Αγχος και σεξουαλικό πρόβλημα στον άνδρα

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο άνδρας της σύγχρονης εποχής έχει να αντιμετωπίσει μία καθημερινότητα επιβαρυμένη με πολλαπλές ευθύνες στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει. Σε οικονομικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες που του προκαλούν έντονο στρες και ένταση.

Μάλιστα πολλές φορές το άγχος αυτό σωματοποιείται και έτσι έχει συμπτώματα – πόνους στο σώμα του που εκδηλώνεται με ζαλάδες, κοιλιακό ή στομαχικό άλγος, πονοκέφαλο κ.ά. Το άγχος αυτό μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα συγκεκριμένο συμβάν ή μπορεί να διανύει μία περίοδο έντονου άγχους λόγω αλλαγής μιας κατάστασης στην οποία καλείται να προσαρμοστεί  χωρίς απαραίτητα να είναι αρνητική.

Μπορεί όμως και να βρίσκεται στα πλαίσια μιας χρόνιας κατάστασης που λέγεται γενικευμένο άγχος και αποτελεί μία κατηγορία αγχώδους διαταραχής.

Σ’ αυτήν την περίπτωση που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών, τα άτομα βρίσκονται σε μία συνεχή κατάσταση απορρύθμισης και έντασης χωρίς να μπορούν να το χειριστούν και να βρουν μια λύση. Επιπλέον νιώθουν εγκλωβισμένοι, με έντονο το αίσθημα της αβοηθησίας (helpless) και το χειρότερο είναι πως δεν τολμούν να παραπονεθούν  και να ζητήσουν βοήθεια μην τυχόν και τσαλακώσουν την εξωτερική εικόνα που έχουν χτίσει και θεωρηθούν αδύναμοι, ανήμποροι ή αποτυχημένοι.

Είναι αναμενόμενο μέσα σ’ αυτήν την αγχώδη κατάσταση να επηρεάζεται η σεξουαλική του ζωή. Εκεί που νιώθει πως καθημερινά κρίνεται η αξία του, εκεί που πνίγεται από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις αρχίζει να υπάρχει και αρνητική επίδραση στη σεξουαλικότητά του. Το πώς και αν αντεπεξέρχεται στην κοινωνικο-επαγγελματική του ζωή του δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις και αυτές με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες επίδρασης στο σεξουαλικό κομμάτι καθιστώντας τον ευάλωτο.

Οταν νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο εκεί είναι που νιώθει τις σωματικές, αλλά και τις ψυχικές του δυνάμεις να τον εγκαταλείπουν με συνέπεια να εμφανίσει χρόνιο στρες, πράγμα που έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής του και στη λειτουργικότητά του εν γένει.

Εχει αξία να αναλογιστούμε πως το κοινωνικό και το οικονομικό στάτους του άνδρα είναι αυτό που τον αυτοπροσδιορίζει, νιώθει πιο ολοκληρωμένος όταν καταφέρνει να αντεπεξέρχεται σε όλους τους τομείς και όταν νιώθει σίγουρος πως έχει εξασφαλίσει την επιβίωσή του και της οικογένειάς του. Συνεπώς το επαγγελματικό άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή του σύγχρονου άνδρα.

Αυτό που σίγουρα έχει ανάγκη ένας άνδρας είναι να αποκτήσει κύρος, αλλά και να επιβεβαιωθεί από το κοινωνικό περιβάλλον να λάβει την αναγνώριση ότι είναι άξιος και ισχυρός, έτσι ώστε να αρχίσουν να υποχωρούν τα συναισθήματα αγωνίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός που υφίσταται σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον όπως και το αυξημένο ωράριο ή οι δύσκολες συνθήκες εργασίας λειτουργούν εις βάρος του και έτσι πιέζεται περαιτέρω και αυξάνει το άγχος του.

Το επαγγελματικό στρες όλο και περισσότερο ευθύνεται για την εκδήλωση ψυχολογικών και σεξουαλικών προβλημάτων και εντοπίζεται πως ο άνδρας που βιώνει τα παραπάνω και δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί είναι πιο επιρρεπής στο να εμφανίσει σεξουαλικό πρόβλημα (μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, διαταραχή στύσης, διαταραχή στον οργασμό).

Αρκετοί άνδρες εμφανίζουν ψυχοσωματικές διαταραχές, κατάθλιψη, αγχώδη συμπτωματολογία που μπλοκάρουν τη σεξουαλική του ζωή και αυτό με τη σειρά του τον αποδυναμώνει και δυστυχώς αρκετές φορές τον ακινητοποιεί.

 

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει το ζευγάρι να προσπαθεί από κοινού τα αντιμετωπίσει την κατάσταση και να υπάρχει στήριξη και κατανόηση.

Το SexTherapy είναι αποτελεσματικό  και όλα τα σεξουαλικά θέματα μπορούν να βρούν τη λύση τους αρκεί να το τολμήσει κάποιος και αυτό γιατί αξίζει να διεκδικήσει αυτή τη λύση ώστε να έχει μία ποιοτική σεξουαλική ζωή, να αντλεί την ευχαρίστηση μέσα από τη σεξουαλική του έκφραση. Η σεξουαλικότητα, η επικοινωνία κι η ψυχική επαφή είναι κυρίαρχες επιδιώξεις των δύο φύλων και καθημερινά αγωνίζονται να καλύψουν αυτές τους τις ανάγκες.

ΑθανασιαΣκαμπαρδωνη : ψυχολόγος γνωσιακή

συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια (CBT) διαταραχές άγχους