμενοι προϋπολογισμοί είναι συνειδητά αντιλαϊκοί και για άλλη μια φορά προτείνουν την αφαίμαξη των δημοτών και για αυτό λέμε όχι .

Ο  Γιώργος Κατσικογιάννης επικεφαλής της παράταξης Πεντέληθεν, είπε πως η διοίκηση  προχωρά  χωρίς σχέδιο, όπως η αγορά διαφόρων χώρων. Και συνέχισε λέγοντας στην διοίκηση  πως έπρεπε να  λειτουργήστε σε ένα  πλαίσιο συναίνεσης και όχι όξυνσης, για  να έχετε μαζί σας και τις άλλες παρατάξεις.