Γ. Πατούλης για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών το Σάββατο: Σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες

Την ανάγκη να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα Πολιτικής Προστασίας επισήμανε σε δήλωσή του ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή και την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 5) σε πολλές περιοχές της χώρας για το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019.

Ακραίος κίνδυνος για φωτιά το Σάββατο, λόγω καύσωνα και ανέμων -Στους 41 το θερμόμετρο. Η πρόβλεψη επικινδυνότητας για αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου είναι μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, καθώς η κατηγορία 5 σπάνια καταγράφεται στους χάρτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επεσήμανε ο κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας:

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι υπηρεσίες της Περιφέρειας,  των Δήμων, των Συνδέσμων και του κράτους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Οι δήμοι και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς με απόφασή τους θα πρέπει να προβούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών σε περιαστικά δάση και περιοχές υψηλού κινδύνου.

Επίσης είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η Πρόβλεψη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας  ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) ισχύει για αύριο Σάββατο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές

  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Πηγή:iefimerida.gr