ΠΕΝΤΕΛΗ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΑ  28 – 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 – 61 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΣΚΕΚΙ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ  ¨ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ ¨

WWW.keskeki.gr  Email: pgatzol@otenet.gr

       ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε την Δευτέρα 29 Απριλίου 2019, στην Γιορτή του Αη Γιώργη,  ο Σύλλογος Άγιου Γεωργίου Γκιούλμπαξε  διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο  το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ»

Θα μοιραστεί το παραδοσιακό φαγητό και θα ακολουθήσει παράσταση με τα χορευτικά του Συλλόγου μας με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Πλατεία Μικρασιατών (πλατεία Αγίου Γεωργίου)

Από  11.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.

Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εκδήλωση μας.

          Φέτος γιορτάζουμε  61 χρόνια «ΚΕΣΚΕΚΙ»

Σας υπενθυμίζουμε ότι την παραμονή την Κυριακή 28 Απριλίου 1α και ώρα 20.00 ξεκινάει η προετοιμασία του φαγητού, που κρατάει όλο το βράδυ.

Για το Δ.Σ του Συλλόγου   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γκατζόλης Παναγιώτης

Ένα σύντομο χρονικό για το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ»

Τον Απρίλιο του 1958 όταν πρωτολειτούργησε η καινούρια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Πηγή Μελισσίων, οι κάτοικοι που κατά το πλείστον ήταν Μικρασιάτες από το Γκιούλμπαξε της περιοχής Σμύρνης, αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ» που κάθε χρόνο τελούσαν εκεί στην πατρίδα τους στη γιορτή του πολιούχου Αη Γιώργη.

Την παραμονή της γιορτής έσφαζαν στο προαύλιο της εκκλησίας ένα μοσχάρι που όλο τον χρόνο έβοσκε στα χωράφια του χωριού και το βράδυ άναβαν φωτιές το έβραζαν σε χωριστά καζάνια ενώ σε άλλα έβραζαν το αποφλοιωμένο σιτάρι που το ανακάτευαν τα παλικάρια του χωριού με ξύλινες σαν κουπιά κουτάλες, ως τα ξημερώματα.

Εκεί μαζεύονταν όλοι οι χωριανοί για να βοηθήσουν και να τραγουδήσουν. Ανήμερα μετά την λειτουργία το μοίραζαν σε όλα τα σπίτια και όσοι ήταν ξένοι προσκυνητές έτρωγαν το ΚΕΣΚΕΚΙ στο προαύλιο της εκκλησίας και τους γύρω χώρους.

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πιθανά να ανάγονται στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα που σχεδόν αυτούσιο μεταφέρθηκε εδώ από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και συνεχίζεται από τους κατοίκους Πηγής Μελισσίων με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ».

Όπως στο Γκιούλμπαξε της Μικρασίας, έτσι και εδώ, την παραμονή της γιορτής, μετά τον εσπερινό θα ανάψουν οι φωτιές και όλη την νύχτα θα βράζουν το κρέας και το αποφλοιωμένο σιτάρι που είναι η πιο όμορφη εικόνα του εθίμου. Το πρωί μετά την θεία λειτουργία, οι ιερείς θα ευλογήσουν το ΚΕΣΚΕΚΙ και εν συνεχεία θα μοιραστεί στους προσκυνητές με άφθονο κρασί στα τραπέζια, που θα είναι στρωμένα στην πλατεία της εκκλησίας – Μικρασιατών .

Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Μικρασιατικούς χορούς και τραγούδια και λαϊκό γλέντι.

Φέτος κλείνουμε εξήντα ένα χρόνια «ΚΕΣΚΕΚΙ» , συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων μας.