Έρευνα Πανεπιστήμιου της Αϊόβα: Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμποδίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας

Ερευνά Πανεπιστήμιου της Αϊόβα: Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμποδίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας
Οι άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή τους και ειδικά όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, δίνουν βαρύτητα στην διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία φθίνει και με την πάροδο των χρόνων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, η φλούδα του μήλου αλλά και η πράσινη ντομάτα έχουν ένα σημαντικό όφελος για τους μυς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα βρήκαν ότι το μήλο και η πράσινη ντομάτα προστατεύουν από την απώλεια της μυϊκής μάζας και την ατροφία των μυών που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Ερευνά Πανεπιστήμιου της Αϊόβα: Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμποδίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας

Όπως εξηγεί ο Κρίστοφερ Άνταμς, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής, η απώλεια της δύναμης και της μυϊκής μάζας όσο περνούν τα χρόνια οφείλεται στη βλαβερή δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ATF4 και οδηγεί σε εκφύλιση των μυών. Η φλούδα του μήλου περιέχει την ουσία ουρσολικό οξύ η οποία εξουδετερώνει σε σημαντικό βαθμό τη δράση της πρωτεΐνης ATF4. Την ίδια θετική επίδραση έχει και η ουσία τοµατιδίνη που βρίσκεται στην πράσινη ντομάτα.

Ερευνά Πανεπιστήμιου της Αϊόβα: Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμποδίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας

Η μελέτη έδειξε πως το όφελος της πρόσληψης του ουρσολικού οξέος και της τοματιδίνης είναι πολύ σημαντικό. Οι δύο ουσίες πρόλαβαν την απώλεια της μυϊκής αδυναμίας σε ηλικιωμένα ποντίκια: αύξησαν κατά 10% τη μυϊκή μάζα και, ακόμη πιο σημαντικό, την ποιότητά τους κατά 30%. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε δύο μήνες.

«Με τη μείωση της δραστηριότητας ATF4, το ουρσολικό οξύ και η τοματιδίνη επιτρέπουν στους σκελετικούς μύες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της γήρανσης», ανέφερε ο Άνταμς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα άτομα τρίτης ηλικίας που πάσχουν από μυϊκή αδυναμία και ατροφία των μυών.

Ερευνά Πανεπιστήμιου της Αϊόβα: Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμποδίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας

Ωστόσο η μελέτη αυτή έγινε σε ποντίκια και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι ισχύει και στον άνθρωπο. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μελέτη σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθεί το εύρημα.

Πηγή :Journal of Biological Chemistry