Δήμος Πεντέλης:  Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση-Ομιλία

Δήμος Πεντέλης: Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση-Ομιλία
Χριστούγεννα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη & τον Σαράντο Καργάκο

Σε εορταστική ατμόσφαιρα, σε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Δ.Κ. Πεντέλης, Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Ομιλία με θέμα Χριστούγεννα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη & τον Σαράντο Καργάκο.

Ομιλητής ήταν ο Φιλόλογος Ιστορικός Ιωάννης Καργάκος, γιός του καθηγητού Σαράντου Καργάκου. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Πεντέλης. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Φωτεινή Μαρκαντώνη, ενώ το συντονισμό έκανε ο τοπικός Σύμβουλος της Δ.Κ. Πεντέλης Κανέλλος Γεωργόπουλος.

Δήμος Πεντέλης: Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση-Ομιλία

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Πεντέλης Νατάσα Κοσμοπούλου, η Αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Φωτεινή Μαρκαντώνη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Ζώης, εκπρόσωποι συλλόγων της πόληςκαι σημαντικός αριθμός πολιτών.

Ο κ. Ιωάννης Καργάκος στην ομιλία του βασισμένος στο κλίμα των ημερών και στις μνήμες από τον φιλόλογο πατέρα του Σαράντο Καργάκο, ανέδειξε με γλαφυρότητα πώς ένιωθε τα Χριστούγεννα «στη μανιάτική του ψυχή μέσα από 4 κείμενά του».

Τα δύο αναφέρονταν σε χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και τα επόμενα είναι τα δύο τελευταία κείμενα που έγραψε.

Δήμος Πεντέλης: Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση-Ομιλία

Το πρώτο δημοσιεύθηκε στην Εστία, 22/12/17 κι έχει τίτλο:«Τα Χριστούγεννα και ο Παπαδιαμάντης»αναφέροντας χαρακτηριστικά «Είναι αδύνατον να νιώσει κανείς τον μεγάλο Σκιαθίτη συγγραφέα χωρίς τα Χριστούγεννα. Περισσότερο και από την Πρωτοχρονιά και από το Πάσχα,η περίλαμπρη αυτή εορτή της γεννήσεως του Χριστού διεγείρει την έμπνευση και κινεί τη γραφίδα του.

Είναι γνωστά σε όλους τα υπέροχα διηγήματα: «Στο Χριστό στο Κάστρο», «Η σταχτομαζώχτρα», η«Υπηρέτρα», «Ο Αμερικάνος» και το βαθιά κοινωνικό «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη».  Αλλά και πλήθος άλλα διηγήματα είχαν άξονα αναφοράς τα Χριστούγεννα.

Δήμος Πεντέλης: Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση-Ομιλία

Το δεύτερο άρθρο «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» δημοσιεύθηκε κι αυτό στην Εστία, στις 24/12/2010. Ο ομιλητής ανέφερε πως ο Σαράντος Καργάκος επισημαίνει ότι παλαιότεροι κριτικοί τον κατέταξαν στους ηθογράφους. Αλλά δεν είδαν τη βαθιά κοινωνική διάσταση του έργου του, όπως εκείνος έδειξε με τα έργα του «Ξαναδιαβάζοντας την Φόνισσα» και «Πολιτικός Παπαδιαμάντης». Τονίζει δε ότι ὁ Σκιαθίτης συγγραφέας παραμένει ο μεγαλύτερος κοινωνικός και πολιτικός συγγραφέας των γραμμάτων μας.

Αναφέρθηκε τέλος, ο κ. Καργάκος στα δύο τελευταία κείμενα του Σαράντου Καργάκου, το πρώτο «Κατοχικά Χριστούγεννα» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εστία στις 21/12/2018, στο οποίο εξιστορεί αναπολώντας τα Χριστούγεννα στην Κατοχή που βίωσε ως παιδί και το δεύτερο με τον τίτλο «Χριστούγεννα στο Στρατό», στο οποίο αναφέρεται με μοναδικό τρόπο τα Χριστούγεννα που πέρασε το 1963 όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Αμύνταιο.

Δήμος Πεντέλης: Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση-Ομιλία

Την Εκδήλωση έκλεισε η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Πεντέλης, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Χαράλαμπου Μιχαηλίδη και με τη συνοδεία πιάνου από τον πιανίστα Σάββα Σοράνογλου, η οποία ερμήνευσε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια των FranzGrube, FranzSchubert, WolfgangAmadeusMozart,GeorgeHandelκαι JohnLennon.  Τα τραγούδια ταξίδεψαν τους παρισταμένους στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στη μουσική και τα τραγούδια, από το 18οαιώνα ως τα σύγχρονα χρόνια.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πεντέλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μελίσσια,9 Δεκεμβρίου 2019